Pairi Daiza viel in de prijzen tijdens Giant Panda Global Awards

De resultaten van de 5de editie van de Giant Pand Global Awards werden deze donderdag 8 februari bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking in Berlin Zoo (Berlijn, Duitsland) Zesentwintig zoo’s wereldwijd werden genomineerd in 12 categorieën. Op één maand tijd werden meer dan 300.000 stemmen uit meer dan 20 landen geregistreerd. Jella Wauters, onderzoekster voor de Pairi Daiza Foundation aan de Faculteit Diergeneeskunde UGent kaapte de award in de categorie “Meest beloftevolle wetenschapper” weg. Tian Bao, de eerste Belgische baby panda, geboren in Pairi Daiza, vertrekt met een bronzen award in de categorie “Panda Persoonlijkheid van het Jaar”.

 

“De prijzen zijn een dubbele en wereldwijde erkenning. Enerzijds voor het terreinwerk van de teams die dagelijks in contact zijn met deze zeldzame dieren en bekommerd zijn om hun welzijn. Anderzijds, is het een erkenning van de inzet van jonge, gepassioneerde, beloftevolle en geëngageerde wetenschappers zoals Jella”   benadrukt Eric Domb, stichter van de Pairi Daiza Foundation. “Het is dankzij hen en hun motivatie dat we sommige mysteries van de Natuur kunnen ophelderen en dat niet alleen ten voordele van de dieren in dierentuinen maar ook en vooral ten voordele van het behoud van de soorten in hun natuurlijke habitat.”

Jella Wauters leidt, voor de Pairi Daiza Foundation, het onderzoek “Metabolomics in the Giant Panda: unraveling the reproductive biology” aan de Faculteit Diergeneeskunde van de UGent.

Dankzij de ontwikkeling van deze nieuwe, niet-invasieve, testmethode zal op basis van hormonale analyses op de urine (en in de toekomst de uitwerpselen) het voorspellen van de bronsttijd, de dracht en de bevalling mogelijk worden. Een reuzenpanda kan maar een paar dagen per jaar bevrucht worden en ook als de bevruchting slaagt, dan blijven er nog heel wat zaken onduidelijk. De duur van de draagtijd, de reden voor het verlies van de vrucht of de absorptie van een foetus,… zijn een paar van de grote vragen waar nog geen uitsluitsel over bestaat.

De informatie die met dit nieuw onderzoek wordt verzameld is dan ook van cruciaal belang om de slaagkansen drastisch te doen stijgen en zo een significante bijdrage te leveren aan de conservatie van deze diersoort. Niet enkel in dierentuinen overal ter wereld en voortplantingscentra in China, maar ook in de natuur.

De Giant Panda Global Awards worden georganiseerd door www.giantpandaglobal.com, een project van de Belg Jeroen Jacobs. Giantpandaglobal.com heeft als doel om het grote publiek te informeren en te sensibiliseren over deze zwaar bedreigde diersoort en de projecten rond het behoud van de Reuzenpanda. Er leven momenteel nog altijd minder dan 2.000 panda’s in het wild en 520 panda’s in dierentuinen en kweekcentra.