Afbraak achtbaan Cobra begonnen bij La Ronde

Vorig jaar bleek dat La Ronde, een Canadees pretpark, haar Stand Up Coaster Cobra niet zou heropenen. Afgelopen weken is men nu ook begonnen met de effectieve afbraak ervan. Op de foto’s van de afbraakwerken is duidelijk te zien dat deze achtbaan geen tweede leven zal krijgen in een ander pretpark. De achtbaan was een van de weinige Stand Up Coasters die Intamin Amusement Rides gebouwd heeft.

 

Het lijkt wel het einde van een tijdperk voor de Stand Up Coasters. De Six Flags groep, waaronder ook La Ronde valt, had 5 Stand Up Coasters in werking, vier daarvan werden gebouwd door B&M, eentje door Intamin. Het is die Intamin versie die momenteel afgebroken wordt bij La Ronde. Ook de Cedar Fair groep transformeerde de meeste van dit soort achtbanen in hun parken naar een Floorless Coaster type. Enkel Vortex in Carowinds kreeg nog geen transformatie, maar het is niet ondenkbaar dat ook deze later aangepakt zal worden.

 

 

Cobra werd in 1995 geopend in het park. Deze achtbaan werd gebouwd door Intamin Amusement Rides. De achtbaan kwam als tweedehandsje naar het park, want voorheen stond ze in een Zweeds park. Cobra opende oorspronkelijk als Stand Up in Skara Sommerland. Hier stond de achtbaan van 1988 tot 1994.

 

 

Dit betekent dat er nog maar één exemplaar van de Stand Up Coasters van Intamin in werking blijft, dit in Drayton Manor te Engeland. Deze achtbaan gaat door het leven als Shockwave. Shockwave was jaren lang de enige Stand-Up coaster van Europa. Sinds 2015 staat er in het Italiaanse pretpark Cavallino Matto een tweede Stand Up coaster, deze heeft de naam Freestyle en was afkomstig van het Canadees pretpark Canada’s Wonderland.

 

Bron en foto: amusement_industry_review