Eerste baby pinguïn van het jaar geboren in Sealife Blankenberge

Vorige week donderdag werd de eerste pinguïnbaby van het jaar geboren in SEA LIFE Blankenberge. Ditmaal zijn het Winny (V) en Luk (M) die vol fierheid voor hun kuiken zorgen. Het is voor hen de aller eerste keer dat ze trotse ouders worden. De dierenverzorgers zijn alvast blij met het succes van het kweekprogramma, zodat er een mooie reserve kan aangelegd worden voor wanneer de Humboldt pinguïn (een bedreigde diersoort) zou uitsterven. Winny werd in 2016 overgebracht uit Scheveningen na een oproep van pinguïn Preciosa op een dating-website. Tussen de twee werd het uiteindelijk niets, maar met haar nieuwe partner (ook afkomstig uit Scheveningen) was het meteen een schot in de roos.

 

Klein, klein kuikentje

Het kuikentje werd  gewogen en weegt 82 gram. “De baby heeft een gezond gewicht, we verwachten een normale groei.”, vertelt Manu Potin, hoofddierenverzorger.

Het kuikentje is op dit moment nog erg jong en zwak. “De eerste veertig dagen van hun leven zullen de babypinguïns nog binnen moeten blijven, onder de vleugels van hun ouders. Zodra de donzen vacht van de kuikens plaats heeft gemaakt voor waterdichte veren kunnen ze naar buiten”, vertelt Tiffany Defonseca, dierenverzorgster. Pas na deze periode zullen ze ook te zien zijn voor het publiek.

 

 

Geslacht

 “Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen welk geslacht de kuikentjes hebben. Pas na enkele maanden kan een dierenarts met behulp van een bloedafname een DNA-test uitvoeren om het geslacht te bepalen.”, gaat Defonseca verder.

 

Adopteren

Op dit moment heeft het kuikentje nog geen naam. De namen van de pinguïnbaby zal worden uitgekozen door zijn/haar adoptieouders – zowel geëngageerde personen als bedrijven krijgen de mogelijkheid om pinguïnbaby’s te adopteren en van een naam te voorzien.

 

Kweekprogramma

Daarna verhuist hij/zij wellicht naar andere dierenparken waar ze deel zal uitmaken van een nieuw kweekprogramma. De Humboldtpinguïn is namelijk een van de meest bedreigde soorten in de wereld. Deze soort leeft vooral aan de kust van Peru en Chili, en dankt zijn naam aan de Duitse ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt. Vorige week vertrokken er  nog maar 3 Humboldt pinguïns (geboren in 2016 en 2017) uit SEA LIFE Blankenberge naar Engeland.