Top 10 meeste achtbanen in een pretpark

Ben jij ook een achtbaan fan? Houd jij ook zo veel van achtbanen? Ben je vaak terug te vinden op een achtbaan? Dan is dit de perfecte top 10 voor jou! Vandaag zoeken we uit welke pretparken in de wereld de meeste achtbanen hebben.

 

#13-8: Europa-Park, Carowinds, Kings Dominion, Wiener Prater… (13)

Omdat 6 pretparken de 8ste plaats delen is het een top 13 geworden.

 

Six Flags Great Adventure:

We beginnen de lijst bij Six Flags Great Adventure, gelegen in de Amerikaanse staat New Jersey. De beroemdste achtbaan van het park is ongetwijfeld Kingda Ka, de hoogste achtbaan ter wereld gebouwd door de Zwitserse achtbaanfabrikant Intamin Amusement Rides. De achtbaan heeft een duizelingwekkende hoogte van 139 meter en behaalt een topsnelheid van 206 km/u in amper 3,5 seconden.

Andere spraakmakende achtbanen in het park zijn een 70 meter hoge Hyper Coaster van B&M (Nitro), een houten achtbaan van Intamin met een snelheid van 112,7 km/u (El Toro), de tweede snelste Stand-Up Coaster ter wereld die gebouwd is door B&M (Green Lantern), een Floorless Coaster van B&M met 7 inversies (Bizarro), een 32 meter hoge Flying Coaster van B&M (Superman – Ultimate Flight), een Inverted Coaster met een snelheid van 80,5 km/u van B&M (Batman The Ride) en een 4D Free Spin Coaster van S&S Worldwide (Joker).

In totaal heeft het park 13 achtbanen waarvan 12 stalen en 1 houten. Er zijn 4 achtbanen sneller dan 100km/u en 7 die sneller gaan dan 80km/u. In 5 achtbanen ga je dan weer overkop. De oudste achtbaan in het park is van 1974 (Runaway Mine Train), de jongste is van 2016 (Joker). Six Flags Great Adventure behoort tot de Amerikaanse Six Flags groep.

 

Carowinds:

Carowinds is gelegen in de Amerikaanse staat North Carolina en is een park van de Cedar Fair groep. Het park heeft 4 achtbanen gebouwd door de Zwitserse fabrikant Bolliger & Mabillard (B&M). Een Hyper Coaster met een hoogte van 99,1 meter en een snelheid van 152,9 km/u (Fury 325), een andere Hyper Coaster met een hoogte van 70,7 meter en een snelheid van 120,7 km/u (Intimidator), een Inverted Coaster met een snelheid van 99,8 km/u en 6 inversies (Afterburn) en een Stand-Up Coaster met een snelheid van 80,5 km/u (Vortex). Naast de 4 B&M’s heeft het park ook een Flying Coaster van Vekoma die 5 inversies kent (Nighthawk) en een leuke houten achtbaan van International Coasters (Hurler).

In totaal heeft het park 13 achtbanen waarvan 11 stalen en 2 houten. Er zijn 2 achtbanen sneller dan 100km/u en 7 die sneller gaan dan 75km/u. In 5 achtbanen kan je overkop gaan. De oudste achtbaan in het park is van 1973 (Carolina Goldrusher), de jongste achtbaan is van 2015 (Fury 325).

 

Europa-Park:

Europa-Park is gelegen in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Het park is in handen van de familie Mack die tevens 11 van de 13 achtbanen gebouwd hebben. Van deze 13 achtbanen zijn er 3 die een snelheid van minstens 100 km/u behalen en 5 behalen een snelheid van minstens 80 km/u. Het park heeft 1 houten achtbaan, 2 water coasters en 1 achtbaan met inversies. Het park heeft 3 verschillende achtbanen die je kan beleven met een Virtual Reality bril op en in totaal zijn er 6 verschillende films die je op deze 3 achtbanen kan bekijken.

