Eerste trackdelen voor nieuwe multilaunch coaster aangekomen in Blackpool

In het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach zijn de eerste trackdelen van de nieuwe multilaunch coaster aangekomen. Het zal nu niet lang meer duren voor de eerste stukken achtbaan geplaatst zullen worden. Icon wordt de dertiende achtbaan van het pretpark en moet het nieuwe paradepaardje worden van het Britse pretpark.

 

Sinds 2015 doken de eerste geruchten op over een nieuwe spectaculaire achtbaan in het Engelse pretpark Blackpool Pleasure Beach. Eind 2015 werd er begonnen met de eerste effectieve afbraakwerken op het terrein om plaats te maken voor deze nieuwe achtbaan. Begin 2016 werd duidelijk dat het project vertraging had opgelopen en dat de opening naar 2018 ging uitgesteld worden. Op 12 mei 2016 werden de geruchten van een multi-launch coaster van de Duitse achtbaanbouwer Mack Rides bevestigd. Eind september van datzelfde jaar werden alle details onthuld over dit bijzondere project.

 

Uit de onthulling bleek dat Icon de eerste multi-launch coaster van Groot-Brittannië wordt. De achtbaan zal tweemaal gelanceerd worden tot een snelheid van 80 km/u. Het 1140 meter lange parcours zal 15 keer attracties kruisen waaronder 5 andere achtbanen in het pretpark. Icon wordt 27 meter hoog en zal 2 inversies bevatten. De rollercoaster zal in staat zijn om met 4 treinen tegelijk te rijden. Tijdens het ritje, dat maar liefst 2 minuten en 41 seconden zal duren, zullen de bezoekers krachten tot 4,3 G ervaren. Het totale project is goed voor een investering van 16,25 miljoen Britse pond.

 

In december van 2016 gingen de eerste palen de grond in. In januari van 2017 werden de funderingen van het station gemaakt en een paar weken later werd ook het beton voor het station gegoten. Eind maart werd de eerste fase van de bouwwerken afgerond, toen waren de werken voor de funderingen van de achtbaan voor ongeveer 80% voltooid. Tijdens het proces is er meer dan 5500 ton grond uitgegraven om het terrein voor te bereiden. Meer dan 8000 meter aan geprefabriceerde betonnen en stalen palen werden tot 12 meter diep de grond ingegraven. Hierna gingen de werken echter op een wat trager tempo voort. Eind september gingen de werken voor het stationsgebouw de hoogte in en nu zijn dus ook de eerste trackdelen in het pretpark aangekomen.

Meer dan 100 vrachtwagenladingen zullen tijdens de komende weken een reis maken van Duitsland naar Groot-Brittanië, via Nederland en over de Noordzee. Naast baanonderdelen zullen er ook nog eens meer dan 5.000 bouten en moeren de oversteek maken.

 

 

De bouwwerken van de achtbaan kan je hier op de voet volgen.

 

Foto’s: Theme Park Updates, Blackpool Pleasure Beach