Unieke video van achtbanen tijdens de Expo -’58 in Brussel

Iedereen kent wel de pretparken zoals Walibi Belgium, Bobbejaanland en Plopsaland De Panne, maar wist je dat er tijdens de Expo van ’58 maar liefst 4 achtbanen in Brussel stonden te pronken? Van twee van de vier achtbanen is er nu een unieke video opgedoken en deze wouden wij graag met jullie delen!

 

De allereerste achtbanen in België:

1958 moet zowat het unieke rollercoasterjaar van de allereerste Belgische achtbaanfans geweest zijn. In dit jaar openden maar liefst 4 rollercoasters, twee houten en twee stalen. Op geen enkel andere moment in de geschiedenis openden er in 1 jaar tijd zoveel nieuwe achtbanen in België. Helaas werden de achtbanen na de expo weer allemaal afgebroken. Nieuwe achtbanen in Brussel kwamen er nooit meer.

Wie dacht dat de Weerwolf in Walibi Belgium de eerste houten achtbaan van België was, heeft het grondig mis. Eigenlijk opende op 6 april 1913 tijdens de ‘Gent Universal Exposition’ de allereerste (houten) achtbaan van België. Deze kreeg de naam ‘Scenic Railway’. Ook in 1930 opende in Antwerpen nog een houten achtbaan en het Technisch Instituut Sint-Jansberg in Maaseik opende de eerste stalen achtbaan van ons land op hun speelplaats in 1956.

 

Twee houten achtbanen:

Tot hier het stukje vroege achtbaangeschiedenis van ons land, nu gaan we terug naar de Expo van ’58 in Brussel. Op deze expo, die vooral bekend is van het Atomium, stond een houten achtbaan, twee zelfs. De ‘Big Dipper’ rollercoaster was de grootste van de twee. Deze houten achtbaan werd gebouwd onder leiding van John Collins en was 600 meter lang. In onderstaande video zie je de achtbaan voorbij komen.

Daarnaast had je ook nog de ‘Souris folle’, een houten wilde muis-achtbaan. De wilde muis-achtbaan kennen we heel goed van op de kermissen. Het zijn de achtbanen die scherpe bochten van 180 graden maken. Ook in Bobbejaanland vinden we een wilde muis terug met ‘Speedy Bob’ en ook Drievliet heeft een wilde muis-achtbaan met ‘Kopermijn’. Het verschil is wel dat de wilde muis-achtbanen die we nu kennen, allemaal gebouwd zijn uit staal en dus niet uit hout. De enige houten wilde muis die nog bestaat op Europese bodem is de Wild Mouse van het Engelse Blackpool Pleasure Beach.

 

Twee stalen achtbanen:

De achtbaan die je het best in de video ziet is de ‘Monorail Éclair’, een unieke echte monorail-achtbaan. Het is dus niet Rocky Mountain Construction die de allereerste exemplaren momenteel neerzet in Amerika, ze werden dus vroeger ook al gemaakt. Monorail Éclair had een hoogte van 10 meter en had twee verschillende kabelliftheuvels. Na de Expo van ’58 werd de rollercoaster verplaatst naar State Fair of Texas in Amerika. Hier draaide de achtbaan haar rondjes onder de naam Flash van 1960 tot in de jaren zeventig. De rollercoaster komt in onderstaande video veelvuldig in beeld.

De 4de achtbaan tijdens de expo was de ‘Train Fantôme’, een unieke overdekte achtbaan. De rollercoaster zou zijn gebouwd door Mack en was eigendom van Feldl. Helaas hebben we hier geen beelden van terug gevonden.

 

 

Video: Wolfram von Eschenbach

Foto: Bureau International des Expositions