Wildfire verkozen tot beste houten achtbaan ter wereld

De houten achtbaan Wildfire uit het Zweedse pret- en dierenpark Kolmården is verkozen tot beste houten achtbaan ter wereld. Dit gebeurde in de eerste editie van de ElloCoaster Wood Poll 2017 die helemaal anders is dan de andere rollercoasterverkiezingen die gehouden worden.

 

Wat is er zo speciaal aan de ElloCoaster Wood Poll:

De ElloCoaster Wood Poll is gloednieuw en misschien nu al de meest relevante poll die er bestaat. Online wordt er op zoek gegaan naar de beste houten achtbaan in de wereld, maar niet op een traditionele manier, er wordt een hele eigen ranking methode gebruikt.

Het probleem met traditionele top 10 lijstjes is dat de maker er van zich baseert op zijn eigen mening, smaak en ervaring, raar maar waar komen de meeste rollercoaster fans niet overeen over welke achtbaan nu de beste is, net omdat iedereen andere smaken heeft en daarom zijn deze soort top 10 lijstjes gedoemd om te mislukken. Een andere methode om awards uit te reiken is meestal dat iedereen mag stemmen op haar of zijn favoriete achtbaan. Het probleem hiermee is dat de achtbaan die door de meeste mensen bereden is, meer punten zal scoren, dan een betere maar onbekendere baan. Een derde optie is een top 10 maken op basis van statistieken, deze soort top 10’s zijn altijd correct, maar het is moeilijk om daarmee de beste achtbaan te meten.

Om dit probleem op te lossen werd de ElloCoaster Wood Poll opgericht. Deze poll gebruikt een oud ranking systeem uit 1993 waar Mitch Hawker mee op de proppen kwam. Dit systeem gaat geen punten plakken op achtbanen, maar kijken hoeveel keer deze beter scoort dan andere achtbanen. Alle rollercoasters worden met elkaar vergeleken, telkens in duels van één tegen één, de achtbaan die het vaakst wint, krijgt de hoogste score. Door deze methode te gebruiken maak het niet meer uit hoeveel personen een achtbaan bereden hebben en worden alle achtbanen eerlijk behandeld.

 

De 10 beste rollercoasters ter wereld:

Uit de stemming bleek dat Wildfire uit het Zweedse Kolmården de absolute nummer 1 is. Maar liefst 96,19% van de mensen die deze achtbaan bereden zetten hem op nummer 1 in hun lijstje, een waanzinnige scoren. Wildfire werd in 2016 gebouwd door de Amerikaanse fabrikant Rocky Mountain Construction. Ook op nummer 2 staat een achtbaan van dezezelfde bouwer die in hetzelfde jaar gebouwd werd. Lightning Rod is de enige gelanceerde houten achtbaan ter wereld en staat in het Amerikaanse pretpark Dollywood, de achtbaan kreeg een score van 94,72%.

Op de derde plaats vinden we T-Express uit het Zuid-Koreaanse pretpark Everland. Deze achtbaan werd in 2008 gebouwd door de Zwitserse fabrikant Intamin Amusement Rides en behaalde een score van 92,61%. Op de vierde plaats alweer een achtbaan van Rocky Mountain Construction. Dit keer de allereerste houten achtbaan die ze bouwden. Outlaw Run werd geopend in 2013 in het Amerikaanse pretpark Silver Dollar City en behaalde een score van 91,05%. De top 5 wordt afgesloten met de Voyage in het Amerikaanse Holiday World die in 2006 gebouwd werd door The Gravity Group en een score van 89,94% kreeg.

De top 10 wordt veder gevuld door Phoenix in het Amerikaanse pretpark Knoebels (89,64%), Cu Chulainn in het Ierse pretpark Tayto Park (89,52%), Ravine Flyer II in het Amerikaanse pretpark Waldameer (87,87%), El Toro in het Amerikaanse pretpark Six Flags Great Adventure (87,87%) en Gold Striker in het Amerikaanse pretpark California’s Great America (86,63%).

