Nieuwe leeuwin Selma voor ZOO Antwerpen

Leeuw Nestor, de koning van ZOO Antwerpen, maakte kennis met zijn nieuwe vrouwtje Selma. Deze Zweedse deerne kwam onlangs naar Antwerpen vanuit Kolmarden. Ze is met haar anderhalf jaar nog redelijk jong, maar leeuwen zijn snel geslachtsrijp. Leeuwin Selma komt de troep op de berg vergroten en mag kleintjes krijgen met de koning der dieren. Krijgen Nestor (5 jaar) en zijn zus Caitlin (16 jaar) buiten deze mooi dame weldra ook klein geweld voor de kiezen?

 

Verzorger Philippe: “Selma komt uit een familie met drie broers. Voorlopig is ze eerder timide, maar eens ze gesetteld is dan zal ze haar mannetje wel staan.”

 

De troep

Leeuwen leven in een troep met meerdere vrouwtjes, hun kleintjes, pubers en tot zeven mannetjes. In ZOO Antwerpen woonde mannetjesleeuw Nestor samen met zijn oudere zus Caitlin. Nu hij zelf ouder, geslachtsrijp (en wijzer) is, is het tijd om zich voort te planten. De kennismaking is gestart en gebeurt op het tempo van de dieren. Met de komst van nieuwe dame Selma start een nieuwe levensfase in de Antwerpse Kalahariwoestijn.   

 

 

Grote en kleine gezinnen

Leeuwen bevallen, na een draagtijd van 100 dagen, van een nest van één tot vijf jongen. Wist je dat dit aantal mee bepaald wordt door de leeftijd van de moeder en de levensomstandigheden? Is er voldoende voedsel beschikbaar, dan zullen er eerder meerdere kleintjes geboren worden.

 

 

Sssst, bevalling in stilte

In ZOO Antwerpen bevallen leeuwinnen in een aparte nestbox, zonder pottenkijkers. De verzorgers houden via een monitor een oogje in het zeil. Moeders kunnen in geval van gevaar immers hun kroost doodbijten. Net zoals nieuwe mannetjes welpjes van vroegere mannen doodbijten. Allemaal met in het achterhoofd de kansen op overleving van hún kroost. “Zelfs bij bevallen laten ze geen kik. Dat kunnen ze zich niet permitteren, uit zelfbehoud.”, aldus verzorger Philippe.

 

Steeds minder

De Afrikaanse leeuwen lijden onder jacht, stroperij, biotoopverlies en vergiftiging. Veeboeren beschermen hun kudde door vergiftigd leeuwenlokaas achter te laten waardoor deze sterven. Hun aantallen nemen af, we tellen nu ongeveer nog 23 000 tot 39 000 volwassen dieren. Van de Aziatische leeuwen (zoals in Planckendael) zijn er nog maar 400 over in het Gir Forest National Park in India.

 

TIP: Kijk mee op het YouTube-kanaal van ZOO Antwerpen voor de ontwikkelingen in de groep.