Recorddrukte bij Nationale Kinderherdenking 4 mei in Madurodam

4 mei 2018  vond de Nationale Kinderherdenking 4 mei voor de derde keer plaats op het George Maduroplein in Den Haag. Deze herdenking voor en door kinderen biedt kinderen een plek om op hun eigen manier te herdenken. Ze worden mede door middel van zang, dans en toneel in hun eigen taal aangesproken, zodat begrippen als verzet (jaarthema 2018) en leven in vrijheid meer voor hen gaan leven. Ruim 2.500 kinderen en volwassenen kwamen voor Madurodam samen om stil te staan bij de slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en alle anderen die hun leven voor de vrijheid gaven.

 

Madurodam is als vrolijkste oorlogsmonument van Nederland een logische plek om een speciale herdenking voor kinderen te houden. Het park is opgericht als levende herinnering aan George Maduro, een oorlogs- en verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog. Hij gaf zijn leven voor de vrijheid. Door de kinderherdenking in Madurodam te organiseren wordt de boodschap dat leven in vrijheid niet vanzelfsprekend is, doorgegeven aan de jongste generaties van nu.

 

Kinderen in de hoofdrol

De herdenking in Madurodam is speciaal voor en door kinderen. Honderden kinderen treden op met zang, dans en theater, als inspiratie voor de aanwezige kinderen. Alle optredens stonden dit jaar in het teken van het thema ‘verzet’, het jaarthema van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De burgemeester van Madurodam, Amélie Mijs (15 jaar) en Raneem Halabi (16 jaar) die 1,5 jaar geleden uit Syrie vluchtte naar Nederland, vertelden als sprekers hun persoonlijke verhaal. Rodriquez van der Zee (16 jaar) voerde zijn zelf gechoreografeerde “Dans met de Koffer” op, een ode aan Anne Frank. Laura Eizenga (16  jaar) zong haar zelfgecomponeerde nummer “Paradise”. Ook het Nationaal Herdenkingskoor, bestaande uit 250 kinderen uit heel Nederland, zong onder meer de liederen “When I am Silent” van Joan Varner, dat zij schreef na een bezoek aan concentratiekamp Auschwitz, en “Als wij niets doen, wie dan”, het bekende nummer uit de musical Soldaat van Oranje.

 

Ook bij de Nationale Kinderherdenking wordt er om 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Voorafgaand aan deze stilte blies Christian Jongepier (17 jaar) het Taptoe-signaal vanaf de 30 meter hoge Vuurtoren naast de ingang van Madurodam. Na afloop legden Madurodam’s burgemeester Amélie Mijs en wethouder van Den Haag, Boudewijn Revis, kransen bij het gedenkteken van George Maduro. Hiermee luidde zij het kinderdefilé in, bestaande uit honderden kinderen. Tijdens dit defilé stonden zij onder meer stil bij het monument op de Dam.

 

Voor meer informatie: www.NationaleKinderherdenking.nl