De hoogste en snelste achtbaan van het park is Silver Star die een snelheid van 127 km/u heeft en 73 meter hoog is. Blue Fire is de enige inversies achtbaan en behaalt een snelheid van 100 km/u in 2,5 seconden. Wodan Timbur Coaster is de houten achtbaan van het park, deze achtbaan behaalt een snelheid van 100km/u en is gebouwd door Great Coasters International. De oudste achtbaan in het park is van 1984 (Alpenexpress Enzian) en de jongste achtbaan is van 2018 (Eurosat 2.0).

 

Kings Dominion:

Kings Dominion is gelegen in de Amerikaanse staat Virginia en behoord toe aan de Cedar Fair groep. De bekendste achtbaan van het park is Intimidator 305, een Giga Coaster van Intamin Amusement Rides die 93 meter hoog is en een snelheid behaalt van 144,8 km/u. Een andere spectaculaire achtbaan in het park is Volcano The Blast Coaster eveneens gemaakt door het Zwitserse Intamin. Vulcano is een Suspended Catapult Coaster met 4 inversies en 2 lanceringen. Van dit model is er slechts 1 in de wereld gemaakt. De achtbaan is 47,2 meter hoog en behaalt een snelheid van 112,7 km/u.

Dominator is eveneens een gekende achtbaan in het park. Het is een Floorless Coaster van B&M die een snelheid behaalt van 104,6 km/u en 5 inversies kent. Verder heeft het park nog een gelanceerde indoor achtbaan met 4 inversies gebouwd door Premier Rides (Flight of Fear), een Bobslee achtbaan van Mack Rides en verschillende houten achtbanen waarvan de spectaculairste Rebel Yell is. Rebel Yell zijn twee racende houten achtbanen gebouwd door Philadelphia Toboggan Coasters en hebben beide een snelheid van 90 km/u.

In totaal heeft het park 13 achtbanen, daarvan zijn er 3 uit hout en 10 uit staal gemaakt. Er zijn 3 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 9 die sneller gaan dan 80 km/u. Kings Dominion heeft 3 gelanceerde achtbanen waarvan er 2 meerdere lanceringen bevatten en 5 achtbanen met inversies. De oudste achtbaan van het park is gebouwd in 1974 (Woodstock Express) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2018 (Twisted Timbers).

 

 

Wiener Prater:

Wiener Prater is gelegen in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het pretpark heeft geen vaste inkomprijs  zodat er dient betaald te worden per attractie. Het pretpark heeft vele familieachtbanen en een aantal thrill rides. Elke attractie in Wiener Prater wordt beheerd door een andere exploitant, daarom zijn er ook vele attracties die wisselen. De tijdelijke nieuwkomer voor dit jaar is de grootste mobiele achtbaan ter wereld. Deze achtbaan noemt Olympia Looping en gaat maar liefst 5 keer overkop. De spectaculairste vaste achtbaan van het park is de Boomerang Coaster waarbij de bezoekers 3 keer voorwaarts overkop gaan en 3 keer achterwaarts overkop gaan. Volare is een achtbaan van Zamperla waarbij de bezoekers in de bakjes van de achtbaan moeten liggen. De attractie behaalt een snelheid van 50 km/u en gaat 2 keer overkop. Verder heeft het park nog de Megablitz, een familie achtbaan van Vekoma, die een snelheid behaald van 70 km/u en een verrassend leuke rit weggeeft.

In totaal heeft het park 12 vaste achtbanen in het assortiment zitten en 1 tijdelijke, waarvan er 4 een snelheid behalen van minstens 70 km/u. In 3 achtbanen ga je overkop en het park heeft 2 houten achtbanen waarvan er eentje alleen is toegelaten voor de allerkleinste kinderen. Het pretpark heeft 3 wilde-muis achtbanen en 3 achtbanen met draaiende karretjes. Er zijn 3 achtbanen overdekt, waarvan er 2 een volledige rit in het donker hebben. De oudste nog werkende achtbaan van het pretpark is de houten kinderachtbaan Auto BergBahn, die geopend werd in 1948. De jongste vaste achtbaan van het park is de indoor spinning coaster, Maskerade, die opende in 2015. In 2016, 2017 en 2018 kwam er telkens een gastachtbaan naar het park, die er een aantal maanden verbleef en zo tijdelijk een 13de achtbaan voor het park vormde. In 2018 is het opnieuw de beurt van Olympia Looping.

