De geschiedenis van: Chessington World of Adventures

Chessington World of Adventures is een park waar men een combinatie aan dieren en attracties kan vinden, niet ver gelegen van Londen. Het park ontstond heel lang geleden als een kasteel, waarna het een zoo werd. Pas veel later zouden er ook attracties naar het park komen.

 

Geschiedenis

 

Het landhuis

Het landhuis van het resort, dat gekend is als Burnt Stub, werd gebouwd in 1348. Wanneer de Engelse burgeroorlog uitbrak in 1642 werd het een Koninklijke vesting, maar werd platgebrand door de vijand. In 1660 werd het volledig heropgebouwd en kreeg het de naam Burnt Stub.

Tot 1700 zou er een herberg in het herenhuis komen. Later zou er een grote boerderij rond het huis komen.

Aan het begin van de twintigste eeuw kwam het herenhuis in  handen van de Vere Barker familie, maar raakte opnieuw zwaar beschadigd door een hevige brand. In 1919 kon het opnieuw in gebruik genomen worden, na een renovatie.

 

De Zoo

In 1931 werd het domein opgekocht door Reginald Goddard, die er zijn privécollectie dieren tentoonstelde. In 1939 werden samenkomsten van grote groepen mensen verboden door de overheid, omwille van de dreiging van de Tweede Wereldoorlog.

Goddard stierf in 1946 en de Pearson Publishing Company nam de zoo over. Zij zouden deze uitbaten tot 1978. Op dat ogenblik nam de Tussauds het domein over. Tussauds was een dochteronderneming van de Pearson-groep.

 

Ook attracties in het park

De zoo trok niet genoeg bezoekers en men ging op zoek naar een oplossing voor dit probleem. In 1987 opende dan uiteindelijk het park dat we kennen als Chessington World Of Adventures. In het eerste jaar bood het park volgende attracties aan: Dragon Falls, Safari Skyway, Toadies Crazy Cars, The 5th Dimension en Runaway Train.

 

Runaway Train was meteen een eerste achtbaan voor het park. Deze is van het type Powered Coaster en werd gebouwd door Mack Rides.

 

 

Dragon Falls is een boomstamattractie, eveneens gebouwd door Mack Rides.

 

 

In 1988 kwam er al een nieuwe attractie naar het park in de vorm van een schommelschip, geleverd door Huss Rides. Smugglers’ Galleon – ondertussen Black Buccaneer – zorgde ervoor dat het park ook een beetje thrill kon bieden.

 

 

De jaren 1990: meerdere themazones vormen zich met nieuwe attracties

 

1990: In dit jaar werd het gebied Transylvania gebouwd. In het gebied kwam de darkride Professor Burp’s Bubbleworks.

 

 

Behalve de Darkride kwam er ook een nieuwe achtbaan in de zone. Vampire zou een enorme aantrekkingskracht betekenen voor de bezoekers. Vampire werd gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Arrow Dynamics. De hangende achtbaan kronkelt zich een weg tussen de bomen door. Op de achtbaan kwamen in 2002 Swinging Suspend-treintjes van Vekoma, die de achtbaan een extra twist zouden geven.

 

 

1994: Het park opende dit jaar de darkride Terror Tomb. De darkride verving de oude The 5th Dimension darkride.

 

 

1995: Opnieuw twee nieuwe attracties. De eerste werd Seastorm. Seastorm is een Koggemolen gebouwd door Mack Rides, maar in tegenstelling tot de meeste exemplaren in zijn soort kunnen bij deze variant de koggen ook afzonderlijk ronddraaien.

 

 

In hetzelfde jaar opende er ook een Topspin van Huss in het park. Deze topspin is tot op heden de enige attractie in het park waarbij je overkop kan gaan. Ramses Revenge staat vlakbij de Darkride.

 

 

1996: In dit jaar opende de Rodeo, een breakdance gebouwd door Huss en een Carrousel.

1997: Het park sloot de parktrein Chessington Railroad en opende in het station een attractie die in het teken stond van Action Man.

