Uitgetest: The Walking Dead – The Ride

In 2018 zal het Britse pretpark Thorpe Park in het teken staan van de populaire horrorserie The Walking Dead. Om dit hele gebeuren te ondersteunen werd de achtbaan X in een nieuw jasje gestopt en omgedoopt tot The Walking Dead – The Ride. Deze vernieuwde attractie moet de ruggengraat worden van de vele horrorevenementen die Thorpe Park  voor haar bezoekers in petto heeft. Maar lost deze attractie ook de verwachtingen in? Themeparkfreak Benjamin zocht het voor je uit op vrijdag 13 april 2018.

 

Thorpe Park opende in 1996 de indoor achtbaan X, gebouwd door de Nederlanse fabrikant Vekoma. De achtbaan is 13 meter hoog, 400 meter lang en bereikt een topsnelheid van 45 km/u. Tot op heden is het nog steeds de enige achtbaan in het park die volledig indoor is. Van 1996 tot 2012 ging ze door het leven als X:\ No Way Out. In deze periode stond het treintje achterwaarts op de track, waardoor je de donkere rit achterwaarts aflegde. Sinds 2013 kreeg de baan de korte naam X. Er werden lichteffecten in de hal geplaatst, waardoor het voelde alsof je doorheen een discotheek reed. Sinds die tijd staat het treintje ook gewoon voorwaarts op de track en ook dat is voor deze The Walking Dead – The Ride onveranderd gebleven.

De Amerikaanse televisieserie The Walking Dead heeft net haar achtste seizoen uitgezonden, maar voor de thematisering van de wachtrij ging Thorpe de mosterd halen in het derde seizoen. Tijdens dit seizoen zochten de protagonisten onderdak in een gevangenis. De gevangenismuren hielden de ‘walkers’ op een veilige afstand, maar ook de uitkijktorens brachten een extra troef met zich mee. Vanuit deze torens konden de helden indringers snel opsporen en neerhalen.

Thorpe Park noemt de wachtrij van deze The Walking Dead – The Ride dan ook de ‘THORPE PARK SAFE ZONE’. Wie hier vertoeft zal een zombieinvasie overleven, althans dat beloven ze. De omgeving is afgezet met prikkeldraad en hoge hekken. De deur die toegang geeft tot de attractie moet één van de uitkijktorens van de gevangenis voorstellen. De wachtenden worden in groepjes verdeeld en mogen daarna naar binnen gaan.

 

In een videoboodschap zien we dat de ingang van het park overspoeld wordt door ‘walkers’ en de eerste bezoekers die zich nog buiten de SAFE ZONE bevinden worden al opgepeuzeld. Tijd om te vluchten! Aan de ingang van de attractie viel er al te lezen: “Those who ride will survive”. We moeten dus dringend in de achtbaan stappen om ons vel te redden.

De erg lange gangen die zich in de piramide van de voormalige achtbaan X bevinden werden erg donker gemaakt met regelmatig een zwaailicht op de muur gemonteerd. Is het de bedoeling dat we hier rennen? Of moeten er hier live acteurs ons op de hielen zitten? Vandaag was dat alvast niet het geval.

 

We komen aan in het station en mogen meteen instappen. De achtbaantrein leidt ons in het donker en we worden naar boven getakeld. Eenmaal de trein haar eerste afdaling heeft gemaakt horen we al snel het typische geluid dat zombies maken. De ‘walkers’ zijn duidelijk dichtbij. Op een videoscherm zien we hoe Rick (het hoofdpersonage uit de serie) met een revolver enkele walkers van ons weet af te houden. De trein brengt ons naar de eerste remsectie. Hier lijkt de trein het te begeven en we lijken vast te zitten. Naast ons hangen er televisieschermen aan de muur die ruiten moeten voorstellen. We zien ‘walkers’ zich tegen het glas drukken. Net wanneer de trein uit de remsectie lijkt los te komen breekt het glas. We horen Rick opnieuw op ons roepen en hij lost nog een revolverschot dat wordt bijgestaan door een felle lamp die aangaat. Deze plaats wordt nu pas echt overspoeld door hongerige zombies. Regelmatig passeert de trein rakelings langs ‘walkers’ die willekeurig naast de achtbaantrack staan opgesteld.

We komen weer aan in het station. De uitgang leidt ons, net zoals de ingang, weer doorheen iets wat een horror maze moet voorstellen, maar ook vandaag zijn er geen live acteurs in terug te vinden. Er ligt wel een skelet (met nog wat vlees aan) waar we langsheen moeten en we moeten ook nog doorheen enkele typische obstakels van een fun house om zo uiteindelijk weer het daglicht te bereiken.

We survived!

 

 

Het oordeel

Heelhuids uit de achtbaan geraken was een eitje. Heelhuids in de achtbaan geraken, dat is pas een kunst. Thorpe Park is in het algemeen een druk bezocht park. Dankzij het ‘vertraagde’ stuk op de remsectie werd de capaciteit van deze achtbaan drastisch naar beneden gehaald. Het duurt erg lang vooraleer er nog eens een klein groepje bezoekers weer naar binnen mag in de uitkijktoren. Wachtenden staan met andere woorden erg lang helemaal stil in de wachtrij om daarna maar enkele stapjes vooruit te mogen zetten, en dat is erg frustrerend. Op een bepaald ogenblik klonk er doorheen de speakers dat de wachttijd opgelopen was tot maar liefst 90 minuten, en het was verre van de drukste dag van het jaar.

De elementen en effecten die werden toegevoegd tijdens de rit zijn niet erg indrukwekkend. Het blijft bij enkele magere lichteffecten, stilstaande mannequins en enkele videoschermen. Het intermezzo in de remsectie was best een leuke gimmick, maar als dit de reden is achter de erg lange wachtrij dan kon dit best achterwege gelaten worden.

Als grote achtbaanfanaat en trouwe kijker van de gelijknamige televisieserie moet ik deze The Walking Dead – The Ride toch een vingertik uitdelen. Het aantal mensen in deze wachtrij zou op zo’n tiental ritjes van wingcoaster The Swarm helemaal weggewerkt zijn, terwijl deze attractie daar maar liefst 90 minuten over doet. Thorpe Park heeft dit volgens mij toch een beetje onderschat.

Het uitblijven van enkele jumpscares, live actors of gewoonweg de totale sfeer in de lange indoor wandelgangen beïnvloeden natuurlijk ook mijn oordeel. Ik heb vast niet de hele beleving meegemaakt zoals ze bedoeld is. Tijdens de openingsdagen die helemaal in het teken zullen staan van The Walking Dead zal er vast wel wat meer te beleven zijn in deze attractie, maar op een doodgewone dag als deze blijft het een (te) lange en teleurstellende belevenis.