Energylandia maakt details bekend rond eerste Tilt Coaster van Europa

Het Poolse top pretpark Energylandia heeft nieuwe details onthuld over de nieuwe spectaculaire achtbaan die het pretpark wilt bouwen. Het gaat om een zogenaamde Tilt Coaster waarbij een groot stuk track 90° kantelt tijdens de rit. Het nieuws komt er amper 1 week nadat het park de grootste Mega Coaster van Europa opende.

 

De Tilt Coaster is een tot de verbeelding sprekende achtbaan die gebouwd werd in 2002 in het Taiwanese pretpark Lihpao Land. Gravity Max heeft een uniek tilt track element waarbij de track van horizontale positie 90 graden gedraaid wordt tot verticale positie. Tijdens deze actie bevindt de rollercoastertrein zich op de tilt track en zien de bezoekers recht de diepte in.

 

Jaar en dag bleef dit de enige tilt coaster in de wereld. Ondanks dat er veel vraag was naar meer exemplaren besloot de Nederlandse bouwer Vekoma er geen meer te bouwen. In 2016 vertelde Vekoma aan onze redactie dat ze bezig waren met het ontwikkelen van een nieuwe generatie tilt coaster.

Vorig jaar had Energylandia al bekend gemaakt een Tilt Coaster te willen bouwen en nu zijn de details rond de nieuwe achtbaan bekend gemaakt. In een offerte vraagt het Poolse pretpark de bouw van een Tilt Coaster die minstens 45 meter hoog moet worden en minstens een snelheid moet behalen van 85 km/u. Dit zou willen zeggen dat de nieuwe Tilt Coaster de hoogste ter wereld wordt.

De track moet minstens 850 meter lang zijn en een ritje (zonder in- en uitstappen) moet 75 seconden duren. Voor het in- en uitstappen rekent het pretpark op een tijd tussen de 40 à 50 seconden en de totale dispatch tijd moet tussen de 80 à 90 seconden duren.

Tijdens de rit moeten de bezoekers minstens twee keer overkop gaan en moeten er krachten tot 4,5 G te voelen zijn. De achtbaan moet minstens 2 treinen hebben die 6 karretjes bevatten van 4 personen waardoor er telkens 24 personen per trein kunnen plaats nemen. Deze passagiers zullen al vanaf 120 centimeter een ritje mogen maken. Dit alles moet een minimale capaciteit van 1000 personen per uur hebben.

 

Het nieuws van de Tilt Coaster komt er amper 1 week nadat het park de grootste Mega Coaster van Europa opende. Eerder dit jaar werd ook al de snelste en hoogste water coaster ter wereld geopend. Daarnaast heeft het pretpark ook nog plannen voor een spectaculaire hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction, een gelanceerde looping coaster met water effecten gebouwd door Vekoma en een Mine Train roller coaster van Vekoma.

 

 

Bron: Energylandia, Park & Coaster Worldwide