Top 10 hoogste reuzenraden ter wereld

Een reuzenrad is voor veel mensen een moment van rust, ontspanning en alles eens bekijken vanuit een andere perspectief. Een overzicht krijgen van een locatie uit de lucht, en als het even kan een paar mooie adembenemende foto’s maken of misschien wel snel even een selfie trekken voor sociale media met een gepaste hashtag erbij. Reuzenraden bestaan er in alle vormen en groottes, maar degene die het meest voor de verbeelding spreken zijn de grootste die je al van ver kan zien staan en waarin je de weide omgeving kan aanschouwen vanuit de gondel. Daarom brengen we jullie het overzicht van de 10 grootste reuzenraden ter wereld.

 

 

#14-10: Suzhou, Melbourne, Tianjin, Changsha & Zhengzhou (120m)

Omdat er 5 reuzenraden even hoog zijn en plaats 10 delen in de lijst, starten we met de gedeelde plaatsen 14 tot en met 10.

 

Zhengzhou Ferris Wheel – China:

Het Zhengzhou Ferris Wheel was bij opening in 2003, met zijn hoogte van 120 meter, het hoogste reuzenrad van Azië en het tweede hoogste reuzenrad ter wereld. Het is gevestigd in het Century Amusement Park te Zhengzhou in China. Een volledige toer op het reuzenrad duurt 30 minuten.

 

Changsha Ferris Wheel – China:

Het Changsha Ferris Wheel is geopend in 2004 te Changsha (China) nabij het Helong Stadium. Bij opening was het samen met het Zhengzhou Ferris Wheel het hoogste reuzenrad van Azië en het tweede hoogste reuzenrad ter wereld.

 

Tianjin Eye – China:

Het Tianjin Eye is geopend in april van 2008 te Tianjin in China nabij de Yongle Bridge. Bij opening was het samen met het Zhengzhou Ferris Wheel en het Changsha Ferris Wheel het 2de hoogste reuzenrad van China en het 4de hoogste reuzenrad ter wereld. Een volledige toer op het reuzenrad duurt 30 minuten.

 

Melbourne Star – Australië:

De Melbourne Star is met zijn 120 meter hoogte, het hoogste reuzenrad van Oceanië. Het werd gebouwd in 2008 door de Australische fabrikant Hansen Yuncken. In 2013 werd het originele wiel vervangen door een nieuw wiel. In totaal koste het reuzenrad 100 miljoen Australische dollar.

Het reuzenrad was gepland voor 2006 maar liep 2 jaar vertraging op. Toen de Melbourne Star opende in december 2008, sloot het na 40 dagen alweer wegens aanhoudende problemen. Het was de bedoeling dat de werken tot 2010 zouden duren, maar deze liepen meerdere keren uit en uiteindelijk was het pas in 2013 dat de attractie terug openende voor het publiek. Het rad heeft 7 spaken, deze verwijzen naar de Australische vlag. Eén rondje op het reuzenrad duurt 30 minuten en inzittende kunnen tot 40 kilometer ver zien.

 

Suzhou Ferris Wheel – China:

Het Suzhou Ferris Wheel werd geopend in 2009 te Jiangsu in China. Bij opening was het samen met het Zhengzhou Ferris Wheel, het Changsha Ferris Wheel en Tianjin Eye het 2de hoogste reuzenrad van China en het 4de hoogste reuzenrad ter wereld. Een volledige toer op het reuzenrad duurt ‘maar’ 20 minuten.

 

#9: Orlando Eye – Verenigde Staten van Amerika (122m)

Het Orlando Eye werd in 2015 geopend als het eerste onderdeel van het SkyPlex project te Orlando (Verenigde Staten van Amerika). Het reuzenrad heeft een hoogte van 122 meter en was daarmee het tweede hoogste reuzenrad van Amerika. Het was de bedoeling dat het reuzenrad zou openen in 2014, maar uiteindelijk werd de opening met een jaar uitgesteld.

 

#8: Redhorse Osaka Wheel – Japan (123m)

Het Redhorse Osaka Wheel werd in 2016 geopend nabij de Expocity te Osaka (Japan). Het reuzenrad is met zijn 123 meter hoogte het hoogste reuzenrad van Japan. Dit record pakte hij af van het in 2001 geopende Diamond and Flower Ferris Wheel dat gelegen was in Tokyo.

 

#7: London Eye – Verenigd Koninkrijk (135m)

Het London Eye werd gebouwd in 2000 door het Britse Arup en heeft een hoogte van 135 meter. Met deze hoogte was de London Eye 6 jaar lang het hoogste reuzenrad ter wereld en is nog steeds het hoogste reuzenrad van Europa. Het reuzenrad is gelegen vlak naast de rivier de Thames te London in Engeland. Het reuzenrad koste 70 miljoen pond, maar is wel de meest populaire betalende toeristische attractie van het Verenigd Koninkrijk, jaarlijks maken meer dan 3.750.000 mensen een ritje op het reuzenrad.

