Top 10 hoogste vrije val torens ter wereld

Ben jij een fan van vrije val torens? Kunnen ze voor jouw nooit hoog genoeg zijn? Deze week brengen we jullie het overzicht van de hoogste vrije val torens ter wereld.

 

#10: Hurakan Condor – PortAventura Park (86 meter)

Hurakan Condor is gelegen in het Spaanse pretpark PortAventura Park en werd gebouwd in 2005 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrije val toren is in totaal 100 meter hoog, de totale valhoogte is 86 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 114 km/u behaald.

 

#9: AtmosFear – Liseberg (91 meter)

AtmosFear is gelegen in het Zweedse pretpark Liseberg en werd gebouwd in 2011 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrije val toren is in totaal 116 meter hoog, de totale valhoogte is 91 meter. De attractie opende in 1990 als uitkijktoren en werd in 2010, na 20 jaar dienst, gesloten en omgebouwd tot een vrije val toren. Tijdens de val wordt er een snelheid van 109 km/u behaald.

 

#8: Falcon’s Fury – Busch Gardens Tampa (94 meter)

Falcon’s Fury is gelegen in het Amerikaanse pretpark Busch Gardens Tampa en werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrije val toren is in totaal 102 meter hoog, de totale valhoogte is 94 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 97 km/u behaald. Het speciale aan de drop toren is dat de zitjes net voor de afdaling 90 graden gedraaid worden waardoor de bezoekers recht naar de grond kijken.

 

#7: Ikaros – Gröna Lund (95 meter)

Ikaros is gelegen in het Zweedse pretpark Gröna Lund en werd gebouwd in 2017 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. Tijdens de vrije val van op 95 meter hoogte wordt er een snelheid van 90 km/u behaalt. Het speciale aan Ikaros is dat de stoeltjes 90° gedraaid worden zodat de inzittende met hun gezicht naar beneden gericht de vrije val maken.

 

#6-4: La Venganza del Enigma, Le Donjon de l’Extrême & Blue Fall (100 meter)

Deze drie vrije val torens zijn even hoog, daarom delen ze elks de 4de plaats.

 

La Venganza del Enigma – Parque Warner Madrid:

La Venganza del Enigma is gelegen in het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid en werd gebouwd door de Amerikaanse attractiebouwer S&S Worldwide. De vrije val toren is in totaal 120 meter hoog, de totale valhoogte is 100 meter. Deze vrije val toren wordt voor de drop ook omhooggeschoten.

 

Le Donjon de l’Extrême – Nigloland:

Le Donjon de l’Extrême is gelegen in het Franse pretpark Nigloland en werd gebouwd in 2016 door de Australische attractiebouwer Funtime. De vrijeval toren is in totaal 120 meter hoog, de totale valhoogte is 100 meter.

 

Blue Fall – Sea Paradise:

Blue Fall is gelegen in het Japanse pretpark Sea Paradise en werd gebouwd door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrije val toren is in totaal 107 meter hoog, de totale valhoogte is 100 meter.

 

#3: The Giant Drop – Dreamworld (115 meter)

The Giant Drop is gelegen in het Australische pretpark Dreamworld en werd gebouwd in 1998 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrije val toren is in totaal 119 meter hoog, de totale valhoogte is 115 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 135 km/u behaald. Toen The Giant Drop geopend werd in 1998 was het de hoogste en snelste vrijeval toren ter wereld, dit record bleven ze behouden tot 2012 wanneer Lex Luthor: Drop of Doom gebouwd werd in Six Flags Magic Mountain.

 

#2: Lex Luthor: Drop of Doom – Six Flags Magic Mountain (120 meter)

Lex Luthor: Drop of Doom is gelegen in het Amerikaanse pretpark Six Flags Magic Mountain en werd gebouwd in 2012 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrije val toren is in totaal 126 meter hoog, de totale valhoogte is 120 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 137 km/u behaald. De vrijeval toren is gebouwd tegen de steunpilaren van de achtbaan Superman: Escape from Krypton, dit is de 3de hoogste achtbaan in de wereld. De bakjes van de vrije val toren vallen gelijktijdig naar beneden met het karretjes van de achtbaan. Toen Lex Luthor: Drop of Doom geopend werd in 2012 was het de hoogste en snelste vrijeval toren ter wereld, dit record bleven ze behouden tot 2014 toen Zumanjaro: Drop of Doom gebouwd werd in Six Flags Great Adventure.

 

#1: Zumanjaro: Drop of Doom – Six Flags Great Adventure (126 meter)

Zumanjaro: Drop of Doom is gelegen in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure en werd gebouwd in 2014 door de Zwitserse attractiebouwer Intamin Amusement Rides. De vrije val toren is in totaal 139 meter hoog, de totale valhoogte is 126 meter. Tijdens de val wordt er een snelheid van 140 km/u behaald, hiermee is de vrije val toren zowel de hoogste en de snelste ter wereld. Zumanjaro: Drop of Doom is gebouwd tegen de steunpilaren van de achtbaan Kingda Ka, dit is de hoogste achtbaan ter wereld. Tijdens een dag met heldere hemel kunnen de inzittende van de attractie de stad Philadelphia zien, Philadelphia ligt maar liefst 84 kilometer van het park vandaan.

 

 

Opvallend:

Opvallend is dat 8 van de 10 hoogste vrije val torens in de wereld gemaakt zijn door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides. Het bedrijf heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een echte specialist in de vrije val torens. Wat ook opvalt, is dat 9 van de 10 vrijeval torens gebouwd zijn na het jaar 2000.

 

Toekomst:

In 2014 werd de hoogste vrije val toren ter wereld gebouwd en in 2016 werd de hoogste vrije val toren van Europa gebouwd. In 2017 kwam er dan weer de hoogste vrije val toren van Europa waarbij de zitjes 90° gedraaid zijn tijdens de drop. Momenteel zijn er nog geen concrete projecten bekend gemaakt die de top 10 zouden kunnen beïnvloeden, maar hoogstwaarschijnlijk zullen er de komende jaren nog nieuwe torens gebouwd worden die in de lijst zullen komen. 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Bron: Deze lijst werd gemaakt in 2018 aan de hand van de online encyclopedie Wikipeda.