Binnenkort meer gelanceerde houten achtbanen op komst?

Tot nu toe bestaat er nog maar één houten achtbaan in de wereld die een lancering bevat, maar als het van de Canadese achtbaanbouwer Martin & Vleminckx afhangt, zullen er binnenkort nog meer gebouwd worden. Dat nieuws is naar buiten gekomen op de IAAPA, de grootste beurs voor pretparken.

 

Het Canadese bedrijf Martin & Vleminckx, dat bekend staat om de bouw van hun houten achtbanen, heeft aangekondigd ook gelanceerde houten rollercoasters op de markt te willen brengen. Op de stand van Martin & Vleminckx tijdens de International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA) beurs in Orlando, werd er reclame gemaakt voor een gelanceerde houten achtbaan die overkop gaat.

In de brochure van Martin & Vleminckx valt er te lezen: “We introduceren een gelanceerde en 360 graden Zero-G Roll op onze houten achtbanen”. Momenteel is er maar 1 gelanceerde houten achtbaan in de wereld, Lightning Rod in Dollywood, die gebouwd werd door de Amerikaanse achtbaanbouwer Rocky Mountain Construction in 2016. Daarnaast zijn er nog sterke aanwijzingen dat de nieuwe houten achtbaan van Alton Towers, die gebouwd zal worden door Great Coasters International, eveneens een lancering zal bevatten.

Martin & Vleminckx kennen we vooral van hun samenwerkingen met de Amerikaanse achtbaanbouwer The Gravity Group. Samen bouwden ze tientallen achtbanen, voornamelijk in China en de Verenigde Staten van Amerika. Een van de spectaculairste achtbanen die ze bouwden is Fireball in Happy Valley (Shanghai, China). Deze achtbaan behaalt een snelheid van 90 km/u en is 33 meter hoog. Dauling Dragon is een duellerende houten achtbaan in Happy Valley (Wuhan, China) die voorzien is van het eerste “High Five” element in de wereld. Hieronder kan je een video bekijken van de achtbaan:

 

Maar niet alleen met het High Five element toont Martin & Vleminckx hun creativiteit. Het bedrijf bouwde ook al drie houten achtbanen die een inversie bevatten, en dat is zeer uniek. Momenteel zijn er maar acht houten achtbanen in de wereld die op zijn minst één inversie bevatten en er zijn maar drie bouwers die dit aanbieden. Naast Martin & Vleminckx bouwen ook The Gravity Group en Rocky Mountain Construction houten achtbanen die overkop gaan.

Jungle Trailblazer in Oriental Heritage (Jinan, China) is één van de drie houten achtbanen met een inversie die Martin & Vleminckx bouwde. Deze achtbaan heeft een hoogte van 32,3 meter en behaald een snelheid van 88,9 km/u. Op het parcours van 995 meter gaan de inzittende één keer overkop door een kurkentrekker. De achtbaan heeft een drop van 62° en is ontstaan uit een samenwerking met The Gravity Group.

 

 

Bronnen: a2zinc, IAAPA, Screamscape