 

 

Six Flags Over Texas:

Six Flags Over Texas is gelegen in de Amerikaanse staat Texas. De grootste achtbaan van het pretpark is de Hyper Coaster Titan die gebouwd werd in 2001 door het Zwitserse bedrijf Giovanola. De achtbaan behaalt een snelheid van 136,8 km/u en heeft een first drop van 77,7 meter. In dit pretpark bouwde de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction haar eerste achtbaan, de New Texas Giant. Deze achtbaan was het resultaat van de omvorming van de houten achtbaan Texas Giant naar een hybride achtbaan waar het bedrijf haar handelsmerk van maakte.

Six Flags Over Texas heeft 13 achtbanen waarvan er 12 uit staal zijn gemaakt en één uit hout. Het pretpark heeft drie achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en vijf achtbanen die sneller gaan dan 80 km/u. In vier achtbanen kan je overkop gaan. Er is een Inverted Coaster, een 4D Coaster, een Bobslee Coaster en een Spinning Coaster. De oudste nog werkende achtbaan van het pretpark is gebouwd is 1966 (Runaway Mine Train) en de jongste achtbaan van het pretpark werd gebouwd in 2017 (Joker)

 

#7: Hersheypark (14)

Hersheypark is gelegen in de Amerikaanse staat Pennsylvania. De bekendste achtbanen van het park zijn Skyrush, Storm Runner en Fahrenheit. Deze zijn alle drie gebouwd door het Zwitserse Intamin Amusement Rides. Skyrush is een halve floorless coaster (bezoekers zitten met 4 naast elkaar, alleen de buitenste zitjes zijn floorless) van meer dan een kilometer lang. De achtbaan is 61 meter hoog en behaalt een topsnelheid van 120,7 km/u. Bij Storm Runner wordt je in exact 2 seconden tijd van 0 tot 115,9 km/u en tot een hoogte van 45,7 meter gelanceerd. Tijdens de first drop van 54,9 meter wordt de snelheid verhoogd tot 120,7 km/u waarna verschillende inversies volgen. Fahrenheit moet het dan weer hebben van de 6 inversies en de zeer steile first drop van 97°. De achtbaan is 36,9 meter hoog en behaalt een snelheid van 93,3 km/u.

Andere coole achtbanen van het park zijn de Inverted Coaster van B&M met 4 inversies (Great Bear) en een terrein coaster van Schwartzkopf met 1 inversie (Sooperdooperlooper). Het park heeft ook 3 houten achtbanen van GCI. De duellerende achtbanen Lightning Racer die beide meer dan een kilometer lang zijn en een snelheid behalen van 82,2km/u. Wildcat is net iets kleiner, deze achtbaan is net geen kilometer lang en behaalt een snelheid van 80,5km/u.

In totaal heeft het park 14 achtbanen, daarvan zijn er 4 uit hout en 10 uit staal gemaakt. Er zijn 2 achtbanen die sneller gaan dan 100km/u en 9 die sneller gaan dan 80km/u. Hersheypark heeft 5 achtbanen met inversies. De oudste achtbaan van het park is gebouwd in 1946 (Comet) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2015 (Laff Trakk).

 

#6: Six Flags Great America (15)

Six Flags Great America is gelegen in de Amerikaanse staat Illinois en behoord toe aan de Six Flags groep. Een van de spectaculairste achtbanen van het park is de houten achtbaan Goliath van de achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction (RMC). De houten achtbaan heeft 2 inversies en behaalt een snelheid van 115,9 km/u en is daarmee de tweede snelste houten achtbaan ter wereld. Een andere spectaculaire achtbaan is de gelanceerde Intamin achtbaan Vertical Velocity die een snelheid haalt van 112,7 km/u en 56,4 meter hoog is. De American Eagles zijn dan weer twee racende houten achtbanen van Intamin die 1417,3 meter lang zijn en een snelheid behalen van 106,2 km/u. Hierdoor staan 3 van de 10 snelste houten achtbanen ter wereld in Six Flags Great America.

