Tweede babyolifant geboren in Planckendael

De eerste Belgische olifant, Kai-Mook, is vandaag in Planckendael bevallen van een prachtige baby. Het is werkelijk een dotje. Wie dit wondertje wil bekijken kan dat vanaf zondag 11u30. Of eigenlijk kunnen we beter spreken van een wonder, want het is een ware reuzenbaby van bijna 100 kg geworden!

 

 

Kai-Mook was 630 dagen zwanger. Een eerste zwangerschap is vaak korter dan de gebruikelijke 22 maanden. De baby stond snel op z’n pootjes en loopt al flink rond. Het is een heel onderzoekend olifantje. Kai-Mook toont zich een zorgzame moeder voor haar baby. Het is wellicht een jongen, een waardevolle geboorte voor het kweekprogramma van de bedreigde Aziatische olifant. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om dit wondertje te komen bewonderen. Dat kan al meteen vanaf vandaag. Voor de grote abonneefamilie is er bovendien een extra bezoekuurtje op maandag en dinsdag tot 18u00.

 

Coördinator Ben: “Het is een stevig boeleke van zo’n 100 kilo. Ik ben heel blij dat alles perfect verlopen is en dat hier een gezond olifantje rondhuppelt. Toch extra speciaal dat het Kai-Mooks baby is. Het kan nu samen met ons kerstolifantje Suki opgroeien.”

 

Olifantenkribbe in Planckendael

Mama Kai-Mook werd in ZOO Antwerpen geboren op 17 mei 2009. Heel het land stond op z’n kop en was in feeststemming bij de geboorte van het eerste olifantje van België. De papa van de baby van Kai-Mook is stier Chang. Hij verhuisde inmiddels naar Kopenhagen om daar voor nageslacht te zorgen. In Planckendael liet hij alvast vier mooie souvenirs achter want hij is niet alleen papa van de nieuwe baby, maar ook van het kerstolifantje Suki, van Qiyo en van de toekomstige baby van Phyo Phyo, de mama van Kai-Mook. Zij verwacht haar baby tegen de zomer. Het wordt dus een heerlijke olifantenkribbe in Planckendael met drie baby’tjes.

 

Babynaam met een T

In 2018 krijgen alle baby’s een naam met een T, dus ook dit wondertje. De Aziatische olifanten krijgen uiteraard een Aziatische naam. Zo betekent Kai-Mook parel en heet de jongste olifant Suki, wat geliefde betekent. Iedereen kan de verzorgers helpen met het zoeken naar een naam voor deze nieuwe ster van Planckendael. Je mag jouw favoriete Aziatische naam samen met een mooi verhaal posten op Facebook, Twitter of Instagram met de hashtag #KaiMookMama. Let op, de naam moet dus Aziatisch zijn en beginnen met een T. De verzorgers gaan met alle suggesties aan de slag. Wordt vervolgd.

 

Kweekgroep in Planckendael

Planckendael speelt een actieve rol in het internationale kweekprogramma voor deze bedreigde Aziatische olifant. De olifantentempel huisvest een vrouwenfamilie met baby’s en een kweekstier. Kanvar kwam onlangs uit ZOO Antwerpen naar Planckendael en is tegenwoordig de kweekstier van dienst. Hij is de toekomstige papa voor de volgende generaties.

 

Bedreigde olifanten, hier en in India

Sinds de geboorte van Kai-Mook in 2009 steunt KMDA het corridorproject van Asian Nature Conservation Foundation (ANCF) in India. In de Thirunelli-vallei in Zuid-India strijden mens en olifant om dezelfde grond: de mensen willen er wonen en gewassen verbouwen, de olifanten willen er ongestoord door trekken en in contact komen met soortgenoten. In Zuid-India legt het ANCF corridors (wandelstroken) aan enkel en alleen voor de olifanten. Ze treden er op tegen stropers, proberen olifanten weg te houden uit dorpen en bieden de bevolking elders een alternatief stuk grond aan om te bewerken. Zo wordt de harmonie tussen mens en dier daar hersteld.

 

Ook jij kan helpen!

Ga naar de fotobooth in Planckendael en maak er een foto van jezelf met de afbeelding van de kersverse baby. De opbrengsten hiervan gaan naar dit project in India. Een gulle gift komt dus zeer goed terecht. Je kan natuurlijk ook rechtstreeks storten op rekeningnummer BE15 7350 0994 6730 met vermelding steun olifanten. Meer info www.asiannature.org.