Burgers’ Zoo neemt voortouw Europese neushoornfok

Koninklijke Burgers’ Zoo verwacht binnen circa twee à drie weken wederom de geboorte van een breedlipneushoorn. De afgelopen achttien jaar werden in het Arnhemse dierenpark maar liefst zeven neushoorns geboren, waarvan één jong helaas dood ter wereld kwam. Burgers’ Zoo neemt met de verwachte geboorte van neushoorntje nummer acht samen met een handvol andere Europese dierenparken nadrukkelijk het voortouw qua Europese breedlipneushoornfok.

 

In 2016 werden namelijk in alle Europese dierenparken met breedlipneushoorns in totaal slechts zestien geboortes geregistreerd. In 2017 stokte de Europese teller op elf geboortes van deze Afrikaanse neushoornsoort in totaal. Vóór 2016 kwamen de afgelopen vijf jaar jaarlijks gemiddeld slechts zo’n acht tot tien breedlipneushoorns in heel Europa ter wereld. De welkome aanwas voor het Europese fokprogramma voor deze in het wild bedreigde diersoort vormt een belangrijke impuls om de dierentuinpopulatie genetisch gezond en zo gevarieerd mogelijk te houden. De drachtige neushoorn is vanaf vandaag op www.burgerszoo.nl/neushoorn 24/7 via een webcam te volgen.

 

Bijzonder sociaal gedrag

Breedlipneushoorns zijn van de vijf nog levende neushoornsoorten het meest sociaal. Volwassen vrouwen, meestal met onderling een nauwe bloedband, en hun jongen trekken in groepjes over de Afrikaanse savanne. Mannen leven solitair en markeren hun territorium door langs de grenzen mesthopen te deponeren en met hun urine geurvlaggen aan te brengen. Het territorium van een man overlapt meestal de leefgebieden van verschillende groepen vrouwen. Als een neushoornvrouw tochtig is, toont de man interesse en vinden er in het bestek van enkele dagen vaak langdurige paringen plaats, waarna de man vervolgens weer zijn eigen weg gaat. In Burgers’ Zoo leven zes breedlipneushoorns op een uitgestrekte Oost-Afrikaanse savannevlakte. Ook in Arnhem trekt de volwassen man hoofdzakelijk zijn eigen plan, vaak afgezonderd van de andere neushoorns.

 

De sleutel tot succes

Bij breedlipneushoornmannen blijkt uit onderzoek in de Europese dierenparken impotentie of sperma van inferieure kwaliteit nogal eens voor te komen. Burgers’ Zoo heeft niet alleen de beschikking over een vruchtbare man, maar ook sinds 2017 over twee neushoornvrouwen die al minimaal één jong hebben grootgebracht. Belangrijk is daarbij dat de dieren in Arnhem over dermate veel ruimte beschikken dat zij elkaar ook kunnen ontlopen buiten de paartijd. Burgers’ Zoo beschikt over verschillende neushoornverblijven voor en achter de schermen, zodat dieren ook tijdelijk gesepareerd kunnen worden van de groep, net als in de natuur het geval zou zijn. Tenslotte is een moderne stal voor de breedlipneushoorns voorzien van de nieuwste inzichten en technieken met onder andere separatiemogelijkheden, biobodem en temperatuurregulatie in 2016 in gebruik genomen.