Pretpark- en rodeltrip: Dag 8 – Wiener Prater

Het is winter, de meeste pretparken zijn gesloten, en we kijken halsreikend uit naar de pretparkbezoekjes die ons komend seizoen te wachten staan. Omdat onze fotopagina vernieuwd is, leek het ons het ideale moment om het archief in te duiken en jullie mee te nemen naar een aantal bekende (en iets minder bekende) plekken die we bezocht hebben tijdens onze reis in 2016. Toen trokken we 14 dagen lang doorheen Oost-Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

 

Op dag acht van onze trip staken we voor de derde keer de grens over tussen Duitsland en Oostenrijk en was ik voor de zoveelste maal blij dat we in Europa leven. Een continent waar er haast geen grenscontroles meer zijn tussen de lidstaten. Op deze dag stonden zowel pretparken als rodelbanen op de planning.

 

Churpfalzpark

Churpfalzpark is een pretpark dat eigenlijk veel te duur is voor wat het te bieden heeft. Ik wou het daarom ook niet bezoeken, want naast een standaard achtbaantje en een butterfly valt er voor achtbaanfans niets te beleven. Toch waren er wel personen van onze groep aanwezig die dit park absoluut wilden bezoeken om hun coaster bingo in deze regio van Duitsland te vervolledigen, dus bezochten we het park. Over het park kan ik kort zijn, naast een extra Tivoli Small en een Butterfly voegde het niets toe aan onze trip en vergeet ik het ook graag. Er waren ook nog een aantal attracties dat ik heb overgeslagen, omdat ik me afvroeg of ze die dag hun laatste adem zouden uitblazen of de dag erna.

 

 

 

Rodel- und Freizeitparadies St. Englmar

Rodel- und Freizeitparadies St. Englmar is een heerlijke combinatie tussen een pretpark en een rodelparadijs. Wat het extra leuk maakte was dat ik bijna heel de voorafgaande winter (en ook nog tijdens het voorjaar) bezig was met het opvolgen van de bouw van de nieuwe achtbaan. Voglwuide Sepp is een Force achtbaan met een op maat gemaakte lay-out van de Duitse fabrikant Zierer. De achtbaan volgt, net zoals alle andere attracties, de heuvel van het terrein en daarom mag Voglwuide Sepp een echte terreinachtbaan genoemd worden. Voglwuide Sepp is 755 meter lang, heeft drie treinen en behaalt een snelheid van 60 km/u. Toch gaat de achtbaan, die een investering was van drie miljoen euro, nooit meer dan 9 meter boven de grond. Door het terrein is er een totaal hoogteverschil van 27 meter.

Naast de achtbaan vinden we hier ook nog een zomerrodelbaan en een Alpine Coaster terug. Daarnaast zijn er nog tal van andere attracties die allemaal op de een of andere manier creatief gebruikmaken van de helling waarop Rodel- und Freizeitparadies St. Englmar gelegen is.

 

 

 

Erlebnisberg Luisenhöle

Om de lange rit tussen St. Englmar en Wenen te breken stopten we even langs de rodelbaan van Erlebnisberg Luisenhöle. Hier vinden we een zomerrodelbaan terug die gebouwd werd door Wiegand.

 

 

Wiener Prater

Wiener Prater is het grootste pretpark van Oostenrijk en heeft maar liefst dertien achtbanen in de aanbieding. Wiener Prater is geen typisch pretpark, maar is eigenlijk meer een vaste kermis waar verschillende exploitanten hun attractie openhouden. Er is dan ook geen inkomprijs, maar er dient betaald te worden per attractie. Dat maakt het park voor achtbaanfans meteen al wat duurder. Omdat een kermis ’s avonds toch altijd gezellig en leuker is, besloten we ons parkbezoek te verdelen over twee avonden.

Wij hadden extra geluk, want voor de 250ste verjaardag van het pretpark werd de grootste mobiele achtbaan ter wereld naar het park gehaald, om daar een hele zomer te staan. Olympia Looping gaat vijf keer overkop, is meer dan een kilometer lang en behaalt een snelheid van 80 km/u.

De verrassing van het park was voor ons de Megablitz. Een unieke Custom MK-700 achtbaan van de Nederlandse fabrikant Vekoma die een bijzonder leuke, snelle en comfortabele rit weggaf. Deze achtbaan ziet er niet zo groot uit, maar behaalt stiekem wel een snelheid van 70 km/u en is eigenlijk ook wel 19 meter hoog. Mocht ik niet per ritje hebben moeten betalen, dan had ik hier meer dan één rondje op gemaakt!