Laatste stuk Python aan elkaar gezet in de Efteling

De renovatie van de achtbaan Python loopt ten einde in het Nederlandse park De Efteling. Onlangs werden de nieuwe trackdelen bevestigd aan de oude, waardoor het parcours weer volledig is.

 

De renovatie van Python gaat de laatste fase in bij de Efteling. De oude en nieuwe track werden door middel van laswerken met elkaar verbonden, hiervoor werd een speciaal stuk metaal gebruikt. In de afgelopen twee maanden is de oude Python ontmanteld en weer compleet opnieuw opgebouwd. De ritbeleving van het 350.000 kilo wegend Efteling-icoon blijft straks hetzelfde met de loopings, dubbele kurkentrekker en helix. In de komende weken wordt de Python geschilderd, de omgeving rondom de achtbaan wordt vormgegeven en zullen er testritten worden uitgevoerd.

 

 

Ondertussen vond ook al een pull trough van het treintje plaats, hiermee wordt getest of het treintje vlotjes over de nieuwe baan rijdt en of er nog aanpassingen nodig zijn.

 

 

Python is de oudste achtbaan van de Efteling en tevens een icoon in Nederland. De achtbaan, die in 1981 opende, was voor die tijd een zeer spectaculaire baan, ze bevat namelijk twee loopings en twee kurkentrekkers. De baan heeft een hoogte van 29 meter en een lengte van 750 meter. Tijdens de rit wordt een snelheid bereikt van 75 km/u. Voor de bouw stond het Nederlandse bedrijf Vekoma in. Op zaterdag 31 maart 2018 wordt de achtbaan weer geopend voor publiek.

 

Uniek Python-aandenken

Uit de kolommen waar de oude baan op rustte zijn de moeren bewaard. Hiervan is een bijzonder Python-aandenken gemaakt. Dit unieke aandenken, met een oplage van 500 exemplaren, is vanaf 31 maart te koop in de Efteling.