Zeldzame roodkruinmangabey geboren

In Apenheul is een roodkruinmangabey geboren. En dat is bijzonder, want Apenheul is de enige dierentuin in Nederland waar deze apensoort te zien is. Wereldwijd leven er nog geen 80 roodkruinmangabeys in zo’n 20 dierentuinen. Daarvan zijn er met de komst van dit kleintje zeven in het Apeldoornse apenpark te zien. Het geslacht van het jong is nog onbekend.

 

Kwetsbare aap

De geboorte van de kleine roodkruinmangabey is erg welkom. Deze apen hebben namelijk een kwetsbare positie in het wild. Ze leven in de regenwouden, moerasbossen en mangrovebossen van West-Afrika. Daar verdwijnen grote stukken van hun leefgebied door illegale houtkap. Bovendien wordt er op roodkruinmangabeys gejaagd. Niet voor niets is Apenheul onderdeel van een fokprogramma voor roodkruinmangabeys. Door samen te werken met andere internationale dierentuinen, houden dierentuinen een reservepopulatie roodkruinmangabeys in stand.

 

De groep in Apenheul

In 2016 verhuisden de eerste roodkruinmangabeys vanuit een andere dierentuin naar Apenheul: één man en drie vrouwen. In de loop van 2017 werden de eerste twee gezonde kinderen geboren. Inmiddels is ook het derde vrouwtje, Michelle, moeder geworden. De kersverse moeder en haar kind zijn al voor bezoekers te zien. De roodkruinmangabeys zijn te herkennen aan de roestrode bovenkant van hun hoofd, waaraan ze hun naam te danken hebben. Ook kenmerkend zijn de spierwitte oogleden van roodkruinmangabeys. Hierdoor worden zij ook wel “de aap met vier ogen” genoemd.

 

Vruchtbaar seizoen

Met opnieuw een geboorte, is het een enorm vruchtbaar seizoen voor Apenheul. Eind mei werden er nog een bonobo (zie foto 2) en een Hanuman langoer geboren. In april was er sprake van een babyboom bij de ringstaartmaki’s, met maar liefst 8 jongen. Inmiddels is er ook een geboortegolf gaande bij de doodshoofdapen, waar al meer dan tien baby’s geboren zijn. Dat is geluk hebben voor bezoekers van Apenheul, want al die jonge dieren zorgen voor de nodige dynamiek bij de apengroepen.

T/m 4 november is Apenheul dagelijks geopend. Meer informatie over openingstijden en prijzen is te vinden op www.apenheul.nl