Burgers’ Zoo presenteert documentaire over de bouw van de Mangrove op SBS 6

Op woensdag 12 juli 2017 heeft Koninklijke Burgers’ Zoo de grootste overdekte Mangrove ter wereld met zeekoeien, vlinders, krabben, vogels en reptielen officieel geopend. Documentairemakers Pluk Media hebben het hele bouwproces vanaf de start in september 2016 tot en met de officiële opening minutieus gevolgd en daarbij ook de reacties van de bezoekers in het hoogseizoen vastgelegd. Zij volgen de hoofdrolspelers bij elke belangrijke ontwikkeling in het proces. Burgers’ Mangrove vormt een zeer complex project dat op diverse aspecten nog nooit eerder in de wereld is gerealiseerd. Het team werkt onder de druk van een ambitieuze tijdsplanning, waarbij de bouw bovendien afhankelijk is van talloze externe factoren. Door de verschillende hoofdrolspelers nauwgezet te volgen, komen de persoonlijke expertise, passie, drijfveren en achtergronden helder naar voren en is de kijker als een ooggetuige aanwezig bij diverse overlegmomenten, mijlpalen en andere belangrijke ontwikkelingen op de bouw.

 

Titel, uitzenddata en -tijden

De vierdelige documentaire ‘Project Mangrove: Een stukje Belize in Arnhem’ is vanaf donderdag 21 september om 23.30 uur vier weken lang bij SBS 6 te zien. Herhalingen staan elke zaterdag en zondag gepland vanaf zaterdag 23 september om 16.30 uur en zondag 24 september om 12.00 uur. Elk van de vier afleveringen kent een duur van circa 23 minuten.

 

Hoofdrolspelers met elk een heel specifieke expertise

Wat het bouwproject Burgers’ Mangrove bijzonder maakt, is dat Burgers’ Zoo het complete traject in eigen beheer heeft gerealiseerd. De hoofdrolspelers die worden gevolgd in de documentaire brengen elk hun specialistische kennis en expertise in het bouwproces in. Zo volgen we algemeen directeur Alex van Hooff, ontwerper / vormgever Stef van Campen, manager techniek Frank Simon, curator / biologe Willeke Huizinga, hoofdverzorger Eric Hermeling en uitvoerder / projectleider Martin Smits op de voet tijdens het hele proces. Elk van de hoofdrolspelers bewaakt hierbij een essentieel onderdeel van het geheel, waarbij uiteindelijk in onderlinge samenwerking een complex ecodisplay moet worden gerealiseerd.

 

De grootste overdekte mangrove ter wereld

Burgers’ Mangrove kent een oppervlakte van 3000 vierkante meter en is geïnspireerd op het natuurgebied in Belize dat Burgers’ Zoo al 28 jaar lang met het Zwitserse vlinderpark Papiliorama beschermd in het Midden-Amerikaanse land Belize. Dit natuurgebied kent inmiddels een oppervlakte van 235 vierkante kilometer, circa vier maal de oppervlakte van Het Nationale Park De Hoge Veluwe. Samen met ontwerper / vormgever Stef van Campen reizen de documentairemakers af naar Belize, naar de bron van alle inspiratie.

De mangroves vormen namelijk een belangrijk onderdeel van het natuurgebied in Belize. Het doel is dat Burgers’ Mangrove een ambassadeur wordt voor dit kwetsbare ecosysteem. Burgers’ Zoo hoopt de bezoekers door middel van een indrukwekkende persoonlijke ervaring te doordringen van de pracht van dit natuurgebied en de noodzaak om het te beschermen. Stef van Campen en de filmmakers waren onder de indruk van de bedreiging van de natuur in Belize, onder andere veroorzaakt door van oorsprong Friese boeren. Dit terwijl mangroves ook zo belangrijk zijn om in het orkaanseizoen de kustlijn te beschermen.