Gorillaverzorger Frans Keizer na 40 jaar Apenheul met pensioen

Gorillaverzorger Frans Keizer gaat binnenkort met pensioen. In maart 2018 werkt hij maar liefst 40 jaar bij Apenheul: het langst van alle medewerkers ooit. In aanloop naar zijn pensioen geeft hij op woensdag 18 oktober een speciale gorillapresentatie waarin hij terugblikt op ’40 jaar gorilla’s in Apenheul’. Iedereen die Apenheul die dag bezoekt, is welkom bij deze presentatie om 15.30 uur bij de Bongo Bonde (de gorillavoederplaats).

 

Gorilla-encyclopedie

Frans begon zijn loopbaan in Apenheul een paar jaar nadat Wim Mager het park in 1971 oprichtte. Hij werkte toen als ‘opperman’ bij de bouw van Wim Mager zijn woning boven het gorillaverblijf. Al snel mocht Frans aan de slag als gorillaverzorger. En dat is hij tot op de dag van vandaag nog steeds.

 

40 jaar gorilla’s

In de afgelopen 40 jaar heeft Frans een schat aan kennis en ervaring opgebouwd over gorilla’s. Hij was erbij toen de dierverzorgers in de beginjaren van Apenheul nog bij de gorilla’s op het eiland mochten. Hij zag de eerste gorilla’s opgroeien en samen een stabiele groep vormen. Met eigen ogen kon hij zien hoe zilverrug Bongo de onbetwiste gorillaleider van Apenheul werd. Ook was hij erbij toen Bongo overleed en de huidige leider, Jambo, in de groep werd geïntroduceerd.

 

Speciale band

Tientallen geboortes passeerden de revue, waaronder een heuse babyboom in 2011. Toen werden er maar liefst vijf gorilla’s in één jaar geboren. Een wereldrecord! De meest speciale ‘band’ had Frans naar eigen zeggen met gorilla Lobo. Zij was één van de eerste gorilla’s in Apenheul en overleed twee jaar geleden. Frans zag haar opgroeien van kleuter tot een zeer ervaren moeder die hoog in de rangorde stond. En dit alles is nog maar een kleine greep uit zijn loopbaan.

 

Goed om te weten

Al zijn kennis over de gorilla’s in Apenheul zal Frans delen tijdens zijn afscheidspresentatie. Bezoekers van het park zijn hierbij van harte welkom. Aanmelden is niet nodig, maar vol = vol. Het is niet mogelijk een plaats te reserveren.