Belgisch koppel opent zoo in Hongarije

Sharon Oplinus en Guy Degrande, een Belgisch koppel, verhuisden vorig jaar naar een Hongaars dorp om daar hun droom waar te maken. Ze openden er een dierentuin. Net voor Kerst kregen ze hun vergunning.

 

Sharon, afkomstig uit Geluwe, werkte al vierjaar lang voor de dierenbeurs Petsotic in Roeselare. Toen ze vijf jaar geleden Guy Degrande, een reptielenliefhebber uit Torhout leerde kennen, besloten ze hun droom te verwezenlijken, een eigen dierenpark. In België leek dit na jaren proberen niet te lukken, een locatie vinden was het grote knelpunt. Omdat ze hun droom niet op wilden opgeven en de vastgoedprijzen in Hongarije zeer gunstig waren, besloten ze naar het Oost-Europese land te vertrekken. Ze kochten een domein van twee hectare in Erdosmecske, een afgelegen dorp met 400 inwoners. Ook al spraken ze geen woord Hongaars, toch besloten ze de kans te wagen.

Ze reden met een busje vol dieren naar de nieuwe bestemming, een rit van maar liefst 24 uur. Eenmaal daar gevestigd ging de dierenopvang open en groeide hij aan bekendheid. Hongaarse scholen en zelfs andere dierentuinen begonnen contact te zoeken. Het koppel heeft momenteel 150 dieren waaronder: wolfshonden, vossen, mangoesten, neusberen, stekelvarkens en marters. Maar zo zijn er ook vogels en reptielen zoals slangen en hagedissen.

Ze willen zich alvast niet focussen op grote dieren als olifanten of leeuwen, maar eerder het educatieve deel van het park is voor hen belangrijk. Ondertussen spreken ze al een mooi mondje Hongaars en komen studenten hen helpen met de verzorging van de dieren.

Na het krijgen van de vergunning kon men beginnen met het aanleggen van wandelpaden en het instaleren van een kassa. Als alles goed verloopt, opent RepZootic de deuren op 1 april.

 

Bron: Nieuwsblad