Top 10 snelste achtbanen van Europa

Met de opening van de gelanceerde achtbaan Red Force in Ferrari Land werd het Europese snelheidsrecord in 2017 na jaren opnieuw verbroken. Maar ook dit jaar is er met Hyperion in Energylandia een belangrijke nieuwkomer, want deze achtbaan is de grootste megacoaster van Europa! Laat ons samen eens kijken hoe de nieuwe top 10 van 2018 er nu uitziet.

 

 

#10: Big One – Blackpool Pleasure Beach (119,1 km/u)

Big One werd in 1994 gebouwd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics. De achtbaan is gebouwd in het Engelse Blackpool Pleasure Beach en pakte bij opening het record voor snelste achtbaan van Europa welke ze 7 jaar lang in handen had. Big One behaalt een snelheid van 119,1 km/u en was destijds de 3de snelste achtbaan ter wereld. De achtbaan heeft een hoogte van 64,9 meter en was bij opening de 2de hoogste achtbaan in de wereld en de hoogste van Europa. De achtbaan heeft een lengte van 1675,5 meter, wat gerust enorm lang genoemd kan worden.

 

#9: iSpeed – Mirabilandia (120 km/u)

ISpeed werd in 2009 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is in het Italiaanse pretpark Mirabilandia gebouwd en wordt in 2,2 seconden tot een snelheid van 100 km/u gelanceerd. De maximale snelheid bedraagt 120 km/u en de achtbaan is 55 meter hoog. ISpeed is 1 kilometer lang, heeft 2 inversies en is daarmee de snelste multi inversion achtbaan van Europa (Een multi inversion Coaster is een achtbaan met meerdere inversies).

 

#8: Expedition GeForce – Holiday Park (120 km/u)

Expedition GeForce werd in 2001 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides. De achtbaan is gelegen in het Duitse pretpark Holiday Park en behaalt een snelheid van 120 km/u. Bij opening verbrak Expedition GeForce het 7 jaar oude record “Snelste achtbaan van Europa” van de Big One in Blackpool Pleasure Beach. De achtbaan werd sinds de opening al 14 keer na elkaar uitgeroepen tot beste stalen achtbaan van Europa tijdens de Golden Ticket Awards die georganiseerd worden door het maandelijks verschijnende pretparkmagazine “Amusement Today”. Expedition GeForce is 53 meter hoog en 1220 meter lang.

 

#7-6: Schwur Des Kärnan – Hansa Park & Silver Star – Europa-Park (127 km/u)

Silver Star in Europa-Park en Schwur des Kärnan in Hansa Park zijn beide exact even snel en delen daarom samen een 6de plaats.

 

Silver Star – Europa-Park:

Silver Star werd in 2002 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Duitse pretpark Europa-Park. De achtbaan verbrak bij opening het record van snelste achtbaan van Europa met een snelheid van 127 km/u. De achtbaan is 73 meter hoog en 1620 meter lang. Ondanks de indrukwekkende statistieken is de achtbaan door het relatieve rustige ritverloop vrij toegankelijk voor de meeste mensen. De achtbaan is samen met Schwur des Kärnan de 3de hoogste achtbaan van Europa.

 

Schwur des Kärnan – Hansa Park:

Schwur des Kärnan is gebouwd in 2015 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het Duitse pretpark Hansa Park. De achtbaan heeft een snelheid van 127 km/u en een hoogte van 73 meter. De achtbaan heeft een verticale lifthill die zich in een 79 meter hoge toren bevind. In die toren is ook de first drop van 67 meter te vinden. De achtbaan is 1235 meter lang en heeft 1 inversie. Schwur des Kärnan is de eerste (en tot nog toe de enige) achtbaan ter wereld die tijdens de optakeling een verticale achterwaartse drop heeft, na deze drop wordt de achtbaan opnieuw omhoog getakeld. Het wereld unieke element werd tot op de dag van de opening geheim gehouden en was een complete verassing voor de fans. De achtbaan is samen met Silver Star de 3de hoogste achtbaan van Europa.

 

 

#5: Stealth – Thorpe Park (128,7 km/u)

Stealth werd in 2006 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Engelse pretpark Thorpe Park. De achtbaan wordt in 1,9 seconden van 0 tot 128,7 km/u gelanceerd en verbrak bij opening het Europese snelheidsrecord van Silver Star. Stealth is 62,5 meter hoog en 400 meter lang. Tijdens de lancering krijgen de bezoekers 4.5G verwerkt.

 

#4: Shambhala – PortAventura Park (134 km/u)

Shambhala werd in 2012 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Bolliger & Mabillard in het Spaanse pretpark PortAvontura Park. De achtbaan behaalt een snelheid van 134 km/u en heeft een hoogte van 76 meter wat het 5 jaar lang de hoogste achtbaan van Europa maakte. De achtbaan is 1564 meter lang en heeft 25 miljoen euro gekost. Shambhala was tot en met 2017 de snelste achtbaan van Europa met een klassieke lifthill.

