Bouwer in de kijker: I.E. Park

I.E Park is een bouwer die gevestigd is in Italië. Het bedrijf werd opgericht in1965 door Corrado Munari en bouwt een breed gala aan attracties. Onder dit bedrijf valt ook een tweede bedrijf genaamd Soli. Deze onderneming bouwt al sinds 1929 botsauto’s.

 

De Italiaanse bouwer I.E Parkwerd opgericht in 1965 door Corrado Munari, die in de jaren 1960 op zoek was naar een nieuwe uitdaging. De familie was in die jaren al bezig met alles wat met agricultuur te maken had, maar de man wou eens iets anders doen.

Toen hij met zijn vrouw Franca trouwde kwam hij in aanraking met de amusements industrie. Hij begon zelf met het bouwen van attracties. Hij kon via een kleine bank een lening aangaan en kocht een stuk grond, waarop hij zijn bedrijf begon.

In de beginjaren werd nauw samengewerkt met de hele familie, zijn broers, vader werkten mee om het bedrijf tot een succes te maken.

 

Attracties

 

Achtbanen

Corkscrew: De Corkscrew achtbaan, heeft zoals de naam doet vermoeden, een inversie tijdens de rit. Deze inversie noemen we de Corkscrew.

 

 

SC reeks: De SC reeks omvat de Spinning Coasters van IE Park. Bij deze achtbanen draaien de bakjes rond hun as.

 

 

Loop Coaster: De Loop Coaster is er eentje met een verticale looping.

 

 

M8 reeks: de M8 reeks omvat de familiale achtbanen. Deze hebben een of twee helixen in het parcours.

 

 

JR reeks: Dit is de junior Coaster reeks. Deze achtbanen zijn al iets groter dan een kiddiecoaster, maar nog steeds geschikt voor de kleinere berijders.

 

 

Rolly:  De kleinste exemplaren van IE Park noemt men de Rolly, eerder bedoeld als kiddie coaster.

 

 

Minioto: Opnieuw een kleiner type achtbaan met een mijn treintje.

 

 

Spinning Coaster: Achtbaan met draaiende karretjes

 

 

Thrill Rides

 

Crazy Dragon: De Crazy Dragon is een variant op wat wij op de kermis vaak het vliegende tapijt noemen. De berijders nemen plaats op een bank, die bevestigd zit aan twee armen. Wanneer de armen gaan draaien, beweegt de bank op en neer.

 

 

Equinox: De Equinox is een andere variant van het vliegende tapijt.

 

 

Energy Leap: De Energy Leap bestaat uit een centrale molen, waaraan armen bevestigd zijn. Aan deze armen zit telkens een bakje. Wanneer de molen snel gaat draaien gaan de armen snel op en neer.

 

 

Impactor: de Impactor is een bescheiden uitvoering van de gekende frisbee attractie. Bij deze uitvoering zit men naar binnen gericht. Wanneer de pendel heen en weer beweegt gaat de gondel draaien.

 

 
Amour Express: De Amour Express is een snelle rupsmolen die zowel vooruit als achteruit draait.

 

Breakdance: De Breakdance is opnieuw een kermisklassieker. Op het ronde platvorm van de attractie zijn 4 ronde draaischijven voorzien waarop telkens 4 gondels voor 2 personen kruisgewijs zijn opgesteld. De attractie op zich gaat draaien, maar ook de gondels bewegen dan weer vrij rond tijdens de rit.

 

Tagada: De Tagada attractie bestaat uit een grote ronde gondel waarin de berijders los op een bank zitten. De gondel draait tijdens de rit rond en beweegt op en neer.

 

Family Rides

 

Air Swinger: De Air Swinger is een klassieke zweefmolen waarbij de stoeltjes aan kettingen hangen. Wanneer de molen gaat draaien zweef je als het ware door de lucht.

 

Magic Cups: De Magic Cups is een eigen uitvoering van de klassieke theekopjes. De centrale schijf draait gedurende de rit 360 graden rond. Elke set van drie of vier theekopjes staat echter ook op een eigen draaiende schijf, die onafhankelijk van de grote schijf ook 360 graden in de rondte draait. Elk kopje kan manueel ronddraaien met behulp van een draaiwiel.

 

 

 

Hot Air Flight: De Hot Air Flight is een draaimolen, bestaande uit een grote gondel met bakjes, de gondel draait rond en gaat op en neer.

 

 

Star Dancer: Bij deze toren neemt men plaats in een luchtballon, waarbij de armen draaien, ook de bakjes kan je zelf doen draaien.

 

 

 

Kids Rides

De kindersectie van deze bouwer is bijzonder uitgebreid, maar bestaat voornamelijk uit kleine draaimolens. Verder vind je hierbij ook enkele kleine versies van de grote attracties, zoals het vliegende tapijt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Waterattracties

 

 

Bron en foto’s: I.E Park