 

#6: Bailang River Bridge Ferris Wheel – China (145m)

De Bailang River Bridge Ferris Wheel wed gebouwd in 2017 en heeft een hoogte van 145 meter. Het reuzenrad is gebouwd op de 540 meter lange Bailang River Bridge die gelegen is over de Bailang River rivier in Weifang gelgen in de Chinese provincie Shandong. Het reuzenrad is het hoogste spaakloze reuzenrad ter wereld en bevat 4600 ton staal. Het reuzenrad heeft 36 cabines waar telkens 10 mensen kunnen plaatsnemen. Er is Wi-Fi en een televisie in elke gondel en een ritje duurt 28 minuten.

 

#5: Star of Nanchang – China (160m)

Star of Nanchang is gelegen te Nanchang in China, het reuzenrad is 160 meter hoog. Het werd geopend in 2006 als hoogste reuzenrad ter wereld en hield dit record 2 jaar vast. De Star of Nanchang is nog steeds het hoogste reuzenrad van China en het derde hoogste reuzenrad van Azië. Het reuzenrad koste ‘slechts’ 57 miljoen yuan, omgerekend is dat 7,6 miljoen euro. Een rit op het reuzenrad duurt 30 minuten.

 

#4: Singapore Flyer – Singapore (165m)

De Singapore Flyer is gebouwd in 2008 door Arup, Mitsubishi en Takenaka Consortium nabij het Marina Centre in Singapore. Bij opening was het reuzenrad met zijn hoogte van 165 meter het hoogste reuzenrad ter wereld, dit record behield het 6 jaar lang tot 2014 toen de High Roller gebouwd werd. De Singapore Flyer koste ongeveer 160 miljoen euro, de bouw duurde 2,5 jaar.

 

#3: High Roller – Verenigde Staten van Amerika (167,6m)

De High Roller is gelegen in Las Vegas in de Verenigde Staten van Amerika en werd gebouwd in 2014 door het Britse bedrijf Arup. Het reuzenrad is 167,6 meter hoog en was bij opening het hoogste reuzenrad ter wereld. Een ritje van 30 minuten (1 rotatie) op het reuzenrad kost 25 dollar overdag en 35 dollar in de nacht. Indien je de wachtrij wilt overslaan dien je 60 dollar te betalen.

 

#2: New York Wheel – Verenigde Staten van Amerika (192m)

De New York Wheel is gelegen op Staten Island in New York City (Verenigde Staten van Amerika). Het moet in april van 2018 openen voor het grote publiek. Het reuzenrad wordt 192 meter hoog en zal misschien het record van hoogste reuzenrad ter wereld te pakken krijgen indien het weet te openen voor de Dubai Eye, die eveneens gepland staat om te openen in 2018. Deze zal nog groter zal worden dan de New York Wheel. Hoofd verantwoordelijke voor de bouw van het gigantische project is Starneth BV. Een ritje op het reuzenrad moet 38 minuten duren en er zullen 1440 mensen tegelijk in het de gondels van het rad kunnen zitten. Het reuzenrad zal 36 gondels hebben waar telkens 40 mensen tegelijk in kunnen. De bouwwerkzaamheden en opening zijn al meerdere malen uitgesteld, maar sinds 2016 gaan de bouwwerken nu ook effectief de hoogte in.

 

#1: Dubai Eye – Verenigde Arabische Emiraten (210m)

De Dubai Eye wordt momenteel opgebouwd op Bluewaters Island in Dubai gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten en moet in het eerste kwartaal van 2018 openen. Het reuzenrad is maar liefst 210 meter hoog en stoot daarmee de High Roller (167,6 meter) in de Verenigde Staten van Amerika met gemak van de troon en ook het toekomstige New York Wheel (190 meter) zal verschalk worden in hoogte. In het reuzenrad zullen 1400 mensen kunnen plaatsnemen in 48 verschillende gondels. De Dubai Eye is een investering van 1,389 miljard euro.

 

Nawoord:

Opvallend is dat alle reuzenraden in de top 10 gebouwd zijn in het jaar 2000 of later. Zowel in 2014, 2015 en 2017 kwam er een nieuw reuzenrad in de top 10 binnen. Voor dit jaar (2018) staan er maar liefst twee nieuwe reuzenraden op het programma die hoger zullen worden dan alle andere in de wereld. Het wereldrecord van het hoogste reuzenrad is ook zesmaal verbroken sinds 2000, het toont aan dat er enorm veel dynamiek in de top 10 zit.

Het allereerste reuzenrad ter wereld was het Ferris Wheel in Chicago dat 80,4 meter hoog was en geopend werd in 1893 tijdens de Colombiaanse wereld expo te Chicago (Verenigde Staten van Amerika).

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Bron: Deze lijst werd gemaakt in 2018 aan de hand van de online encyclopedie Wikipeda.