Verder heeft het park nog 4 spectaculaire achtbanen van Bolliger & Mabillard namelijk een Hyper Coaster met een snelheid van 117,5 km/u en een hoogte van 61,6 meter (Racing Bull), een Wing Coaster met 5 inversies (X-Flight), een Flying Coaster met een Pretzel Loop (Superman – Ultimate Flight) en een Inverted Coaster van 30,5 meter hoog en een snelheid van 80 km/u (Batman The Ride).

In totaal heeft het park 15 achtbanen waarvan er maar liefst 5 in hout en 10 in staal. Er zijn 5 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 10 achtbanen die sneller gaan dan 80 km/u. In 6 achtbanen kan je overkop gaan. Het pretpark heeft een gelanceerde achtbaan, Flying Coaster, een Wing Coaster een 4D Coaster en 2 Inverted Coasters. De oudste achtbanen van het park zijn geopend in 1976 (Demon en Whizzer) en de jongste achtbaan is geopend in 2017 (Joker).

 

#5-4: Canada’s Wonderland – Kings Island (16)

Kings Island en Canada’s Wonderland hebben evenveel achtbanen en delen daarom samen de 4de plaats.

 

Kings Island:

Kings Island is gelegen in de Amerikaanse staat Ohio en maakt onderdeel uit van de Cedar Fair groep. De meest legendarische achtbaan van het park is de houten achtbaan The Beast. The Beast heeft een lengte van 2243 meter en is al 37 jaar lang de langste houten achtbaan ter wereld. Bij opening was de achtbaan zowel de langste en de snelste houten achtbaan ter wereld, ook had het de grootste drop van alle houten achtbanen. The Beast behaalt een snelheid van 104,2 km/u en heeft een hoogte van 33,5 meter met een daling van 43 meter die behaalt wordt door tunnels onder de grond.

Diamondback is een Hyper Coaster van B&M en is de snelste en hoogste achtbaan van het park. De achtbaan behaalt een snelheid van 128,7 km/u en is 70,1 meter hoog. Banshee is een Inverted Coaster die eveneens gebouwd is door het Zwitserse Bolliger & Mabillard (B&M). De achtbaan is de snelste Inverted Coaster ter wereld met een kettinglift en behaalt een snelheid van 109,4 km/u. Banshee heeft 7 inversies en heeft een hoogte van 50,9 meter. Andere grote achtbanen in het park zijn een Custom Looping Coaster van Arrow Dynamics (Vortex), een gelanceerde looping achtbaan van Premier Rides (Flight of Fear), een racende houten achtbanen gebouwd door Philadelphia Toboggan Coasters (Racer), een Suspended Terrein Coaster van Arrow Dynamics (Bat) en een Flying Coaster van Vekoma (Firehawk).

In totaal heeft het park 16 achtbanen, daarvan zijn er 5 uit hout en 11 uit staal gemaakt. Er zijn 3 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 11 achtbanen die sneller gaan dan 80 km/u. Kings Island heeft 5 achtbanen met inversies. De oudste achtbanen van het park zijn beide geopend op 29 april 1972 (Racer en Woodstock Express) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2017 (Mystic Timbers).

 

Canada’s Wonderland:

Canada’s Wonderland is gelegen in de provincie Ontario en is het grootste pretpark van Canada. Canada’s Wonderland is het enige pretpark van de Cedar Fair groep dat niet in de Verenigde Staten van Amerika ligt. De grootste achtbaan van het park is Leviathan, een Hyper Coaster van het Zwitserse Bolliger & Mabillard (B&M) met een hoogte van 93,3 meter en een snelheid met 148,1 km/u. Het park heeft ook nog een tweede Hyper Coaster van B&M met een hoogte van 70,1 meter en een snelheid van 123,9 km/u. De snelste houten achtbaan van het park is Wild Beast met een snelheid van 90,1 km/u. Mighty Canadian Minebuster is eveneens een houten achtbaan en is net iets minder snel (90 km/u). Andere grote achtbanen zijn een Suspended Coaster van Arrow Dynamics (Vortex), een Custom Looping Coaster van Arrow Dynamics (Dragon Fire), een Vekoma SLC (Flight Deck) en een Vekoma Boomerang Coaster (Bat).

