Europa-Park viert nieuwe awards met een prijsvraag

Afgelopen dagen heeft Europa-Park weer enkele prijzen in de wacht weten te slepen: twee Diamond Theme Park Awards voor beste park en overnachtingsmogelijkheid in Europa en de Kids Pretpark Tip! Keurmerk 2018. Naast deze prijzen die in de Lage Landen worden uitgereikt, kent de attractieparkenwereld nog vele andere awards. De belangrijkste prijzen worden hieronder per regio opgesomd.

 

Beste park ter wereld

Op mondiaal niveau kan men volgende prijzen winnen:

Golden Ticket Awards: deze awards worden jaarlijks uitgegeven door het internationale vakblad Amusement Today. De redactie doet daarvoor een beroep op experts en fans op het gebied van attractieparken en achtbanen uit de gehele wereld. Zij bepalen de winnaars in 23 verschillende categorieën. De belangrijkste categorie is die van beste attractiepark ter wereld.

 

Winnaar 2017: Europa-Park (evenals in 2016, 2015 en 2014)

Applause Award: Dit is een award die elke twee jaar wordt uitgereikt tijdens de IAAPA-vakbeurs in Florida. De prijs is in het leven geroepen door het Zweedse attractiepark Liseberg en de winnaar mag zich twee jaar het beste park ter wereld noemen. Eind 2018 zal de prijs weer uitgereikt worden. Slechts drie Europese parken hebben de prijs al mogen ontvangen: Europa-Park (1990), de Efteling (1992) en Puy du Fou (2014).

Travellers’ Choice Award: De grootste reiswebsite ter wereld met meer dan 500 miljoen reviews maakt jaarlijks een overzicht van de beste attractie- en waterparken ter wereld. Deze publieksprijs baseert zich op de reviews van bezoekers.

 

Winnaar 2017: Island of Adventures. Op plaats twee staat Discovery Cove en op de derde plaats Europa-Park. In de top 10 staat nog één Europees park: Puy du Fou.

 

Europese prijzen

Op Europees niveau zijn er twee belangrijke prijzen:

Travellers’ Choice Award: de eerder genoemde reiswebsite maakt ieder jaar ook een overzicht van de beste Europese attractie- en waterparken. Uitgangspunt voor de titel ‘beste park in Europa’ vormen de reviews van het afgelopen jaar.

Winnaar 2017: Europa-Park (evenals 2016, 2015, 2014 en 2013). Op plaats 10 staat het enige park uit de Benelux: de Efteling.

European Star Awards: deze awards worden uitgegeven door vaktijdschrift “Kirmes & Park Revue”. Een 36-koppige jury bestaande uit journalisten en anderen die hun sporen in de branche ruimschoots hebben verdiend, kunnen in diverse categorieën hun stem uitbrengen. De belangrijkste categorie is die van beste park in Europa.

 

Winnaar 2017: Europa-Park (evenals in 2016, 2015 en 2014)

Benelux-prijzen

Leukste uitje: deze verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de ANWB. Bij de vaststelling van de winnaars zijn niet alleen het aantal stemmen bepalend, maar ook de scores op de verschillende onderdelen (prijs/kwaliteit, sfeer, personeel, faciliteiten en aanbod). Voor het eerst kon ook gestemd worden op het ‘Leukste uitje over de grens’.

 

Winnaar 2018: ‘Leukste uitje in eigen land’: Gaia Zoo / ‘Leukste uitje over de grens’: Europa-Park

Kids Pretparktip Keurmerk 2018: deze prijs wordt jaarlijks uitgegeven door Kids Vakantiegids. De ranglijst wordt bepaald door een combinatie van de scores op het onderdeel kinderfaciliteiten van de Zoover-reviews van attractieparken en hun verblijfsaccommodatie.

 

Winnaar 2018: Europa-Park

Diamond Theme Park Awards: deze verkiezing is een initiatief van enkele fansites in België en Nederland. Zij willen de pret- en dierenparken op een positieve manier in het daglicht zetten. De uitslag van de meer dan 20 categorieën wordt voor 50% bepaald door stemmers, de andere 50% door een fanjury bestaande uit fervente parkbezoekers. Een van de belangrijkste prijzen is die van ‘beste park’.

 

Winnaar 2018: Nederland: Efteling, België: Walibi Belgium, Europa: Europa-Park

Daarnaast reiken verschillende fansites uit diverse landen jaarlijks eveneens awards uit. Deze baseren zich in de meeste gevallen op het aantal uitgebrachte stemmen voor een park. Vanwege het regionale karakter en de mogelijkheid om fans op te roepen een stem op het eigen park uit te brengen, laten we deze prijzen buiten beschouwing.

Ter gelegenheid van de nieuwe prijzen heeft Europa-Park een prijsvraag uitgeschreven waarbij men kans maakt op een driedaags arrangement voor vier personen in één van de vijf themahotels. De prijsvraag is te vinden op www.europapark.de/prijsvraag