Sfeerverslag: Avifauna – 15 augustus 2017

Themeparkfreak Timothy trok onlangs naar het Nederlandse park Avifauna. Dit park, waarvan de naam refereert het woord fauna (dierenwereld) en Aves (Latijns voor vogel), is een unieke dierentuin. Avifauna legt namelijk de focus, zoals de naam al doet vermoeden, op vogelsoorten.
Kleine, grote, dikke of smalle vogels, je vindt ze hier allemaal. Wat meteen opvalt, is het groene karakter van Avifauna. Aan de achterkant van het park bevindt zich zelfs een gigantische vijver waar verschillende vogelsoorten heel wat plaats hebben om te vliegen en te broeden. Er bestaat zelfs de mogelijkheid om te overnachten in het hotel aan de ingang van het park. Laten we eens een kijkje nemen in dit park.

 

De ingang tot het park oogde verzorgd. Aan de rechterkant zagen we zelfs een bruggetje dat de vorm had van de beroemde brug uit het Nederlandse stadje Sneek.

 

Zo kwamen we bij het eerste en tevens grootste Horecapunt van het park, de Casa Havana, een gebouw dat perfect past in de groene omgeving, dit alles badend in een Cubaans sfeertje.

 

Aan de zijkant van dit gebouw betrad ik een grote doorloopvolière. Hier zag ik de eerste dieren van de dag. Tussen het groen door spotte ik enkele vogelsoorten waaronder een zwerm flamingo’s.

 

 

Na enkele fotootjes gemaakt te hebben, verliet ik de volière en begaf me richting de verblijven van de struisvogels en de kraanvogels. Dit laatste verblijf had een Oosters tintje meegekregen, omdat deze vogelsoort typerend is voor Oost-Azië. Onderweg hiernaartoe passeerde een witte pauw mijn pad.

 

Waar nu naartoe? Even checken op de bewegwijzering en de infoborden. Juist, op weg naar de gigantische vijver. Overal doorheen het park zijn kaarten en wegwijzers geplaatst om snel de weg terug te vinden. Ook krijg je bij het binnenkomen van Avifauna een klein parkplannetje.

 

Zoals eerder vermeld leven er heel wat vogelsoorten op en rondom deze vijver. Als bezoeker wandel je als het ware tussen de vogelsoorten. Voor je het weet sta je bijvoorbeeld oog in oog met een ooievaar of een pelikaan.

 

Het is werkelijk een prachtig zicht als je één van de pelikanen zien opstijgen vanop de waterplas.

 

Een van de gidsen geeft toevallige voorbijgangers maar al te graag een educatief woordje uitleg over deze merkwaardige watervogels.

 

Wie goed tussen het riet kijkt, ziet nog andere soorten, bijvoorbeeld deze Aalscholver. Hoeveel soorten kan jij in dit gebied spotten?

 

Wanneer we een stukje verder wandelen, komen we aan bij het Madagaskar-gebied, de wereld der apen. Op dit stuk land kan je een twintigtal maki’s en vari’s ontdekken. Als je heel rustig bent, komen ze zelfs naast of op je schouder zitten. Heel leuk om fotootjes te maken met de kids.

 

 

De apensoorten worden vergezeld door hoenen met een speciale verenpracht.

 

Op naar de serre die de naam “Lori Landing” kreeg toegekend. In deze hal heb je de mogelijkheid tot de aankoop van een potje nectar. Wanneer je met dit potje de hal betreedt zullen de Lori’s deze lekkernij komen eten. Maar let op, ze komen van overal, voor je het weet zit je arm vol kleine vogeltjes. Zeer leuk concept.

 

Na dit uniek ontmoetingsmoment met de Lori’s begaf ik me naar het verblijf der nachtbrakers. Hier staan de nachtdieren…euh nachtvogels centraal. De eerste soorten die we ontmoeten zijn de kraaien en uilen. Deze verblijven zijn gelegen in iets wat lijkt op een oude vervallen kerk, een plaats waar uilen zich vaak schuilhouden.

 

Maar de meest legendarische vogelsoort in dit nachtgebied is uiteraard de Nieuw Zeelandse Kiwi. Je moet echter heel wat geduld hebben om hem te kunnen spotten, de Kiwi is namelijk zeer schuw. Een leuk gegeven is dat in de hal waar de Kiwi zijn verblijf heeft, ook nog andere vogelsoorten in vrije vlucht te aanschouwen zijn. Kan jij ze zien doorheen de duisternis?

 

Aansluitend kom je terecht in de tropenhal. Ga op ontdekking door deze Jungle en ontdek hier talloze exotische soorten.

 

Ik nam uiteraard ook eens een kijkje in de sfeervolle parktuin.

 

Hier worden ook regelmatig shows opgevoerd, drie per dag, elk met een eigen thema. Hiervoor werd een speciale tribune gebouwd.

 

Een kijkje bij het pinguïn verblijf kon natuurlijk niet ontbreken op deze trip.

 

Kortom, hou je van apen en vogelsoorten in een groene omgeving, dan is Avifauna wel iets voor jou. We hopen dat jullie genoten hebben van dit sfeerverslag over dit unieke Nederlandse dierenpark. Absolute toppers waren voor mij persoonlijk het nachtverblijf en de gigantische vijver.

 

Sfeerverslag en foto’s: Timothy Meersman