In totaal heeft het park 16 achtbanen, daarvan zijn er 3 uit hout en 13 uit staal gemaakt. Er zijn 2 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 7 die sneller gaan dan 80 km/u. Canada’s Wonderland heeft 4 achtbanen met inversies. De 3 oudste achtbanen van het park zijn allemaal gebouwd in 1981 en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2014 (Wonder Mountain’s Guardian), deze achtbaan bevat een verticale drop track van 9,1 meter.

 

#3: Ankapark (17)

Ankapark zou met 3 jaar vertraging dan eindelijk dit jaar in 2018 moeten openen, maar staat al meteen op een 3de plaats in deze lijst. Het park is gevestigd in de Turkse hoofdstad Ankara en is gigantisch groot. Nog nooit eerder in de geschiedenis ging er een nieuw park open met zoveel achtbanen, onwaarschijnlijk gewoon.

De spectaculairste achtbaan van het park is een Looping Coaster van Intamin Amusement Rides met 10 inversies. De achtbaan behaalt een snelheid van 85 km/u en is 33 meter hoog. Een andere zeer leuke achtbaan van het park is een Custom Family Launch Coaster die eveneens gebouwd is door het Zwitserse Intamin. Een aantal andere grotere achtbanen van het park zijn: een Sky Loop kloon van Maurer gebouwd door de Beijing Shibaolai Amusement Equipment (Sihirli Dönüş Hiz Treni), een achtbaan van Zamperla waarbij de bezoekers liggen en 2 maal overkop gaan (Volare), een Tower Coaster van de SBF Visa Group die we vooral kennen van op de kermis en heeft 1 inversie en een Wild Wind Coaster van Interpark die ook 1 inversie heeft en die we ook voornamelijk van de kermis kennen.

Ankapark heeft 17 achtbanen die allemaal gemaakt zijn uit staal. Het park heeft 6 achtbanen die overkop gaan. Er is 1 achtbaan die sneller gaat dan 100 km/u en 3 achtbanen die sneller gaan dan 80 km/u. Het park heeft 2 gelanceerde achtbanen, 2 achtbanen met draaiende karretjes, 2 Suspended Coasters en een achtbaan waarin de bezoekers liggen.

 

#2: Cedar Point (18)

Cedar Point is gelegen in Amerikaanse staat Ohio en behoort toe tot de Cedar Fair groep. Het park heeft een topcollectie van achtbanen in het assortiment en je mag het gerust tot één van de beste pretparken ter wereld rekenen. De hoogste en snelste achtbaan van het park is Top Thrill Dragster, een achtbaan gebouwd door Intamin en was bij de opening in 2005 de hoogste en snelste achtbaan ter wereld. Top Thrill Dragster wordt in 4 seconden tijd, van 0 tot 193,1 km/u gelanceerd en heeft een hoogte van 128 meter.

Een andere tot de verbeelding sprekende achtbaan in het park is Millennium Force, eveneens gebouwd door Intamin. De achtbaan werd gebouwd in het millenniumjaar 2000 en was bij opening eveneens de hoogste en snelste achtbaan ter wereld met een volledig parcours. Millennium Force heeft een hoogte van 94,5 meter en behaalt een top snelheid van 149,7 km/u. De achtbaan behoort ook tot het select clubje van 7 achtbanen die langer is dan 2 kilometer.

De derde snelste achtbaan van het park is Valravn gebouwd door Bolliger & Mabillard. De Dive Coaster is 68 meter hoog, heeft twee grote drops van 90 graden en behaalt een maximale snelheid van 120,7 km/u. Wicked Twister is de een gelanceerde achtbaan van Intamin die een snelheid van 115,9 km/u behaalt en 65 meter hoog is. De achtbaan is de snelste Inverted Coaster ter wereld. Magnum XL-200 werd in 1989 gebouwd door het Amerikaanse Arrow Dynamics. Ook deze achtbaan was bij opening met een snelheid van 115,9 km/u de snelste achtbaan ter wereld. De Hyper Coaster is 62,5 meter hoog en 1556,3 meter lang. Maverick is de 3de gelanceerde achtbaan van Intamin in het park en behaalt een snelheid van 112,7 km/u.