1998: Rattlesnake, een Wilde Muis-achtbaan werd geopend. Deze achtbaan werd geleverd door het Duitse bedrijf Maurer Rides.

 

 

In de zoo opende dit jaar ook de Creepy Caves met kruipende, harige en vooral enge dieren. Tevens werd een deal gesloten met KFC, Burger King en McDonalds om een horecapunt te openen in het park.

1999: Een stevige Thrillride opende in het park. Het Nederlandse bedrijf Mondial mocht namelijk de Samurai leveren. Samurai was een Topscan, die later zou verhuizen naar Thorpe Park.

 

 

De jaren 2000: Het park staat niet stil

 

2000: Beanoland werd geopend. Beanoland was een themazone die gebaseerd werd op de avonturen van Dennis The Menace. De attracties in dit gebied waren Billy’s Wizzer, een zweefmolen van Zierer. Deze heet ondertussen Monkey Swinger. Ook openden de botsauto’s Roger the Dodgers Dodgems, ondertussen Tuk Tuk Turmoil Dodgems genaamd.

 

 

2001: Drie kleine attracties werden geopend met Berry Bouncers (Jungle Bouncers), Bash Street Bus (Jungle Bus) en Mr Toadie’s Crazy Cars. Verder opende in de zoo Trail of the Kings. In dit deel vind je gorilla’s en grote katten.

2002: Vampire kreeg nieuwe treintjes van Vekoma en de DarkrideTomb Blaster verving Terror Bomb. In Beanoland opende Dennis’ Mad House (nu Temple of Mayhem).

 

 

2003: Hocus Pocus Hall opent in het originele Burnt Stub-herenhuis. Hier kan je een Walkthrough maken in een 4d-omgeving.

 

 

2004: Het themagebied Land Of Dragons opende. In dit gebied kwam een speeltuin voor de kinderen, maar vooral de achtbaan Dragon’s Fury. Deze achtbaan is zonder twijfel bij fans de favoriete achtbaan in het park. Deze Spinning Coaster werd gebouwd door Maurer Rides.

 

 

2005: Dit jaar opende er een kinderzoo en een klein reuzenrad met Peking Heights.

2006: Dit jaar werd de Darkride Bubbleworks voorzien van een nieuw thema. Verder opende een zoodeel voor vogels en apen, waar de bezoekers doorheen kunnen wandelen. Monkey & Bird Garden kwam er ter ere van de 75ste verjaardag van het park.

2007: In dit jaar werden de groepen Tussauds en Merlin Entertainments samengevoegd. Op deze manier ontstond de Merlin Entertainments Group. Er werd ook een eerste hotel geopend met het Holiday Inn Chessington.

2008: In 2008 vooral dierennieuws in het park, zo kwam de zilverruggorilla naar het park en opende het SeaLife Centre.

 

De jaren 2010

 

2010: Het Dennis The Menace-gebied wordt omgevormd tot het huidige Wild Asia-gebied. Enkele attracties veranderden van naam en Kobra werd geopend. Kobra is een zogenaamde Disko Coaster, gebouwd door Zamperla.

 

 

2011: Het park opende een verblijf voor acht haaien.

2013: ZUFARI: Ride into Africa! Een spannende rit tussen grote dieren als giraffen, zebra’s enzoverder. Deze safari beleef je vanuit een grote jeep.

2014: Scorpion Express krijgt een volledig nieuw thema. Maar de grote investering is een nieuw hotel, dat de naam Azteca Hotel draagt.

2017: Het park nam in 2016 afscheid van de iconische Darkride Bubbleworks, om in hetzelfde gebouw de Darkride Gruffalo River Ride Adventure te openen.

 

 

Op het plein voor de Darkride, het vroegere Transylvania, opende de nieuwe Carrousel Adventure Tree Carrousel. Deze verving de oude Carrousel. Het gebied gaat nu door het leven als Wild Woods.

 

Bron: Chessington World Of Adventures

Foto’s: Themeparkfreaks