 

#3: Furius Baco – PortAventura Park (135 km/u)

Furius Baco werd in 2007 gebouwd door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Spaanse pretpark PortAventura Park. De achtbaan heeft een snelheid van 135 km/u en is daarmee de snelste Wing Coaster ter wereld. Furius Baco behaalt zijn topsnelheid van 135 km/u in 3,5 seconden. Hierdoor liggen 3 van 5 snelste achtbanen van Europa in PortAventura Resort. De achtbaan heeft 1 inversie en is 850 meter lang. Furius Baco heeft 15 miljoen euro gekost. Dit is tevens de enige Wing Coaster die gebouwd werd door Intamin Amusement Rides. Furius Baco was 10 jaar lang de snelste achtbaan van Europa.

 

#2: Hyperion – Energylandia (142 km/u)

Hyperion werd gebouwd in 2018 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Poolse pretpark Energylandia. Hyperion werd bij de opening gedoopt tot grootste mega coaster van Europa en is de 6de snelste niet gelanceerde achtbaan ter wereld. De megacoaster behaalt tijdens de first drop van 84° een snelheid van maar liefst 142 km/u. De achtbaan is 77 meter hoog en heeft een drop van 80 meter. Tijdens de rit van 1450 meter gaat de trein door een tunnel, is er een splash effect en een Stengel Dive.

 

#1: Red Force – Ferrari Land (180 km/u)

In 2017 opende in het Spaanse resort PortAventura World een tweede pretpark genaamd Ferrari Land. In dit nieuwe pretpark opende Red Force, die tijdens de lancering van 5 seconden een snelheid behaalt van 180 km/u. De achtbaan is 112 meter hoog en 880 meter lang. De achtbaan is de 4de snelste en 5de hoogste achtbaan van de wereld.

 

 

Het verleden:

Op 4 november 2013 opende de snelste achtbaan die Europa op dat moment ooit gehad heeft. De achtbaan kreeg de naam Ring Racer en werd gebouwd langs de start en finish strook op het legendarische Duitse race circuit de Nürburgring. Op 9 juli 2009 werd de achtbaan tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Duitsland voorgesteld aan het grote publiek. Alleen een klein select groepje van mensen mocht de achtbaan uitproberen aan een sterk verlaagde snelheid. De achtbaan zou dankzij een pneumatische lancering een snelheid halen van 216,9 km/u wat het de snelste achtbaan ter wereld zou maken op dat moment. Door technische problemen werd de opening van de baan uitgesteld. Op 3 september 2009 gebeurde er tijdens een testrit een ontploffing omdat de achtbaan de waanzinnige lancering van 216,9 km/u in 2,5 seconden niet aan kon. Uiteindelijk werd de snelheid teruggeschroefd naar 160 km/u die behaalt werd in 2 seconden. De opening van Ring Racer werd door aanhoudende problemen 4 jaar uitgesteld tot 4 november 2013. Na amper 4 dagen was het seizoen alweer voorbij en de achtbaan sloot om het volgende jaar weer opnieuw open te gaan. Het race circuit werd echter in de winter verkocht en de nieuwe eigenaars sloten de achtbaan permanent door de hoge operationele kosten. De achtbaan heeft ongeveer 20 miljoen euro gekost, waardoor elke inzittende een ritje gemaakt heeft van ongeveer 1250 euro. Ring Racer is 37,5 meter hoog en de 1212 meter lange track loopt door verschillende gebouwen van het domein. De achtbaan staat sinds 2014 te koop, maar het is niet duidelijk of er ooit voldoende interesse zal zijn voor deze zeer locatie afhankelijke achtbaan te kopen.

 

Evolutie:

In 2015 werd Schwur des Kärnan geopend, een jaar later in 2016 werden zowel Wildfire als Taron geopend die ondertussen beide de top 10 alweer moesten verlaten, in 2017 werd met Red Force de snelste achtbaan van Europa geopend en dit jaar opende met Hyperion de snelste niet gelanceerde achtbaan van Europa. Zo kwamen de laatste 4 jaar maar liefst 5 nieuwe achtbanen in deze top 10. Wildfire en Taron moesten de top 10 ondertussen al weer verlaten door de komst van de twee nieuwe banen in 2017 en 2018 maar op 2 jaar tijd kregen we wel een nieuwe nummer 1 en 2. We mogen dus van zeer vruchtbare jaren spreken voor Europa.

 

De toekomst:

Na de spectaculaire achtbanen die de laatste jaren geopende werden, zijn er momenteel nog geen projecten bekend gemaakt die de top 10 zouden kunnen beïnvloeden. Energylandia heeft al wel meerdere spectaculaire achtbanen aangekondigd voor 2020, maar deze zouden de top 10 net niet gaan halen.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.