Olmense Zoo mag heropenen

De onlangs gesloten Olmense Zoo kreeg het verlossende nieuws dat men weer mag openen, dat maakte het park vanmiddag bekend op haar facebookpagina. Dat heeft minister van Dierenwelzijn Ben Weyts vrijdag bekendgemaakt.

 

Ongeveer een maand geleden trok Minister voor Dierenwelzijn Ben Weyts de vergunning in van het Kempische dierenpark Olmense Zoo. Dit omwille van overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en overbevolking. Charles Verheyen de directeur van het park zette na 22 jaar een stap opzij voor zijn kinderen Els en Wim Verheyen die samen met Koen Van Rompaey de leiding nemen over de zoo. Koen is de voorzitter van de nieuwe vzw De Olmense Zoo.

 

Vanmiddag liet het park via een boodschap weten dat de Zoo weer mocht heropenen.

“De komende week zal nog hard gewerkt worden om de opening voor te bereiden; wij voorzien deze op zaterdag 18 november.

Pa Verheyen, onder wiens leiding de zoo tijdens de voorbije decennia is gegroeid tot wat ze nu is, laat de teugels in handen van een nieuwe generatie, de kinderen Wim en Els.

Onze mensen werkten keihard aan de vele opmerkingen uit de PV’s en na een nieuwe inspectie, konden we de aanvraag voor een nieuwe erkenning doen bij minister Weyts. Dit is echter de eerste stap. Tijdens de komende maanden en jaren herbekijken we grondig onze dierencollectie. We mikken op een gezond evenwicht tussen de beschikbare infrastructuur en een aantrekkelijk aanbod van dieren.

Er komt een adviesraad die ons zal ondersteunen voor diverse disciplines waaronder dierenzorg en dierenwelzijn. We verkennen de strenge voorwaarden voor lidmaatschap bij EAZA, de overkoepelende verenigingen die het beleid van Europese dierentuinen helpt uitstippelen.

‘Of we blij zijn?’ En of! De voorbije maand bracht voor alle 40 medewerkers, vrijwilligers en de talloze sympathisanten van onze dierentuin veel emotie en keiharde inspanningen om dit allemaal rond te krijgen.

Wij willen iedereen danken voor het mooie resultaat dat we behaalden met het verkrijgen van deze nieuwe vergunning. We zien dit als een belangrijk teken van vertrouwen in onze nieuwe aanpak.

Ook een woord van dank aan de medewerkers van het ministerie voor Dierenwelzijn en Minister Weyts zelf voor de opbouwende samenwerking en het herstelde vertrouwen die hebben geleid tot deze herstart.

Ook de steun van onze burgemeester en de duizenden enthousiaste omwonenden en vrienden was gedurende die moeilijke weken een ontzettend hart onder de riem.

En niet te vergeten onze eigen familie en vrienden die ons 100% bleven steunen in deze moeilijke tijd!”