Europese primeur: drieling adelaarsrog bij Burgers’ Zoo

Koninklijke Burgers’ Zoo is al enkele jaren de grootste kweker van gevlekte adelaarsroggen ter wereld. Dit weekend kwam zelfs een drieling ter wereld: een Europese primeur in de dierentuin- en aquariumwereld!

 

Voor het team van Burgers’ Ocean in het Arnhemse dierenpark betreft het alweer roggenjongen 53, 54 en 55. Van deze moeder zijn het haar achtste, negende en tiende jong. Het blijkt om twee mannen te gaan van elk 2,4 kilo en een vrouw van 1,4 kilo.

Adelaarsroggen kennen geen broedzorg: zodra de jongen ter wereld komen, kijken de ouders er niet meer naar om. Adelaarsroggen zijn eierlevendbarend: ze leggen een ei in hun lichaam dat ook in het lichaam uitkomt. Hierdoor lijkt het alsof de dieren levendbarend zijn, wanneer het jong opgerold als een pannenkoek uit het moederlichaam tevoorschijn komt bij de geboorte.

De adelaarsroggen worden in Burgers’ Zoo vrijwel zonder uitzondering ’s nachts geboren: de dierverzorgers ontdekken de jongen ’s ochtends in het bassin. Deze maand kwamen in het aquarium van Hamburg twee jongen ter wereld van adelaarsroggen die zelf in Arnhem geboren zijn!

 

 

Meer weten over gevlekte adelaarsroggen? www.burgerszoo.nl/adelaarsrog.

 

Bron, foto en video: Koninklijke Burgers’ Zoo