Andere adembenemende achtbanen van het park zijn een Wing Coaster van B&M met een hoogte van 51,8 meter en een snelheid van 107,8 km/u (GateKeeper), een hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction met een snelheid van 119,1 km/u (Steel Vengeance), een duellerende houten achtbaan van Arrow Dynamics met een snelheid van 96,6 km/u (Gemini), een Floorless Coaster van B&M met 4 inversies (Rougarou) en een Inverted Coaster van B&M met 6 inversies (Raptor).

In totaal heeft het park 18 achtbanen, daarvan zijn er 2 uit hout en 16 uit staal gemaakt. Er zijn 8 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 12 die sneller gaan dan 90 km/u. Cedar Point heeft 7 achtbanen met inversies en 3 achtbanen met een lancering. Er zijn 2 Inverted Coasters, een Suspended Coaster, een Wing Coaster en een Dive Coaster. De oudste achtbaan van het park is gebouwd in 1964 (Blue Streak) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2018 (Steel Vengeance).

 

#1: Six Flags Magic Mountain (20)

Six Flags Magic Mountain is gelegen in de Amerikaanse staat Californië en is het grootste park van de Six Flags groep. Dit park heeft de meeste achtbanen ter wereld en is het enige park ter wereld die de kaap van de 20 achtbanen behaalt. Six Flags Magic Mountain heeft de meeste verschillende soorten achtbanen in haar park staan (Sit Down, Wing, Inverted, Stand Up, Flying, Suspended, 4D, Floorless,…), bijna elk type achtbaan hebben ze in hun collectie.

De snelste en hoogste achtbanen van Six Flags Magic Mountain zijn de beide achtbanen van Superman Escape from Krypton. De achtbanen hebben een snelheid van 160,9 km/u en hebben een hoogte van 126,5 meter, hierdoor zijn ze de 3de hoogste en 4de snelste achtbanen ter wereld. Goliath is een Mega Coaster van het Zwitserse bedrijf Giovanola en behaalt een snelheid van 136,8 km/u. De achtbaan heeft een hoogte van 71,6 meter en een drop van 77,7 meter. X2 is een spectaculaire 4 dimensionale achtbaan gebouwd door Arrow Dynamics. Tijdens de rit draaien de bezoekers verschillende keren rond hun as waardoor ze meerdere keren overkop gaan. De achtbaan haalt een snelheid van 122,3 km/u en heeft een daling van 65,5 meter. Full Thorttle is de eerste en enige achtbaan ter wereld waarbij de trein zowel langs de bovenkant van de track rijd en ook langs de onderkant van de track rijd. De achtbaan werd gebouwd door Premier Rides en heeft 3 lanceringen waarvan er 2 voorwaarts en 1 achterwaarts.

Een andere grote achtbaan van het park is Viper, een Custom looping Coaster van Arrow Dynamics met een snelheid van 112,7 km/u. Riddler’s Revenge is gebouwd door B&M en is de snelste, hoogste en langste Stand-Up Coaster ter wereld en heeft ook nog eens de meeste inversies op een Stand-Up Coaster. Scream is een Floorless Coaster van B&M met 7 inversies. Tatsu is gebouwd door B&M en is de snelste en hoogste Flying Coaster ter wereld. Twisted Colossus is een duellerende Hybride achtbaan van Rocky Mountain Construction. Ninja is één van de snelste Suspended Coasters ter wereld waarbij de bakjes vrij bewegen. New Revolution is gebouwd in 1976 door Anton Schwartzkopf en was de eerste moderne achtbaan ter wereld met een verticale looping.

