ZOO Antwerpen geeft bomen tweede leven

Een boterham eten op een broodplankje gemaakt van een boom uit ZOO Antwerpen? Dat kan vanaf nu. De bomen die 2 jaar geleden nog het Flamingoplein van ZOO Antwerpen sierden, kregen een tweede leven. Er werden mooie broodplankjes van gemaakt, die bovendien tot stand kwamen in samenwerking met lokale, duurzame bedrijven met sociale tewerkstelling. Dit zijn broodplankjes met een uniek verhaal.  Ze zijn nu te koop in de shop van ZOO Antwerpen.

 

 

Bert Leysen van BOSQ: “De bomen van de ZOO werden lokaal verwerkt. Dit is geen hout uit Afrika, de Oostbloklanden of China dat al kilometers achter de rug heeft. Dit is een eerlijk product met een heel kleine ecologische voetafdruk.

 

Van boom tot plankje, met kleine ecologische voetafdruk

Helaas hebben ook bomen niet het eeuwige leven. Vandaar dat ZOO Antwerpen twee jaar geleden de bomen op het Flamingoplein moest vervangen door jonge exemplaren. De bomen zijn echter niet verloren gegaan. Ze werden verzaagd, gedroogd, opgeschuurd en gefreesd tot mooie ZOOplankjes. Er zijn er zelfs in de vorm van een olifant. De ZOO koos ervoor om dit proces tot stand te laten komen met lokale en duurzame bedrijven met sociale tewerkstelling. Helemaal in lijn met het groene karakter van de ZOO. Van het restafval zijn zelfs pellets en spaanplaat gemaakt. Een echt duurzaam project dus.

 

Weetje

In de nieuwe Mensapenvallei liggen enkele dikke boomstronken, ook van deze bomen, als klim- en zitgelegenheid voor de gorilla’s en chimpansees. Ook daar een mooi tweede leven voor de bomen!

 

Nieuwe Flamingoplein

Op het nieuwe Flamingoplein zijn inmiddels weer mooie jonge paardenkastanjes geplant. Deze soort bloeit in prachtige kegelvormige, roosrode kaarsen. Ze zorgen voor de typerende historische look van het nieuwe Flamingoplein en staan geplant in het karakteristieke maas-patroon van 1910, waarbij de stammen voor het lijnenspel zorgen en het natuurlijk bladerdek voor de nodige schaduw. Voor de gevel van het zalencomplex werden palmen aangeplant. Exotische palmen zijn een gevestigde waarde in ZOO Antwerpen. Het Flamingoplein is opnieuw een plek om te genieten.

 

Te koop in de ZOOshop

Olifantenplankje € 12,95, ledenprijs € 11,66, promo 4 stuks voor € 40. Er is ook een ZOOplankje zonder dierenvorm te koop: € 9,95, ledenprijs € 8,96