Top 10 steilste stalen achtbanen ter wereld

Altijd al willen weten welke achtbaan de steilste drop ter wereld heeft? Altijd al willen weten hoe steil die is en waar die achtbaan precies te vinden is? Wij zochten het uit en maakten een overzicht van de 10 stalen achtbanen in de wereld met de steilste drop.

 

#10-9: GaleForce – Playland’s Castaway Cove & Saw: The Ride – Thorpe Park (100°)

GaleForce in het Amerikaanse pretpark Playland’s Castaway Cove en Saw: The Ride in het Engelse pretpark Thorpe Park hebben beiden een even steile first drop.

 

GaleForce – Playland’s Castaway Cove:

GaleForce is een achtbaan die in het Amerikaanse pretpark Playland’s Castaway Cove die met een jaar vertraging in 2017 opende. GaleForce is gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide en heeft een drop van 100° (90° is verticaal). De achtbaan haalt een snelheid van 103 km/u en is 38,1 meter hoog. Bezoekers worden driemaal gelanceerd op de 386,8 meter lange achtbaan.

 

Saw: The Ride – Thorpe Park:

Saw is gebouwd in 2009 in het Engelse pretpark Thorpe Park door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides. De achtbaan heeft een drop van 100° wat bij opening de steilste drop van Europa was en de tweede steilste drop in de wereld. Bezoekers krijgen tijdens de rit, die volledig gethematiseerd is naar de horror films “Saw”, 3 inversies voorgeschoteld. De achtbaan is van het model “Euro-Fighter”, kenmerkend aan de Euro-Fighters zijn de verticale lift-hills en de first-drop die meer dan 90° bedraagt.

 

#8: Monster – Adventureland (101°)

Monster werd geopend in 2016 in het Amerikaanse pretpark Adventureland. Monster werd gebouwd door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides en heeft een drop van 101°. Tijdens de rit op de achtbaan van 762 meter lang, krijgen de bezoekers 5 inversies voorgeschoteld. Monster is 40,5 meter hoog en heeft een maximale snelheid van 104,6 km/u.

 

#7: Steel Hawg – Idiana Beach (111°)

Steel Hawg is gebouwd in 2008 in het Amerikaanse pretpark Indiana Beach door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide. De achtbaan heeft een drop van 111° graden en brak bij opening het amper 1 maand oude wereld record van Fahrenheit (Hersheypark). De achtbaan gaat relatief traag met een snelheid van 66 km/u maar telt toch 2 inversies. De achtbaan is van het model “El Loco”, kenmerkend aan dit model is de steile drop van meer dan 90°, een bocht die een extreme bancking naar buiten toe heeft, een heartline roll in de afdaling, een dive-loop met een lang stuk ondersteboven, de compacte lay-out en de steile lift-hill.

 

#6: Mumbo Jumbo – Flamingo Land (112°)

Mumbo Jumbo is gebouwd in 2009 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Engelse pretpark Flamingo Land. De achtbaan heeft een drop van 112° en verbrak bij opening het 364 dagen oude wereld record van Steel Hawg met 1 graad. De achtbaan heeft 2 inversies en is een El Loco.

 

#5: Timber Drop – Frainspertuis City (113°)

Timber Drop is gebouwd in 2011 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Franse pretpark Frainspertuis City. De achtbaan heeft een drop van 113° en verbrak bij opening het wereld record van Mumbo Jumbo. De achtbaan heeft 2 inversies en behaalt een snelheid van 66 km/u. Deze achtbaan is eveneens een El Loco en nog steeds de steilste achtbaan van Europa.

 

#4: Cannibal – Lagoon (116°)

Cannibal is gebouwd in 2015 in het Amerikaanse pretpark Lagoon. Het unieke aan Cannibal is dat deze gebouwd is door het attractiepark zelf. De achtbaan heeft een drop van 116° en is daarmee de steilste achtbaan van Amerika. De achtbaan haalt een snelheid van 112,7 km/u en is 63,4 meter hoog. Bezoekers worden via een lift in een toren naar boven gebracht. De achtbaan heeft 4 inversies.

 

#3: Crazy Bird – Happy Valley (120°)

Crazy Bird is gebouwd in 2013 door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Chinese pretpark Happy Valley. De achtbaan heeft een drop van 120° en heeft 2 inversies. Crazy Bird is een El Loco achtbaan en is de steilste achtbaan van China.

 

#2: Green Lantern Coaster – Warner Bros Movie World (120,5°)

Green Lantern Coaster is in 2011 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer S&S Worldwide in het Australische pretpark Warner Bros Movie World. De achtbaan heeft een drop van 120,5° en telt 2 inversies. Green Lantern heeft muziek aan boord, is een El Loco en is de steilste achtbaan van Oceanië.

 

#1: Takabisha – Fuji-Q Highland (121°)

Takabisha is de steilste achtbaan ter wereld met een drop van 121°. De achtbaan werd gebouwd in 2011 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De achtbaan verbrak bij opening het amper 7 dagen oude wereld record van Timber Drop met ruim 8 graden. De achtbaan wordt in amper 2 seconden gelanceerd naar een snelheid van 100 km/u en heeft een hoogte van 43 meter. Tijdens de rit van 1 kilometer lang krijgen de bezoekers 7 inversies voorgeschoteld. Takabisha is een Euro-Fighter en heeft nog steeds het wereld record voor steilste achtbaan op haar naam staan.

 

 

Evolutie:

Van 1984 tot 2008 werd het record van steilste achtbaan amper 3 keer verlegt. Dit veranderde in 2008 toen Gerstlauer en vooral S&S Worldwide de jacht op het record voor steilste achtbaan openende. S&S Worldwide deed dit met hun El Loco model en Gerstlauer met hun Euro-Fighter model. Sinds 2008 is de lijst van steilste achtbanen volledig door elkaar gegooid en ook voor de toekomst is er weer verandering in zicht.

 

Toekomst:

In 2019 opent er met Nickelodeon Universe Theme Park een groot nieuwe indoorpretpark in de Verenigde Staten van Amerika. Dit nieuw indoorpretpark zal twee belangrijke grote achtbanen openen. Een daarvan wordt een Euro-Fighter achtbaan van de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides, dat een koppie wordt van Takabisha in Fuji-Q Highland, alleen met een nog steilere first drop. Deze drop zal een hellingsgraad van 121,5° hebben, waardoor het de nieuwe wereldrecordhouder wordt. De achtbaan krijgt ook zeven inversies, waardoor het record van meeste inversies op een indoorachtbaan zal verpulveren. De Euro-Fighter krijgt een snelheid van 100 km/u en wordt 43 meter hoog. Het parcours van 1000 meter zal naast de zeven inversies ook een lancering en een lifthill bevatten.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.