Uitgetest: Yukon Quad – Le Pal

Juvelen vs Yukon Quad

Juvelen:

Als ware Intamin liefhebber reisde ik 2 jaar geleden met enkele parkfans naar het Deense park Djurs Sommerland. In dit charmante park ontdekten we de achtbaan Juvelen. Deze attractie neemt je mee op een tocht doorheen de Jungle op zoek naar de juwelen van het mystieke volk der Azteken.
Juvelen is een Family launch coaster, waarbij je gezeten op een ATV-buggy, over de track raast.

De track bevat twee launches. De eerste direct na de voorshow en de tweede ongeveer in de helft van de rit. Destijds had nog niemand van ons gezelschap zulk type achtbaan getest. Het was de uitgelezen kans om deze attractie eens van naderbij te bekijken. Aangezien het om een familiale achtbaan ging waren mijn persoonlijke verwachtingen niet bijzonder hoog

Wat ons meteen opviel toen Juvelen naderden was het hoge gehalte aan thematisatie. Het station was prachtig versierd als een oude Azteken tempel. Onze curiositeit werd geprikkeld, wat mochten we verwachten, dat was de vraag die door iedereen zijn hoofd spookte.

Eenmaal de wachtrij getrotseerd te hebben, was het tijd om plaats te nemen op de achtbaan trein.
We namen vliegensvlug plaats op één van de ATV-buggy wagentjes. Het design en het confort van deze wagentjes waren meer dan ok. De heupbeugels waarmee je vastzit geven je zowel een veilig als een gevoel van vrijheid. Je kan met je bovenlichaam naar alle kanten draaien.

Wanneer de operator zijn check up voltooid had rolde de trein uit het station. We reden als het ware met onze buggy doorheen de binnenkant van de Azteken tempel. Plots stopte de trein temidden van enkele godenbeelden (korte voorschow). Deze kwamen tot leven en stampten met hun staf op de grond.  Op dat moment opende er een deur en werd de trein voor de eerste keer gelanceerd.
De eerste launch is qua kracht vrij matig (beide launches op deze track zijn launches op basis van roterende wielen). Vervolgens vervolgde de trein zijn parcous doorheen enkele bochten en hellingen.

Daarna passeer je de tweede launch (ongeveer in de helft van het parcours). Ik verwachte dezelfde launchkracht als bij de eerste. Al snel bleek dat ik me hierin grondig vergist had. De tweede launch is voor een familiale achtbaan best krachtig (gelukkig maar). Met een rotvaart werd je doorheen het aankomende bochtenwerk gegooid, heerlijk gevoel was dit. Doordat de baan zeer laag gebouw werd, werd het snelheidsgevoel nog eens extra verstevigd. Dat een bandenlaunch zulke ervaring teweeg kon brengen, had ik nooit durven denken. De trein behoud deze snelheid trouwens tot het einde van de rit.

Kortom wauw, Intamin did it again. Giet dit type achtbaan samen met de thematisatie waarvoor Djurs Sommerland koos en je krijgt een krachtige formule.

 

Yukon Quad:

Enkele jaren later, 2018 om precies te zijn. Het Franse pretpark Le Pal kondigde aan dat het dit jaar een gelijkaarde Intamin achtbaan opende. Frederick en ik konden onze oren niet geloven en planden onmiddellijk een trip naar La Douce France om dit baantje eens van naderbij te gaan bekijken.
Le Pal noemt haar versie Yukon Quad en is een spiegelversie van de layout die gehanteerd werd bij de Deense achtbaan Juvelen. Zou deze versie beter zijn dan haar Deense tegenhanger ? We waren beiden benieuwd.

Eenmaal aangekomen in Le Pal, gingen we direct een kijkje nemen bij Yukon Quad, de baan waar we al een hele winterperiode naar uitkeken.
Ditmaal geen Azteken tempel, maar wel een soort Canadese lodge. Le Pal gaf de achtbaan een zeer natuurlijk karakter met heel wat houttinten. We doken meteen de wachtrij in. Plots gaat deze de grond in. Je komt terecht in een kleine mijn, leuk idee, maar mocht naar mijn mening net ietsje verder uitgewerkt worden met bijvoorbeeld een mijnwerkers animatronic of dergelijke (maar een idee). Wanneer je terug bovengrond komt, zie je meteen een grote lange glazen wand. Een leuk detail is dat deze wand geplaatst is net naast het trackgedeelde dat zich na de 2de (hevigere) launch bevind. Met een razende vaart denderd de trein voorbij de glazen wand en zie je maar pas echt dat deze baan voor een familiale achtbaan een heel deftige snelheid behaald. De spanning wordt alleen maar groter bij het zien van deze voorbijrazende trein.

Die dag reden ze met 2 treinen en het personeel werkte goed door, we konden dus al snel plaats nemen voor een wervelende rit (hoopten we). De heupbeugels daalden neer en wij waren er volledig klaar voor. De trein rolde het station uit en zo kwamen we aan in het kleine loodsgebouwtje voor een korte voorshow. Met mist en geluideffecten werd er gesimileerd dat we onze motoren van de buggy starten. We klampten ons vast aan de handbeugels en met gierende banden werden we vervolgens gelanceerd. De track is is zoals eerder vermeld nagenoeg dezelfde als die van in Denemarken, alleen dan in spiegelbeeld. In tegenstelling tot die van Denemarken loopt die van Frankrijk doorheen een meer natuurlijker kader. Hier raas je voorbij denenbomen en grote rotsen, dit is combinatie met de lage positie van de track zelf is iets wat het snelheidsgevoel ten goede komt naar mijn mening.

Dan volgt weer die waanzinnige 2de launch. Het blijft genieten elke rit opnieuw. Voor mij blijft dit type één van de beste familiale achtbaantypes dat er zijn.

 

Besluit:
Het is een zeer moeilijke keuze voor mij om tussen Juveln & Yukon Quad een favoriet te kiezen. Beide banen zijn qua ritverloop gelijk (lees top), daarin scoren ze allebei dezelfde punten. Vervolgens gaan we dan kijken naar het thema en de ligging van deze baan. Yukon quad heeft een beter buitengedeelte door het natuurlijke karakter, maar Juveln heeft dan weer een betere storytelling en sfeercreatie naar mijn mening. Ook de tempel, waarin het station en de voorshow zich bevind, weet mijn waardering op te wekken. Op basis van dit laatste kies ik toch oprecht voor Juveln, waar het totaalpakket toch net iets meer indruk op me maakte.

Maar ik kan het niet genoeg bendrukken hoezeer ik dit type achtbaan bewonder. Zowel Intamin, Le Pal als Djurs Sommerland verdienen mijn respect voor het plaatsen van deze juweeltjes. Zulke baantjes zie ik maar al te graag in onze parken verschijnen.