 

De Europese top 10:

Balder uit het Zweedse Liseberg is de 3de beste Europese achtbaan en behaalt met een score van 83,93% een mooie 12de plaats wereldwijd. Troy uit Toverland is de beste houten achtbaan uit de BeNeDeLux (België, Nederland, Duitsland en Luxemburg) en behaalt een score van 83,54% waarmee deze achtbaan op een 15de plaats wereldwijd komt.

Wodan Timbur Coaster uit Europa-Park behaalt een 17de plaats, Twister uit Gröna Lund staat op een 26ste plaats, Tonnere de Zeus uit Parc Astérix volgt op een 28ste plaats en Joris en de Draak uit de Efteling behaalt een 29ste plaats voor de kant Water, en een 31ste plaats met de kant Vuur. De 10de beste Europese houten achtbaan is El Toro uit het Duitse Freizeitpark Plohn die een 33ste plaats wereldwijd weet te versieren.

 

De slechtste achtbanen ter wereld:

De slechtste houten achtbaan ter wereld is dan weer Anaconda uit het Franse pretpark Walygator Parc, die vorige jaar nog een monumentale bescherming kreeg en heel wat keren geretracked werd om de rit weer beter te maken. Op de voorlaatste plaats vinden we de bijzonder slechte Coaster Express terug uit het Spaanse pretpark Parque Warner Madrid, deze achtbaan rammelt zo hard dat zelfs een drilboor dit te ver vind gaan. Op de derde laatste plaats vinden we ook een Europese baan terug, het is Bandit uit het Duitse Movie Park Germany. Opvallend is dat de twee laatst genoemde achtbanen beide gebouwd zijn door de Roller Coaster Corporation of America die gelukkig sinds 2002 nooit meer een achtbaan gebouwd heeft.

 

Best scorende fabrikanten:

Rocky Mountain Construction, die nog maar vier houten achtbanen bouwde, komt drie keer voor in de top 5 en mag zich daarmee tot beste houten achtbaanbouwer ter wereld kronen. The Gravity Group komt 3 keer voor in de top 10 en mag zich tweede beste houten achtbaanbouwer ter wereld noemen. Intamin Amusement Rides heeft 2 noteringen en Philadelphia Toboggan Coasters en Great Coasters International scoren beide elk 1 keer in de top 10.

 

Opvallende resultaten:

De prestatie van Phoenix in het Amerikaanse pretpark Knoebels mag wel even in de kijker gezet worden. Deze achtbaan is namelijk gebouwd in 1985 en behaaltnog steeds een zeer knappe 6de plaats. Daarmee is het de 2de oudste achtbaan uit de top 50.

De oudste achtbaan uit de top 50 is de Wild Mouse uit het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach die gebouwd werd in 1958. De houten achtbaan met een hoge historische waarde werd eind 2017 compleet onverwacht afgebroken tot grote droefheid van alle pretparkfans. Op zijn 60 jarige leeftijd wist de achtbaan nog een 38ste plaats weg te kapen.

 

Leuke weetjes over de poll:

De eerste editie van deze rollercoaster poll was een groot succes, want maar liefst 115 pretparkliefhebbers brachten hun stem uit. Dit zijn 6 keer meer stemmen dan de eerste editie van de voormalige Mitch Hawker poll die in 2009 stopte met bestaan.

De 115 achtbaanfans bereden gemiddeld 55 houten achtbanen en mogen zich daarmee echte ervaringsdeskundigen noemen. Een op de vier inzendingen waren van fans die meer dan 100 houten achtbanen hadden bereden. De kleinste inzending kwam van een Chinese fan met 2 wooden rollercoasters en de grootste inzending kwam van een fan uit de Amerikaanse staat Massachusetts met 172 houten achtbanen op de teller.

56% van de stemmen kwam uit de Verenigde Staten van Amerika, daarvan kwam 11% uit West Amerika, 23% uit Centraal Amerika en 22% uit Oost Amerika. 22% van de stemmen kwam uit Europa en 16% van de stemmen kwam uit het Verenigd Koninkrijk. Tot slot kwam 3% van de stemmen uit Canada en nog een 3% van de stemmen uit China.

 

De volledige lijst kan u hier terugvinden.

 

 

Bron: ElloCoaster Wood Poll