In totaal heeft het park maar liefst 20 achtbanen, daarvan is er 1 uit hout en 19 uit staal gemaakt. Er zijn 8 achtbanen die sneller gaan dan 100 km/u en 14 die sneller gaan dan 80 km/u. Six Flags Magic Mountain heeft 9 achtbanen met inversies, als je deze achtbanen allemaal 1 keer doet, ben je 36 keer overkop gegaan, dit is een absoluut record in een pretpark. Six Flags Magic Mountain is het enige pretpark ter wereld met twee 4D Coasters. De oudste achtbanen van het park zijn gebouwd in 1971 (Gold Rusher en Magic Flyer) en de jongste achtbaan van het park is gebouwd in 2015 (Twisted Colossus).

 

 

 

Samenvatting:

Maar liefst negen van de 13 parken binnen deze lijst staan in de Verenigde Staten van Amerika. Wil je veel achtbanen doen, moet je ongetwijfeld naar dit land gaan. Ook opvallend is dat vier parken van de lijst tot de Six Flags-groep behoren en maar liefst vijf parken behoren toe aan de Cedar Fair-groep. Er zijn maar twee pretparken in Europa die de lijst halen, Europa-Park (Duitsland) en Wiener Prater (Oostenrijk), Blackpool Pleasure Beach (Engeland) haalt de lijst onverwacht niet door de sluiting van de achtbaan Wild Mouse. Het enig Aziatische park dat normaal in de lijst staat is Ankapark. Alle andere pretparken liggen in Noord-Amerika.

 

 

Toekomst:

In de toekomst zal deze lijst nog vaak veranderen. Om te beginnen zijn er sinds 2016 drie nieuwkomers in de lijst. Wiener Prater en Six Flags Over Texas stegen beide van 12 achtbanen naar 13 achtbanen. Daarnaast heb je het gloednieuwe pretpark Ankapark, dat uit het niets de top 10 binnenkomt en zich zomaar nestelt op de 3de plaats. 

Naast de drie nieuwe parken met telkens de bijhorende nieuwe achtbanen, zijn er ook nog heel wat andere projecten op til. Zo heeft Cedar Point de houten achtbaan Mean Streak omgevormd naar de hybride-achtbaan Steel Vengeance. Europa-Park vormde de achtbaan Eurosat om naar Eurosat 2.0 en voegde een Virtuality Reality-beleving toe aan de attractie. Kings Dominion brak helaas 2 achtbanen af, maar opende ook wel de nieuwe achtbaan Twisted Timbers. Hierdoor zakt het pretpark wel van een gedeelde 6de plaats naar een gedeelde 8ste plaats in de lijst.

Kings Island opende in 2017 de nieuwe achtbaan Mystic Timbers en stijgt zo van een 5de plaats naar een gedeelde 4de plaats. Ook Six Flags Great America opende in 2017 een nieuwe achtbaan en staat daardoor nu alleen op de 6de plaats. Hersheypark bleef op 14 achtbanen staan en zakt daardoor weg naar de 7de plaats.

Voor de verdere toekomst heeft Europa-Park al bekendgemaakt in 2020 een grote nieuwe achtbaan te willen openen, dit zou dan de 14de achtbaan van het pretpark worden. Het Poolse pretpark Energylandia opende in 2018 nog twee nieuwe rollercoasters en komt zo op een totaal van 12 achtbanen, net niet genoeg om de top 10 te halen. Het park diende een openbare aanbestedingen in voor 3 nieuwe achtbanen tegen 2020. Als deze er allemaal komen komt het totaal op 15 te staan. Het park zou zo op een gedeelde 6de plaats in de lijst kunnen komen.

Nagashima Spa Land heeft momenteel terug opnieuw 12 achtbanen omdat de ombouw van White Cyclone nog niet klaar is en pas in 2019 zal openen. Hiermee zal het park terug opnieuw de top 10 binnen komen. 

Parken die net niet de top 10 halen zijn: Nagashima Spa Land (12), Blackpool Pleasure Beach (12), Six Flags New England (12), Energylandia (12), Six Flags Over Georgia (11), La Ronde (10), Knott’s Berry Farm (10), Lagoon (10), Six Flags Fiesta Texas (10) en Alton Towers (10).

 

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2018 aan de hand van de roller coaster data base (rcdb.com) die gegevens bijhoud van meer dan 4000 pretparken en meer dan 8500 achtbanen wereldwijd.