Top 10 grootste achtbaanbouwers aller tijden

Als pretpark- en achtbaanfanaat heb je zeker en vast al verschillende leuke spannende (en minder spannende) achtbanen gedaan. Sommige vind je fantastisch, andere misschien iets minder. Maar wie bouwt nu deze achtbanen, welke achtbaanbouwer is de marktleider en welk bedrijf heeft de meeste achtbanen verkocht? Wij zochten het uit en maakte een lijstje van de 10 achtbaanbouwers die de meeste achtbanen verkocht hebben.

 

#10: Mack Rides (132 achtbanen)

Mack Rides is een Duitse achtbaanbouwer gevestigd in deelstaat Baden-Württemberg. Het bedrijf bouwde tot nu toe 132 achtbanen in pretparken, bijna allemaal uit staal en slechts 1 in hout. Van de 132 achtbanen werden er 23 verplaatst en zijn er nog 120 in werking. Het bedrijf werd vooral bekend om hun Wild Mouse achtbanen (zoals Speedy Bob in Bobbejaanland) en de aangedreven achtbanen (zoals Bob Express eveneens in Bobbejaanland).

De grootste achtbaan die Mack Rides tot nu toe bouwde is de in 2016 geopende Flash in Lewa Adventure (China). Een aantal bekende achtbanen van de bouwer bij ons in de buurt zijn: Pulsar (Walibi Belgium), Lost Gravity (Walibi Holland), Dwervelwind (Toverland) en Blue Fire Megacoaster (Europa-park).

Wil je alles te weten komen over Mack Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#9: Intamin Amusement Rides (148 achtbanen)

Intamin Amusement Rides is een Zwitserse achtbaanbouwer met de hoofdzetel in Liechtenstein. Het bedrijf bouwde tot nu toe 148 achtbanen waarvan er 16 verplaatst werden in de loop der jaren. Intamin Amusement Rides bouwt vooral stalen achtbanen, maar heeft ook verschillende grote houten achtbanen gebouwd. Momenteel zijn er nog 136 achtbanen in werking van deze fabrikant.

Intamin Amusement Rides bouwt voornamelijk zeer grote en spannende achtbanen en staat er om bekend om het ene wereld record na het andere te verbreken. Een aantal huidige wereldrecord houdende achtbanen zijn: Formula Rossa in Ferrari World Abu Dhabi (snelste achtbaan ter wereld), Kingda Ka in Six Flags Great Adventure (hoogste achtbaan ter wereld en voormalig snelste) en Colossos in Heide Park Resort (hoogste houten achtbaan ter wereld en voormalig snelste).

Voormalige wereldrecordhouders zijn: Top Thrill Dragster in Cedar Point (snelste & hoogste), Superman: Escape from Krypton in Six Flags Magic Mountain (snelste & hoogste), Tower of Terror II in Dreamworld (snelste & hoogste), Colossus in Thorpe Park (meeste inversies), El Toro in Six Flags Great Adventure (snelste houten) en American Eagle in Six Flags Great America (snelste houten).

Ook bouwde het bedrijf verschillende andere wereldtoppers zoals: Millennium Force (Cedar Point), Intimidator 305 (Kings Dominion) en Thunder Dolphin (Tokyo Dome City). Dicht bij ons bouwde Intamin Amusement Rides onder andere: Goliath (Walibi Holland), Bob (Efteling), Indiana Jones (Disneyland Paris), Taron (Phantasialand), Colossos (Heide Park Resort) en Expedition GeForce (Holiday Park). In het nieuwe pretpark Ferrari Land in Spanje bouwde Intamin vorig jaar de snelste en hoogste achtbaan van Europa, dit jaar bouwen ze met Hyperion in Energylandia de snelste en hoogste mega coaster van Europa.

Wil je alles te weten komen over Intamin Amusement Rides, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#8: Schwarzkopf (149 achtbanen)

Schwarzkopf is een voormalige Duitse achtbaanbouwer die gevestigd was in de deelstaat Beieren. Het bedrijf bouwde 149 achtbanen in pretparken, waarvan in de loop van de geschiedenis 99 verplaatst werden naar andere pretparken. Het bedrijf werd opgericht in 1924 en sloot definitief de deuren op 30 juli 2001. Alle achtbanen die het bedrijf bouwde waren stalen achtbanen, hiervan zijn er nog 62 in werking.

