Derde olifantenbaby voor Planckendael!

Aziatische olifant Phyo Phyo, mama van Kai-Mook, is in de nacht van dinsdag op woensdag om 3u23 opnieuw mama geworden! Dit derde baby’tje van de familie werd net als nichtjes Suki en Tun Kai in de zandstal van Planckendael geboren te midden van de olifantenfamilie. Ook dit kleintje is ongelofelijk vertederend om te zien. De olifantenfamilie telt nu tien olifanten waarvan vier kleintjes. Schattigheid troef dus in Planckendael.

 

De bevalling verliep voorspoedig en vlot, zonder complicaties. Phyo Phyo deed het goed en bleef kalm. Haar ervaring speelde daarbij een belangrijke rol. Ook de ervaring die de groep de afgelopen tijd heeft opgedaan met de bevalling van May Tagu –vandaag jarig trouwens- en Kai-Mook kwam goed van pas. Phyo Phyo was 641 dagen zwanger. Ze is een zorgzame moeder. Alle leden van de familie kwamen het kleintje gedag zeggen en besnuffelen. Een mooi en vertederend ritueel.  

Dit derde kleintje is een jongen en stond binnen het kwartier al op zijn pootjes.  De andere baby’s zijn bijzonder nieuwsgierig en onderzoekend met hun slurfje naar hun nieuwe speelkameraadje.

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om dit nieuw leven te komen bewonderen. Dat kan al meteen vanaf vandaag.

Coördinator Ben: “We hebben twee dagen gewaakt en net op de verjaardag van May Tagu, krijgen we dit fantastische cadeau. Drie op een rij, veel gelukkiger kan een mens niet worden.”

 

 

Olifantenkribbe in Planckendael

De papa van al deze jongen is stier Chang. Hij verhuisde inmiddels naar Kopenhagen om daar voor nageslacht te zorgen. In Planckendael liet hij alvast vier mooie souvenirs achter want hij is niet alleen papa van deze nieuwe baby, maar ook van Tun Kai, het kleintje van Kai-Mook, het kerstolifantje Suki en van de  jonge Qiyo. Het is dus een heerlijke olifantenkribbe in Planckendael met drie baby’tjes en één jonkie.

 

Babynaam met een T

In 2018 krijgen alle baby’s een naam met een T, dus ook dit wondertje. De Aziatische olifanten krijgen uiteraard een Aziatische naam. Zo heet de jongste olifant Tun Kai en refereert naar de zaterdag waarop ze geboren is en naar Kai-Mook haar moeder. Kai-Mook betekent parel en

Suki geliefde.

 

Kweekgroep in Planckendael

Planckendael speelt een actieve rol in het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde Aziatische olifant. De olifantentempel huisvest een vrouwenfamilie met baby’s en een kweekstier. Kanvar kwam onlangs uit ZOO Antwerpen naar Planckendael en is tegenwoordig de kweekstier van dienst. Hij is de toekomstige papa voor de volgende generaties.

 

Bedreigde olifanten, hier en in India

Sinds de geboorte van Kai-Mook in 2009 steunt KMDA het corridorproject van Asian Nature Conservation Foundation (ANCF) in India. In de Thirunelli-vallei in Zuid-India strijden mens en olifant om dezelfde grond: de mensen willen er wonen en gewassen verbouwen, de olifanten willen er ongestoord door trekken en in contact komen met soortgenoten. In Zuid-India legt het ANCF corridors (wandelstroken) aan enkel en alleen voor de olifanten. Ze treden er op tegen stropers, proberen olifanten weg te houden uit dorpen en bieden de bevolking elders een alternatief stuk grond aan om te bewerken. Zo wordt de harmonie tussen mens en dier daar hersteld.