Rijnstate en Burgers’ Zoo willen aardgasvrij worden

Vrijdag 16 maart om 15.15 uur hebben diverse betrokken partijen een intentieverklaring ondertekend die het startsein vormt voor een gedegen onderzoek naar een lokaal open warmtenet. De ondertekening vond plaats voor de zeekoeienruit in de Mangrove van Koninklijke Burgers’ Zoo. Het Arnhemse dierenpark onderzoekt de mogelijkheid van een biomassacentrale, die zowel Burgers’ Zoo als Rijnstate van warmte moet voorzien. In de toekomst zouden andere partijen ook kunnen worden aangesloten op het lokale open warmtenet.

 

Koninklijke Burgers’ Zoo, Rijnstate, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO), ZON participaties en Inenergie spreken gezamenlijk de intentie uit om de mogelijkheden uitgebreid en gedegen te onderzoeken. Deze volgende onderzoeksfase duurt ongeveer een jaar en wordt afgesloten met de aanvraag voor SDE-subsidie (Stimulering Duurzame Energieproductie).

 

Haalbaarheidsonderzoek 2017 krijgt officieel vervolg

Inenergie heeft in 2017 een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd naar een eventueel lokaal open warmtenet in Arnhem-Noord. Een open warmtenet betekent dat meerdere aanbieders gebruik kunnen maken van de infrastructuur, zodat in de nabije toekomst desgewenst extra partijen kunnen worden aangesloten. Provincie Gelderland en Gemeente Arnhem ondersteunen het initiatief om alternatieve, CO2-neutrale energiebronnen te onderzoeken.

 

Koninklijke Burgers’ Zoo en Rijnstate hebben de intentie om de aardgasvrije energie te gaan gebruiken. Alliander Duurzame Gebiedsontwikkeling (DGO) is de netwerkbeheerder en ondersteunt graag initiatieven op basis van CO2-neutrale energieopwekking, terwijl ZON participaties de biomassacentrale kan leveren en installeren en Inenergie de haalbaarheidsstudie heeft uitgevoerd.

 

Hoe een biomassacentrale in de praktijk werkt en waarom het een milieuvriendelijke wijze van het opwekken van energie betreft, wordt helder en duidelijk geïllustreerd in deze educatieve animatievideo: