Primeur: Voor het eerst in België een baby koeneusrog geboren

Deze ochtend rond 11u00 is voor het eerst in België een koeneusrog geboren in SEA LIFE Blankenberge. De ouders verblijven al sinds 2012 in het park. Het is voor het eerst dat zij een pup ter wereld brengen. De dierenverzorgers van het park hielden de toestand nauw in het oog, maar in 5 minuten afwezigheid van een dierenverzorger ontdekte de poetsvrouw van het park de babyrog.

 

Koeneusroggen

Deze roggensoort lijkt erg goed op adelaarsroggen, ze worden soms ook beschouwd als een onderfamilie (Rhinopterinae) van deze groep. Alleen de vorm van de kop is anders, vandaar ook hun naam. Deze familie komt voor in tropische en subtropische gebieden van de Atlantische Oceaan, de oostelijke Indische Oceaan en de westelijke Grote Oceaan. De grootte van de roggen kan variëren in lengte tussen de 86 cm en 215 cm.

 

 

Broedprogramma

De koeneusrog wordt in het wild vaak gevangen, vanwege zijn mooi en elegant uiterlijk. Het succesvol broedprogramma binnen SEA LIFE Blankenberge is dus een mooie stap in de goede richting om wildvang te verminderen en later ook te stoppen. Naast SEA LIFE Blankenberge kweken ook SEA LIFE Gardaland  en enkele andere parken koeneusroggen.

 

Verschillende soorten roggen

Op dit moment verblijven er in SEA LIFE Blankenberge 4 soorten roggen. Koeneusroggen, stekelroggen, blonde roggen en zoetwater pijlstaartroggen. In de ocean tunnel, waar bezoekers onder het aquarium door kunnen wandelen, is op dit moment nog een tweede zwangere rog te bezichtigen. Zij zal wellicht volgende week bevallen van haar pup.