Ontsnapte leeuwin in ZOO Planckendael gedood om veiligheid mensen te vrijwaren

In ZOO Planckendael is deze ochtend om 9u30 een jonge leeuwin ontsnapt. Na twee pogingen om haar te verdoven en zo terug naar haar verblijf te brengen is ze uiteindelijk doodgeschoten. Het bleek niet mogelijk om haar op een veilige wijze te verdoven. Nog langer proberen haar te verdoven zou onverantwoorde risico’s voor de mensen met zich meebrengen. ZOO Planckendael is enorm aangedaan door de gebeurtenissen. “De veiligheid van de mensen is onze allerhoogste prioriteit. We hebben er echt alles aan gedaan om onze leeuw te verdoven, maar uiteindelijk was het gevaar voor de mensen te groot.”

 

Bezoekers en medewerkers nooit in gevaar geweest

Het incident deed zich voor tijdens de vooropening van het park, wanneer enkel abonnees binnen mogen. Scholen of andere bezoekers waren niet in het park. Ook de medewerkers van ZOO Planckendael zijn nooit in gevaar geweest.

 

Aanvankelijk leek de kans groot dat het dier via verdoving zou kunnen in slaap gebracht worden. Het dier circuleerde in de buurt van de Visayazwijnen en kon nauwkeurig opgevolgd worden door de crisiscel die zoals voorzien in het BNIP (Bijzonder Nood en Interventieplan) in actie komt. Die cel bestaat uit vertegenwoordigers van ZOO Planckendael, de noodplanambtenaar van de stad Mechelen, politie, de medische diensten en SRT (Snel Respons Team). Toen de verdovingspogingen niet lukten is door de crisiscel de inschatting gemaakt om het dier te neutraliseren. Dit na het advies van de politie omdat anders de veiligheid van enkele volwassenen in een treinwagon in de nabije omgeving van het leewenperk niet langer kon gegarandeerd worden. Het dier was door de verdovingspogingen onrustig geworden  en had zich al enkel keren uit de controlecirkel begeven richting bezoekers. Op basis van die risico-analyse moest de zeer moeilijke beslissing genomen worden.

                                                                                         

De volgende dagen worden de exacte omstandigheden van de ontsnapping onderzocht en eventuele conclusies getrokken. Maar nu is al duidelijk dat het Bijzonder Nood en Interventieplan feilloos heeft gewerkt en dat de veiligheid van bezoekers en personeel steeds gegarandeerd is geweest. Het BNIP wordt overigens op regelmatige basis ingeoefend.

 

Uiteraard had iedereen een andere afloop van de gebeurtenissen gewild. De verslagenheid bij de aanwezige bezoekers en het personeel is dan ook groot. De politie van Mechelen was aanwezig op de parkings van Planckendael met de dienst ‘Slachtofferhulp’.