Het bedrijf werd voornamelijk bekend om hun gigantische kermisachtbanen (zoals Olympia Looping, Alpine Bahn, Thriller en Teststrecke) en innovatieve achtbanen die ver vooruit op hun tijd waren. Zo bouwde Schwarzkopf de eerste moderne achtbaan met een verticale looping (New Revolution in Six Flags Magic Mountain).

Eén van de grootste achtbanen die Schwartzkopf ooit bouwde zijn: Lisebergbanan (Liseberg), Olympia Looping (Duitse kermis), Shock Wave (Six Flags Over Texas) en Mindbender (Galaxyland Amusement Park). Bij ons kennen we Schwartzkopf van onder andere: Psyké Underground (Walibi Belgium), Thunder Loop (Attractiepark Slagharen) en de voormalige Looping Star (Bobbejaanland).

Wil je alles te weten komen over het legendarische Schwartzkopf, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#7: SBF Visa Group (173 achtbanen)

SBF Visa Group is een Italiaanse achtbaanbouwer gevestigd in de provincie Veneto. Het bedrijf bouwde tot nu toe 173 achtbanen in pretparken waarvan er 6 verplaatst werden naar een ander pretpark. De SBF Visa Group heeft alleen nog maar stalen achtbanen gebouwd, hiervan zijn er nog 153 van in werking.

SBF Visa Group bouwt vooral Big Apple achtbanen, Mini mijntrein achtbanen en andere kleine achtbanen voor de kinderen. Naast al deze kleine achtbanen bouwde het bedrijf ook een aantal familie achtbanen. De meeste familie achtbanen van de SBF Visa Group zijn Spinning Mouse achtbanen. Achtbanen die je misschien zou kunnen kennen van deze bouwer zijn Bisværmen (Tivoli Friheden), Raupe (Freizeitpark Plohn) en Whirlwind (Great Yarmouth Pleasure Beach).

Wil je alles te weten komen over SBF Visa Group, dan moet je zeker dit artikel lezen.

Een van de veel verkochte modellen is hun Spinning Coaster die je in onderstaande video kan bekijken:

 

#6: Zierer (176 achtbanen)

Zierer is een Duitse achtbaanbouwer die gevestigd is in de deelstaat Beieren. Het bedrijf bouwde 176 achtbanen, waarvan 33 verplaatst werden naar andere pretparken. Het bedrijf bouwt uitsluitend stalen achtbanen en daarvan zijn er nu nog 150 in werking.

Zierer werd bekend voor hun familie- en kinderachtbanen zoals de Tivoli reeks (Large, Medium, Small,…) en later ook de Force reeks (One, Two,…). Maar het bedrijf bouwde niet alleen kinderachtbanen, Jetline in Gröna Lund (Zweden) en Lisebergbanan in Liseberg (Zweden) zijn twee grote achtbanen die ze samen bouwde met Schwarzkopf. Ook Wicked in Lagoon (Amerika) en Impulse in Knoebels (Amerika) zijn twee grote achtbanen met inversies en een first drop van 90° volledig van eigen makelij. Twee andere speciale banen die ze bouwde zijn Verbolten in Busch Gardens Williamsburg (Amerika) en Polar X-plorer in Legoland Billund (Denemarken), beide achtbanen hebben een uiterst zeldzame Vertical Drop Track element, wat wilt zeggen dat de achtbaan met trein en inclusief track, een verticale val naar beneden maakt.

Bij ons in de buurt bouwde Zierer onder andere: Huracan (Bellewaerde), Tyfoon (DippieDoe Familiepark), Orca Ride (Boudewijn Seapark), Wickiebaan (Plopsa Indoor Coevorden), Viktor’s Race (Plopsaland De Panne) en Keverbaan (Bellewaerde).

