Vergane glorie: Freizeitpark Kirchhorst

Freizeitpark Kirchhorst was een pretpark gelegen in de gemeente Isernhagen, niet ver van Hannover. Het park opende voor het eerst in 1971 als Blumenhof. Doorheen de jaren kwam het in de handen van de Bemboom familie, maar door economische redenen sloot het de deuren in 1985.

 

Vooraleer dit park de naam Freizeitpark Kirchhorst kreeg, werd het geopend in 1971 als Blumenhof. Het park werd opgericht door een naburige bloemenkwekerij. In 1977 wijzigde men de naam naar Wunderland.

In de beginjaren had het park maar enkele attracties als een boottochtje op het meer, een electronisch autoritje en treintje. Verder vond je er een springkasteel en een go-kart-baan. Het park had ook een restaurant en een Westernstad waar enkele klim- en speeltuigen stonden.

Het duurde nog tot 1980 voor de laatste eigenaar, de familie Bemboom, in het park kwam. De voormalige eigenaars hadden al meermaals het park aan de familie te koop aangeboden, maar pas toen de zonen van Henk Bemboom afgestudeerd waren kwam er een overname.

Henk Bemboom kennen we als oorspronkelijke oprichter van Attractiepark Slagharen. Bij de overname van het Duitse park zag de man de kans om zijn zonen Henk en Gijsbert naar Duitsland te sturen om het park te leiden.

 

De familie investeerde meteen in heel wat nieuwe attracties

Zo opende de achtbaan Looping Star, gebouwd door Schwarzkopf. Een tweede achtbaan was de Marienkäfer Achterbahn, eentje van Zierer. Behalve de achtbanen kwamen er een polyp genaamd Monster en een Zeppelinattractie van Schwarzkopf.

Er kwamen ook botsauto’s, een 180° cinema en een Huss Troika alsook een Round up en Enterprise van deze bouwer. Voor de jongsten ook een paardencarrousel en een reuzenglijbaan. Op het centrale meer kwamen pedalo’s en ook een waterbaan.

Er was ook een powered kinderachtbaan, waarvan de bouwer onbekend is, een schietkraam, tractorritje en een draaimolen.

 

Het laatste jaar

Het laatste jaar dat het park open was waren de inkomsten niet genoeg om het park te blijven uitbaten en werd besloten het te sluiten. Dit was in 1985. In de jaren nadien werden de attracties verkocht aan andere parken. Zo ging de Looping Star naar Southport Pleasureland, waar hij twee jaar zou blijven staan. Daarna verhuisde de baan naar het Frans OK Corral. In 1992 dook de baan dan weer op in het Spaanse Parque de Atracciones de Madrid, waar ze in 1998 weer vertrok. Van 2000 tot 2001 kwam ze in het Spaanse park, Plutón Park, terecht, waar ze weer vertrok aangezien het park sloot. Luneur Park was de volgende thuishaven van de baan. Hier stond ze van 2002 t/m 2007, tot ook dat park de deuren sloot. Uiteindelijk kwam de baan terecht in het Italiaanse Zoomarine te staan, waar ze sinds 2010 tot op heden door het leven gaat als Vertigo.

Naar welke parken de andere attracties verhuisden is momenteel onduidelijk.

 

Nieuwe plannen

In 2016, nadat het park er al bijna 30 jaar verlaten bijlag, kreeg de gemeente de plannen voorgelegd van een lokale bewoner om op de site een kinderboerderij te beginnen. Tot op heden lijken die plannen afgekeurd te zijn.

 

Het park anno 2014

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

Freizeitpark Kirchhorst

 

 

Bronnen: Wikipedia, Slagharenverzamelaar, Freizeitpark Kirchhorst – Fanpage

Foto’s: Rottenplaces,  Oliver whether