Een naam voor het olifantenkalfje in Pairi Daiza!

Op dinsdag 26 september, één week na de geboorte van het eerste mannelijke Aziatische olifantenkalfje van Pairi Daiza, lanceerde het park een stemronde op sociale media. De mening van het publiek werd gevraagd om een naam te vinden voor het olifantje dat op dinsdag 19 september werd geboren in Brugelette. Deze ochtend ontving het kleintje uiteindelijk zijn officiële naam.

          

De vijf zeer symbolische Thaise namen voorgesteld door de verzorgers waren:

Ta Wan (Zonnestraal)

Khwam Chlad (Wijsheid)

Xnakht (Toekomst)

Phu Pha (Berg)

Boonme (Weldoener)

 

Een ontegensprekelijk resultaat.

Meer dan 14000 mensen stemden op hun lievelingsnaam en de tendens was al in de eerste minuten duidelijk: met meer dan 70% van de stemmen was TA WAN de overduidelijke favoriet. Misschien kan men in hun keuze de invloed van de nazomerse zon, die op de dag van de geboorte van het olifantje weer tevoorschijn kwam, herkennen?

 

 

De grootste olifantengroep van Europa is in België te vinden!

Pairi Daiza en de Pairi Daiza Foundation ontvangen reeds jaren olifanten uit andere zoo’s maar ook uit de circuswereld. Meer dan 7 hectare van het park (een savanne, een reservaat, een conservatorium en een tempel) worden aan de dikhuiden gewijd. De groep olifanten telt dus nu officieel 18 leden, waaronder 15 Aziatische en 3 Afrikaanse en blijft dusdanig de grootste groep olifanten in Europa.

 

De Aziatische olifant: een bedreigde diersoort.

De IUCN Redlist stelt dat de populatie Aziatische olifanten in het wild met minsten 50% is verminderd in de laatste drie generaties. De laatste ramingen gaan ervan uit dat er nog maar 40.000 tot 50.000 in het wild te vinden zijn. De hoofdredenen van de uitroeiing van de Aziatische olifanten zijn stroperij en het verdwijnen van hun natuurlijk habitat. Pairi Daiza en haar olifantenfamilie doen actief mee aan het Europees kweekprogramma (EEP) onder coördinatie van de EAZA (European Association of Zoos and Aquaria).