Kies mee de naam van kleine brilbeer in zoo Antwerpen

De spanning is eraf! Nadat we in ZOO Antwerpen al weken kunnen genieten van de schattige en tegelijkertijd stuntelige capriolen van ons brilbeertje, weten we nu ook eindelijk dat ‘het welpje’ een meisje is. Het geslacht is officieel vastgesteld door onze dierenarts. Maar de verzorgers hadden al stevige vermoedens. “Ze plast zittend. Dat klinkt misschien grappig, maar het is een grote indicatie. Bovendien is ze ook wat kleiner dan haar broertje Oberon, vijf jaar geleden geboren.” De verzorgers willen brilbeer T nu ook officieel een naam geven. Mét jullie hulp! Stem vanaf nu mee via een poll op Facebook. De opties: Thea, Tinka of Tika.

 

 

Meloen en apennootjes

Brilbeer T is niet alleen een beertje met sterallures door haar groot knuffelgehalte, haar fotogenieke poses en haar uitermate mooie snoet met een duidelijke briltekening. Ze is ook heel speels en superlenig! Kortom: een échte acrobate die de bezoekers van onze ZOO entertaint op haar manier. Geboren op 16 februari 2018 verkent ze nog maar sinds twee maanden haar buitenperk. En daar waar de eerste stapjes stuntelig en wiebelig waren, begint ze stilaan steviger op haar pootjes te staan. “Ze wordt ook wat brutaler”, legt coördinator dierenzorg Patrick Immens uit. “Zeker om iets lekkers te bemachtigen, stelt ze zich wat baziger op en duwt ze iedereen uit de weg. Zelfs haar mama Zamora”, lacht Patrick. Haar lievelingseten: meloen en apennootjes.

 

Geen boomstam veilig

Net als haar broertje Oberon, die vijf jaar gelden geboren werd, probeert baby T àlles in het buitenperk uit. Dat zorgt vaak voor hilarische taferelen. Ze kruipt boomstammen op, klautert moedig touwen in…maar soms weet ze niet hoe terug veilig op de grond te geraken. “Dat is echt typisch brilberengedrag”, gaat Patrick verder. “Alles vinden ze interessant. Alles willen ze uitproberen, net als in de natuur. Soms gaat baby T zelf aan de poort van haar binnenverblijf hangen. Gewoon, voor het plezier.”

 

Naamstemming

Gezien het vermoeden van de verzorgers al groot was, liggen er al een tijdje drie meisjesnamen klaar. Die hebben geen speciale betekenis. “We vinden ze simpelweg leuk en alle drie bij haar passen. Maar de fans van brilbeer T, en bij uitbreiding alle ZOO-liefhebbers, mogen hun mening geven.” Via een poll op Facebook kan iedereen vanaf nu hun voorkeur geven aan Thea, Tinka of Tika. Bedankt om deze poll te delen. Stemmen kan tot vrijdag 20 juli, dan maken we de winnende naam bekend.

 

Gezond en wel

Met een gewicht van zo’n 5 kilogram zit baby T ook helemaal goed in de groeicurves. “Ze is gezond en wel. We kijken er echt naar uit om haar verder te zien opgroeien.” Papa Gladstone (28j) en mama Zamora (18j) vormen een genetisch belangrijk koppel. Brilbeer Oberon was hun eerste jong. Maar hij verhuisde in 2016 naar Groot-Brittannië, in het kader van het kweekprogramma rond de bedreigde brilberen. Ze worden ook wel Andesberen genoemd, naar hun herkomstgebied, en zijn hoofdzakelijk bedreigd door habitatvernieling en door jacht.