Nationale Raad van Kinderen geïnstalleerd in de Efteling

Op 27 mei is in de Efteling de ‘Nationale Raad van Kinderen’ officieel geïnstalleerd. Dit gebeurde in aanwezigheid van Prinses Laurentien van Oranje, oprichter van Missing Chapter Foundation en initiator van de Raad van Kinderen. De Nationale Raad gaat de Nederlandse regering van advies voorzien over onderwerpen die de toekomst van kinderen aangaan. De Efteling is sinds 2011 één van de founding partners van Missing Chapter en is toonaangevend op het gebied van kinderparticipatie.

 

Op dit moment hebben zo’n 80 bedrijven, maatschappelijke instellingen, gemeenten en ministeries een Raad van Kinderen. In navolging hiervan is nu dus ook een Nationale Raad van Kinderen geïnstalleerd, bestaande uit 150 leerlingen uit groep 6, 7, 8 van het basisonderwijs en de eerste en tweede klas van het voortgezet onderwijs. Deze Nationale Raad gaat onderwerpen behandelen die kinderen belangrijk vinden. Uit onderzoek onder 5.000 scholieren zijn nationale thema’s naar voren gekomen waar kinderen graag over mee willen denken, zoals zorg, gezondheid, duurzaamheid en armoede. Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is de eerste minister in Nederland die de Nationale Raad om hulp gaat vragen rond het thema kindermishandeling.

 

Efteling Wijzneuzen

In de Nationale Raad zitten ook een aantal ‘Efteling Wijzneuzen’. De Efteling biedt kinderen tussen de 4 en 16 jaar de gelegenheid om zich aan te melden als ‘Wijzneus’. De Wijzneuzen worden een aantal keer per jaar uitgenodigd om deel te nemen aan onderzoeken. Deze onderzoeken gaan bijvoorbeeld over een nieuw Efteling-idee of -product. Olaf Vugts, Creatief Directeur bij de Efteling zegt hierover: “De Efteling is al 66 jaar een plaats waar veel kinderen komen. We vinden het belangrijk om te luisteren naar de ideeën van deze kinderen. Soms denken ze heel eenvoudig over bepaalde zaken, wat juist enorm efficiënt kan zijn” vertelt

 

Bekijk hier de beelden van de installatie van de ‘Nationale Raad van Kinderen’ in de Efteling:

 

 

Over Missing Chapter Foundation

Missing Chapter is een stichting (ANBI) met expertise in kind-inclusie en dialoog tussen generaties. We ondersteunen bedrijven, scholen, overheden en maatschappelijke organisaties die kinderen willen betrekken bij het nemen van besluiten. We geven onze partners de middelen om kind-inclusie zelf in praktijk te brengen. Voor meer informatie: www.missingchapter.org