Winnaars 8e editie Diamond ThemePark Awards bekend

Reeds voor de achtste keer worden de prijzen van de Diamond ThemePark Awards uitgereikt. Dit jaar was Beekse Bergen het gastpark.  Eerder dit jaar openden zij nog  de unieke vakantiebestemming Safari Resort Beekse Bergen.

 

Mede-organisator Patrick Joossens licht toe: “Wij zijn enorm blij en dankbaar om te gast te mogen zijn in Beekse Bergen. Het park werd de afgelopen edities geregeld uitgeroepen tot Beste Dierenpark van Nederland, zo ook dit jaar. Net als bij de vorige edities konden de mensen een bepaalde periode stemmen, en ook dit jaar werd de oproep massaal opgevolgd, met maar liefst 35.000 stemmers. Hun stem telde voor de helft mee, de andere helft werd bepaald door een FANjury (bestaande uit fervente parkbezoekers) en een PARKjury (elk genomineerd park uit België en Nederland kreeg de kans om te stemmen. Met de Diamond ThemePark Awards willen we alle parken op een positieve manier in het daglicht zetten. We richten ons vooral op pretparken en dierenparken uit de Lage Landen, maar we hebben ook enkele categorieën specifiek voor Europa.”

Dit jaar is Efteling de grote winnaar met maar liefst 12 awards. Het park werd onder meer bekroond als Beste Pretpark uit de Benelux en hun nieuwste attractie Symbolica: Paleis der Fantasie werd bekroond met de award beste nieuwe attractie in Europa.

 

Ook andere pretparken in Nederland scoorden geregeld een mooie top 5 plaats. Walibi Holland behaalde ook nog mooi 2 awards, waaronder beste evenement met de Halloween Fright Nights, en Attractiepark Toverland dat momenteel sterk uitbreidt, mocht met Troy als Beste Achtbaan ook een award in ontvangst nemen. Julianatoren kroonde zich tot Beste Kinderpark van Nederland.

 

De strijd bij de dierenparken in Nederland was ook bijzonder spannend en de scores lagen heel dicht bij elkaar. Gastpark Beekse Bergen scoorde maar liefst 4 awards, waaronder Beste Dierentuin van Nederland. Stichting Wildlife mag trots de Educatie-Award in ontvangst nemen.

Diergaarde Blijdorp (Rotterdam) scoorde 2 awards, waaronder Beste Restaurant en Mooiste geboorte, en Burgers’ Zoo (Mooiste Nieuwe Dierenverblijf) en Wildlands Adventure Zoo Emmen (Mooiste Dierenverblijf) kregen elk 1 award mee naar huis.

 

In België was het vooral Walibi Belgium dat sterk voor de dag kwam met maar liefst 8 awards, waaronder Beste Pretpark in België en ook de Spotlight Award omwille van hun meerjarenplan waarbij 100 miljoen Euro in het park wordt gepompt. Ook Plopsa mocht heel tevreden naar huis, met vijf awards. Plopsaland De Panne is het Meest Kindvriendelijke Familiepark en Plopsa Indoor Hasselt het Beste Kinderpark.

Ook Bobbejaanland en Bellewaerde mochten beiden elk 2x op het podium: Bobbejaanland scoorde onder meer met Aaron Crow voor Beste Show van België en Bellewaerde slaagde er opnieuw in om de prijs voor Beste Personeel van België te winnen.

 

Bij de dierenparken in België werd Pairi Daiza dit jaar niet alleen bekroond tot het Beste Dierenpark van de Benelux maar ook van Europa. Daarnaast scoort Pairi Daiza nog drie andere awards.

Planckendael kreeg een award voor de Mooiste geboorte (Aziatische olifantje) en ZOO Antwerpen haalde dankzij hun Centre for Research and Conservation een welverdiende prijs in ontvangst: de Educatie-Award van België.

In Europa was er dit jaar geen houden aan Europa-Park: zij haalden maar liefst 3 awards binnen, waaronder het Beste ThemaPark en de Leukste Overnachting.

 

De volledige uitslag

 

België – Nederland

 

Beste pretpark

BE/NL: Walibi Belgium

Nederland: Efteling

 

Meest kindvriendelijke familiepark

BE/NL: Plopsaland De Panne

Nederland: Efteling

 

Beste kinderpark

BE/NL: Plopsa Indoor Hasselt

Nederland: Julianatoren

 

Meest sensationele park

BE/NL: Walibi Belgium

Nederland: Walibi Holland

 

Beste achtbaan

BE/NL: Typhoon – Bobbejaanland

Nederland: Troy – Toverland

 

Beste attractie

BE/NL: Pulsar – Walibi Belgium

Nederland Symbolica – Efteling

 

Beste restaurant

BE/NL: Mr Spaghetti – Plopsaland De Panne

Nederland: Terraszaal – Diergaarde Blijdorp

 

Beste evenement

BE/NL: Halloween – Walibi Belgium

Nederland: Fright nights – Walibi Holland

 

Beste themamuziek

BE/NL: Psyké Underground- Walibi Belgium

Nederland: Villa Volta – Efteling

 

 Mooiste park

BE/NL: Pairi Daiza

Nederland: Efteling

 

Beste waterpark

BE/NL: Aqualibi

Nederland: Tikibad

 

Beste personeel

BE/NL: Bellewaerde

Nederland: Efteling

 

Beste dierenpark

BE/NL: Pairi Daiza

Nederland: Beekse Bergen

 

Mooiste dierenverblijf

BE/NL: Des Plaines de L’ouest – Pairi Daiza

Nederland: Rimbula – Wildlands

 

Beste nieuwe dierenverblijf

BE/NL: Le Temple Des Fleurs – Pairi Daiza

Nederland: Mangrove – Burgers’ Zoo

 

Mooiste geboorte

BE/NL: Aziatische olifant – Planckendael

Nederland: Indische olifant – Diergaarde Blijdorp

 

Educatie – Award

BE/NL: KMDA

Nederland: Stichting Wildlife

 

E-Award

BE/NL: Plopsa

Nederland: Efteling

 

Beste actie op social media

BE/NL: Humans of Walibi – Walibi Belgium

Nederland: De Efteling wensboom – Efteling

 

Beste show

BE/NL: Fear Theater met Aaron Crow – Bobbejaanland

Nederland: Ravelijn – Efteling

 

Spotlight award

Masterplan Walibi Belgium

 

Europese Awards

 

Beste themapark

 1. Europa-Park
 2. Disneyland Paris
 3. Efteling

 

Beste dierenpark

 1. Pairi Daiza
 2. Beekse Bergen
 3. Zoom Erlebniswelt

 

Beste attractie

 1. Taron – Phantasialand
 2. Tower Of Terror – Disneyland Studios Paris
 3. Expedition GeForce – Holiday Park

 

Beste nieuwigheid

 1. Symbolica – Efteling
 2. Voletarium – Europa-Park
 3. Pegase Express – Parc Asterix

 

Beste overnachting

 1. Europa-Park
 2. Disneyland Paris
 3. Efteling

De genodigden kregen ook een rondleiding

 

Foto’s werden gemaakt door onze collega’s van Themeparksnews