Onderhoudswerken voor vliegende fakir in Efteling

Wie als eens door het sprookjesbos van het Nederlandse pretpark de Efteling heeft gekuierd, is ongetwijfeld wel eens de vliegende fakir tegengekomen. Wanneer deze Oosterse figuur voorbijsuist op zijn vliegende tapijt en vervolgens even halt houdt om op te verpozen met zijn geliefde muziekinstrument beginnen plots ontelbare tulpen te groeien. Het sprookjestafereel zal tijdelijk gesloten zijn voor onderhoud.

 

Het sprookje “De Vliegende Fakir” uit het gekende sprookjesbos in de Efteling zal tijdelijk gesloten zijn voor onderhoudswerken. Het park besloot om dit sprookjestafereel, dat stamt uit 1958, eens stevig onder handen te nemen.

De grote betonnen platen, waarop de vele buisjes gemonteerd zijn die instaan voor de spontane groei van de tulpen wanneer de fakir op zijn muziekinstrument speelt, werden verplaatst en onder de loep genomen. Deze buisjes werken eigenlijk als één groot communicerend watervat. Wanneer er water wordt toegevoegd aan het verborgen reservoir, stijgt het wateroppervlak. Hierdoor kwamen de drijvende tulpen omhoog en leek het alsof ze plots enorm snel groeiden. Wanneer de fakir ophield met spelen werd er water uit het reservoir ontrokken en daalden de tulpen weer. De Efteling zal ook de oude tulpen vervangen door nieuwe exemplaren.

Vanaf 22 december zullen de Fakir en zijn tulpen opnieuw te bewonderen zijn in het sprookjesbos.

 

Bron en foto’s : Eftelingsestraat