Wil je alles te weten komen over Zierer, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#5: Allan Herschell Company (178 achtbanen)

Allan Herschell Company is een voormalige Amerikaanse achtbaanbouwer die gevestigd was in de staat New York. Het bedrijf bouwde 178 achtbanen, waarvan er 30 verplaatst werden, na jaren trouwe dienst, naar andere pretparken. Het bedrijf bouwt uitsluitend stalen achtbanen en daarvan zijn er nu nog 32 in werking. Het bedrijf werd in 1970 overgenomen door Change Rides.

Allan Herschell Company werd bekend met hun familie achtbanen. Deze achtbanen waren echt op maat gemaakt van de kinderen en werden de perfecte instap rollercoasters voor een eerste achtbaanervaring. Naast de meer dan 130 Little Dipper achtbanen bouwde het bedrijf ook 3 verschillende soorten Wilde Muis achtbanen. Echt grote achtbanen bouwde het bedrijf niet.

De oudste 3 nog werkende achtbanen van Allan Herschell Company zijn elk meer dan 65 jaar oud. Little Dipper in Conneaut Lake Park (1950), Little Dipper in Quassy Amusement Park (1952) en Little Dipper in Memphis Kiddie Park (1952). Het bedrijf bouwde al haar achtbanen in Amerika. In 2013 werd voor het eerst een achtbaan van Allan Herschell Company naar een ander continent gebracht. Het Franse pretpark L’ile Aux Enfants opende toen Western Train, een Little Dipper achtbaan die daarmee ook als enige achtbaan van dit bedrijf min of meer bij ons ‘in de buurt’ ligt.

Wil je alles te weten komen over Allan Herschell Company, dan moet je zeker dit artikel lezen.

In onderstaande video ziet u de Little Dipper, het meest succesvolle achtbaanmodel van Allan Herschell Company.

 

#4: Pinfari (181 achtbanen)

Pinfari is een Italiaanse achtbaanbouwer die gevestigd is in Lombardije. Het bedrijf bouwde 181 achtbanen in pretparken waarvan er 69 werden verplaatst naar een andere pretpark. Het bedrijf bouwde uitsluitend stalen achtbanen en daarvan zijn er nog 85 van in wering. Pinfari is geen actief bedrijf meer.

Pinfari werd bekend met het Big Apple model dat zij zelf uitvonden. Ondertussen is deze achtbaan lay-out en concept overal terug te vinden in pretparken maar vooral ook op kermissen en hebben verschillende andere achtbaanbouwers dit exemplaar ook massaal geproduceerd. Pinfari heeft naast de kleine kinderachtbanen ook een aantal grotere achtbanen gebouwd zoals Tornado (M&Ds Scotland’s Theme Park), Ali Baba Coaster (Gloria’s Fantasyland), Tsunami (M&Ds Scotland’s Theme Park) en de Zyklon ZL42 modellen zoals Orkanens Øje (Tivoli Friheden).

Wil je alles te weten komen over Pinfari, dan moet je zeker dit artikel lezen.

In onderstaande video ziet u de moeder van de hedendaagse Big Apple achtbaan, een van de meest gemaakte achtbaan lay-outs ter wereld.

 

#3: Golden Horse (261 achtbanen)

Golden Horse is een Chinese achtbaanbouwer gevestigd in de provincie Guangdong. Het bedrijf bouwde tot nog toe 261 achtbanen in de laatste 15 jaar, eentje daarvan werd verplaatst. Alle achtbanen die ze bouwen zijn gemaakt uit staal, momenteel zijn er nog 226 in werking.

Golden Horse staat bij ons bekend om hun massale ‘copycat’ achtbanen afgekeken van andere Internationale bouwers. Een aantal veel gebouwde achtbanen zijn de Crazy Mouse, Fruit Worm Coaster, Mine Coaster, Moto Coaster, Spinning Coaster en Suspended Coaster.

De enige achtbaan die Golden Horse bouwde op Europese bodem is de Space Roller Coaster in Merlin’s Kinderwelt (Tsjechië). In onderstaande video kan u een dueling Tilt Coaster zien, een van de meest originele projecten dat het bedrijf heeft lopen.

