Tian Bao, eerste baby panda geboren in België, wordt zelfstandig

Tian Bao, de eerste baby panda van België verhuisde op 18 januari 2018 naar zijn eigen verblijf waar hij sindsdien zelfstandig vertoefd. Zijn verhuis werd tot in de puntjes voorbereid door de teams van Pairi Daiza. De kleine panda, die aan zijn laatste speenfase is begonnen, ontdekt nu al enkele dagen zijn gloednieuw territorium van 900m2 tegenover de zwarte Aziatische beren. De scheiding van moeder en kind verliep in alle sereniteit en beide panda’s stellen het goed.

 

De kleine panda die groot werd. 

 Een ‘klein roos worstje van 171 gram’, zoals de wereld hem leerde kennen vroeg in de ochtend op 02 juni 2016, is hij al lang niet meer. Tian Bao weegt ondertussen 58 kg en bereikte de mijlpaal van 18 levensmaanden in december 2017. Men beschouwt een panda klaar voor voortplanting rond de leeftijd van vier jaar, maar zijn onafhankelijkheid krijgt hij veel vroeger. In het wild gaan jonge panda’s namelijk op zoek naar een eigen territorium wanneer ze ongeveer 18 maanden oud zijn.

“De scheiding van moeder en jong nadert met rasse schreden wanneer hij zelfstandig bamboestokken begint te eten (nadat hij al verschillende maanden aan de scheuten en blaadjes kon sabbelen)”, legt Tim Bouts, zoologisch directeur van Pairi Daiza uit. “Dan nemen geleidelijk aan de panda’s meer afstand van elkaar. De laatste 14 dagen was er geen enkele poging tot zogen meer geobserveerd waardoor de moeder haar pré-moederschap leefritme weer kan opnemen. Ze deelt haar territorium steeds minder met haar jong. Zo veranderde niet alleen Tian Bao’s eetgewoontes, hij spendeerde bovendien lange periodes op z’n eentje in het buitenverblijf terwijl Hao Hao het solitair comfort van haar binnenverblijf opzocht. Het was dus tijd om hen beiden een eigen speelterrein te geven.”

 

 

Waarom geen kangoeroewoning voor de panda?

 Vertrekt een jonge panda niet op eigen intiatief, dan jaagt zijn moeder hem (op een soms agressieve manier) weg van zodra hij zelfstandig bamboe eet en haar periode van loopsheid nadert.

De Reuzenpanda is een solitair dier en leeft op grote afstanden van zijn soortgenoten. Hij gaat op zoek naar gezelschap, een paar dagen per jaar, met voortplanting als enig doel. Omdat de panda heel slechtziend is, is zijn geurzin sterk ontwikkeld. Het is dan ook op basis van geur dat een mannetje en een vrouwtje elkaar kunnen vinden. De verlengde aanwezigheid van een jong verstoort de geurzoektocht tijdens de bronsttijd en vermindert de kans op het vinden van een geschikte partner. Ook daarom werd gekozen om Tian Bao naar een verblijf op redelijke afstand van zijn moeder te verhuizen.

 

Een nieuwe poging tot voortplanting in zicht?

Alle lichten stonden op groen, Tian Bao is onherroepelijk klaar om op z’n eentje te leven. Maar ook voor Hao Hao betekent de scheiding het begin van een nieuw hoofdstuk. Het pandateam, de Chinese experts en de wetenschappers van de UGent waken de komende maanden over Hao Hao in afwachting van de eerste signalen van een nakende loopsheid. Een nieuwe poging tot voortplanting van de Reuzenpanda, een nog altijd met uitsterven bedreigde diersoort, zal dan kunnen plaatsvinden.

 

Hao Hao, de ‘leading lady’ in een baanbrekend onderzoek ten voordele van het behoud van de Reuzenpanda. 

Dankzij Hao Hao en Dr. Jella Wauters van de UGent hoopt de Pairi Daiza Foundation het onderzoek ten voordele van de panda’s een reuzenstap vooruit te helpen. De gegevens die men sinds de komst van Hao Hao tijdens haar eerste twee bronstijden en haar eerste zwangerschap heeft kunnen verzamelen, brachten al nieuwe en cruciale informatie met betrekking tot het voortplantingsmechanisme van de Reuzenpanda. Die ontdekkingen werden bevestigd met de sindsdien gerecolteerde data van de vrouwelijke panda in Frankrijk en Schotland. De Reuzenpanda is maar 1 tot 3 dagen per jaar vruchtbaar.

De nieuwe, niet-invasieve, methode zal op basis van hormonale analyses op de urine (en in de toekomst de uitwerpselen) het voorspellen van de bronstijd, de dracht en de bevalling mogelijk maken. Tot op heden, is de voortplanting bij de Reuzenpanda één van de meest mysterieuze gebeurtenissen in het dierenrijk. De informatie die op deze manier wordt verzameld is dan ook van cruciaal belang om de slaagkansen drastisch te doen stijgen en zo een significante bijdrage te leveren aan de conservatie van deze diersoort, niet enkel in dierentuinen overal ter wereld en voortplantingcentra in China, maar ook in de natuur.

 

Het onderzoek Metabolomics in the Giant Panda: unraveling the reproductive biology wordt geleid door Dr. Jella Wauters, Ph.D., aan de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent, in nauw samenwerking met CCRGP in China, Edinburgh Zoo en Edinburgh University. Het onderzoek wordt financieel mogelijk gemaakt door de Pairi Daiza Foundation.