 

#2: Zamperla (319 achtbanen)

Zamperla is een Italiaanse achtbaanbouwer gevestigd in Veneto. Het bedrijf bouwde 319 achtbanen in pretparken waarvan er 40 verplaatst werden naar andere parken. Zamperla bouwt uitsluitend stalen achtbanen, hiervan zijn er momenteel nog 230 in werking.

Zamperla bouwt voornamelijk Spinning Wild Mouse achtbanen, Powered Coasters, Junior Coasters, Single Helix Coasters en andere kleine achtbanen. Het heeft ook een aantal andere soorten achtbanen gebouwd zoals de Air Force, MotoCoaster en Volare.

De dichtstbijzijnde Zamperla achtbanen zijn de Familie Achtbaan (Familiepretpark Mini Mundi) en Achterbahn (Wunderland Kalkar). De grootste achtbaan die Zamperla maakte was Thunderbolt in Luna Park. Op onderstaande video kan je de achtbaan ontdekken.

Wil je alles te weten komen over Zamperla, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

#1: Vekoma (330 achtbanen)

Vekoma is een Nederlandse achtbaanbouwer met de hoofdzetel in de Nederlandse provincie Limburg. Het bedrijf bouwde tot nog toe 330 achtbanen waarvan er 81 verplaatst werden naar andere parken. Van de 300 achtbanen zijn er 327 uit staal gemaakt en 3 uit hout. Momenteel zijn er nog 314 achtbanen in werking.

Vekoma bouwde met Tornado in Walibi Belgium niet alleen hun allereerste achtbaan, maar het was eveneens de eerste achtbaan met 2 inversies in Europa. Vekoma werd zo al snel bekend om hun Looping Coasters. Naast de Looping Coasters is Vekoma het meest bekend van hun Junior Coasters (83 keer verkocht), MK-1200 (30 keer verkocht), mijn trein achtbanen, Suspended Looping Coasters (42 keer verkocht) en Boomerang Coasters (52 keer verkocht). Vekoma bouwt ook Flying Coasters, Motorbike Coasters, Suspended Family Coasters en gelanceerde achtbanen.

Vekoma heeft heel veel achtbanen gebouwd bij ons in de buurt, maar voornamelijk in hun begin jaren. De nieuwste, beste en modernste achtbanen staan spijtig genoeg verder weg, voornamelijk in Azië. Een aantal bekende achtbanen die ze bij ons gebouwd hebben zijn onder andere: Rock ‘n’ Roller Coaster (Disneyland Paris), Python (Efteling), Booster Bike (Toverland), Space Mountain (Disneyland Paris), Vogel Rok (Efteling), Big Thunder Mountain (Disneyland Paris), Colorado Adventure (Phantasialand), Calamity Mine (Walibi Belgium), Goudurix (Parc Astérix), Xpress: Platform 13 (Walibi Holland), Robin Hood (Walibi Holland), Condor (Walibi Holland), Vampire (Walibi Belgium), Weerwolf (Walibi Belgium), Speed of Sound (Walibi Holland), Boomerang (Bellewaerde), Cobra (Walibi Belgium), Tornado (Avonturenpark Hellendoorn), Mount Mara (Bobbejaanland), Dream Catcher (Bobbejaanland) en Halvar (Plopsa Coo).

Vekoma kreeg wereldwijde belangstelling met de allereerste (en tot voor kort enige) Tilt Coaster ter wereld. In de onderstaande video kan je de Tilt Coaster bewonderen.

Wil je alles te weten komen over Vekoma, dan moet je zeker dit artikel lezen.

 

 

De volledige top 20:

De 10 andere achtbaanbouwers die de top 20 vervolledigen zijn de volgende. Het Amerikaanse Wisdom Rides heeft 130 achtbanen gebouwd in pretparken waarvan er nu nog 66 in werking zijn.

Het voormalige Amerikaanse Philadelphia Toboggan Coasters heeft 126 achtbanen gebouwd, allemaal houten achtbanen buiten 1. Het was de grootste houten achtbaanbouwer ter wereld, momenteel zijn er nog 23 achtbanen van in werking.

Het Zwitserse Bolliger & Mabillard heeft 113 achtbanen gebouwd tot nu toe, allemaal grote stalen achtbanen en hiervan zijn er nog 112 in werking.

Het voormalige Amerikaanse Arrow Dynamics heeft 98 stalen achtbanen gebouwd en was de uitvinder van de eerste moderne inversie achtbanen. Er zijn nog 72 exemplaren in werking van deze bouwer.

Het Chinese Hebei Zhongye Metallurgical Equipment Manufacturing heeft 98 stalen achtbanen gebouwd en daar zijn er nog 90 van in werking.

Het voormalige Amerikaanse B. A. Schiff & Associates bouwde 91 achtbanen waarvan er nu nog 9 in werking zijn. Het Duitse Gerstlauer Amusement Rides heeft tot nog toe 86 achtbanen gebouwd, bijna allemaal uit staal, hiervan zijn er nog 85 in werking.

Het Chinese Beijing Shibaolai Amusement Equipment heeft 78 stalen achtbanen gebouwd waarvan er nog 65 in werking zijn.

Het voormalige Japanse Meisho Amusement Machines heeft 76 stalen achtbanen gebouwd waarvan er nog 32 in werking zijn. Het Duitse Maurer Rides heeft 61 achtbanen gebouwd waarvan er nu nog 56 in werking zijn.

 

 

Toekomst:

Verwacht werd dat Zamperla, die een aantal jaren geleden Vekoma na jaren lange heerschappij van de troon stootte, verder zou uitlopen in de stand omdat zij voornamelijk kleine achtbanen bouwen. Maar niets blijkt minde waar te zijn. Sinds 2016 doet Vekoma het zo goed in Azië dat ze terug opnieuw over Zamperla sprongen en opnieuw de eerste plaats pakten.

Ten opzicht van 2016 zien we nog een aantal wijzigingen in de top 10. Zo springt de SBF Visa Group van een 9ste naar een 7de plaats in de stand en daardoor zakken Schwarzkopf en Intamin Amusement Rides elks een plaatsje in de lijst. Intamin heeft haar achterstand op Schwarzkopf nu wel bijna volledig weggewerkt, dus het zal niet lang meer duren of het bedrijf wint opnieuw een plaatsje in de stand.

Mack Rides springt op zijn beurt over Wisdom Rides en komt zo net op een 10de plaats terecht. Hierdoor vliegt het Amerikaanse bedrijf uit de top 10. Het verschil tussen beide bouwers is wel zeer klein dus de strijd om de 10de plaats is spannend.

Nieuwe bouwers zouden ook de top 10 kunnen binnen komen, maar dit wordt nog niet meteen verwacht voor de komende jaren. Philadelphia Toboggan Coasters, Arrow Dynamics, Meisho Amusement Machines en Togo, zijn allemaal bedrijven die niet meer bestaan. Wisdom Rides zou terug opnieuw de top 10 kunnen binnen sluipen, maar Mack Rides kent momenteel een sterkere groei. Naast Wisdom Rides is het grootste nog opererende bedrijf buiten de top 10 is Bolliger & Mabillard, maar de kans is klein dat zij snel de top 10 zullen binnenkomen.

 

 

Conclusie:

Opvallend is dat in deze top 10 maar liefst 8 Europese bouwers tussen staan, eentje uit Azië en slechts eentje uit Amerika. Dit terwijl er toch zeer veel bekende grote Amerikaanse achtbaanbouwers bestaan. De Amerikaanse achtbaanbouwer die dan in de lijst staat, is zelf nog een van de minder bekende hier in Europa omdat ze zich voornamelijk richten op familie achtbanen. Opvallend is ook dat er 3 bouwers uit Italië en 3 bouwers uit Duitsland in deze top 10 staan.

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van 8500 achtbanen verspreid over meer dan 4000 pretparken wereldwijd en gebouwd door meer dan 200 verschillende achtbaanbouwers.