Top 10 best bezochten pretparken ter wereld

Het is maandag en bijgevolg de eerste dag van een lange werkweek. Eigenlijk kijk je nu al stiekem uit naar het weekend en de komende uitstapjes. Om je af te leiden van deze maandag, maakten we een lijstje van de top 10 best bezochte pretparken van het afgelopen jaar (2016).

 

#10: Universal Islands of Adventure (9,4 M)

Starten doen we de lijst met de enige nieuwkomer en dat is Universal Islands of Adventure gelegen in het Universal Orlando Resort. Het afgelopen jaar ontving het pretpark 9.362.000 bezoekers en daarmee stijgt deze van de 12de positie in 2015 naar de 10de positie in 2016. Universal Islands of Adventure is het tweede beste bezochte park binnen het Universal Orlando Resort. Het andere park is Universal Studios Florida.

Universal Islands of Adventure heeft verschillende topattracties, waaronder enkele spectaculaire darkrides en 4 achtbanen. Een aantal van de bekende attracties zijn: Dragon Challenge, Flight of the Hippogriff, Incredible Hulk, Doctor Doom’s Fearfall, Hogwarts Express, Harry Potter and the Forbidden Journey, Jurassic Park Rover Adventure, Popeye & Bluto’s Bilge-Rat Barges, Poseidon’s Fury, Jurassic Park, Skull Island en Spider Man.

 

#9: Universal Studios Florida (10,0 M)

Universal Studios Florida is het 2de beste bezochte Universal park ter wereld. Het afgelopen jaar mocht het park een stijging noteren van 4,3%, waardoor de bezoekersaantallen stegen tot 9.998.000 in 2016. Universal Studios Florida ligt in het Universal Orlando Resort samen met Universal Islands of Adventure.

Universal Studios Florida heeft verschillende top attracties waaronder enkele spectaculaire darkrides en 4 achtbanen. Een aantal van de bekende attracties zijn: Harry Potter and the Escape from Gringotts, Despicable Me Minion Mayhem, E.T. Adventure, Hollywood Rip Ride Rockit, Revenge of the Mummy, The Simpsons Ride, Transformers en Terminator. De onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Universal Orlando Resort, zowel Universal Studios Florida en Universal Islands of Adventure.

 

#8: Disney’s Hollywood Studios (10,8 M)

Disney’s Hollywood Studios kreeg het afgelopen jaar 10.776.000 bezoekers over de vloer en doet het daarmee 0,5% minder goed dan vorig jaar. Ondanks de zeer mooie 8ste plaats in deze lijst is het toch maar slechts het 4de beste bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Disney’s Hollywood Studios heeft een aantal bekende attracties waaronder 1 achtbaan, volgend jaar komt daar nog een tweede bij. Een aantal grote attracties zijn: Rock ‘n’ Roller Coaster, Star Tours, Star Wars, Toy Story Mania, Tower of Terror en The Great Movie Ride.

 

#7: Disney’s Animal Kingdom (10,9 M)

Disney’s Animal Kingdom is het 3de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando. Vorig jaar mocht het park 10.844.000 bezoekers ontvangen wat een lichte daling is van 0,7% ten opzichte van het jaar er voor. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Disney’s Animal Kingdom heeft buiten de vele dieren ook 3 achtbanen in aanbod. Een aantal grote attracties zijn: De Afrikaanse olifanten, De vlindertuin, Expedition Everest, De Gorillas, Kali River Rapids, De leeuwen, De exotische vogels, De neushoorns, Primeval Whirl, en De tijgers.

 

#6: Epcot (11,7 M)

Epcot is het het 2de best bezochte park van het Walt Disney World Resort te Orlando en het enige Disney pretpark zonder achtbanen. Het park kreeg vorige jaar 11.712.000 bezoekers over de vloer, dit was een lichte daling van 0,7% ten opzichte van het jaar ervoor. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Epcot is een paviljoen park dat voornamelijk draait rond exposities, dit is de reden waarom er ook geen achtbanen te vinden zijn. Een aantal bekende attracties in Epcot zijn Soarin’, Test Track en Spaceship Earth.

 

#5: Tokyo Disney Sea (13,5 M)

Tokyo Disney Sea is het jongste pretpark van het Tokyo Disney Resort. Vorige jaar mocht het park 13.460.000 bezoekers ontvangen, dat was helaas 1,0% minder dan het jaar ervoor. Tokyo Disney Resort heeft naast het Tokyo Disney Sea park nog een tweede pretpark, Tokyo Disneyland.

Tokyo Disney Sea heeft 2 achtbanen, heel wat attracties en het algemene thema draait rond de zee. Een aantal bekende attracties zijn: Tower of Terror, Toy Story Mania, Indiana Jones Aventure: Temple of the Crystal Skull, Sindbad’s Storry Book Voyage en Journey to the Center of the Earth.

 

#4: Universal Studios Japan (14,5 M)

Universal Studios Japan is het best bezochte Universal park ter wereld. De bezoekersaantallen van Universal Studios Japan groeide vorige jaar met 4,3% tot 14.500.000 bezoekers in 2016, hiermee is het park voor het 3de jaar op rij de sterkste stijger in de top 10.

Universal Studios Japan heeft 5 achtbanen en verschillende mooie darkrides. Een aantal bekende attracties zijn: The Wizarding World of Harry Potter met onder andere Harry Potter and the Forbidden Journey en Flight of the Hippogriff, The Amazing Adventures of Spider Man, Hollywood Dream, Space Fantasy, The Flying Dinosaur, Jurassic Park Snoopy’s Great Race en Jaws.

 

#3: Tokyo Disneyland (16,5 M)

Tokyo Disneyland is gelegen in het Tokyo Disney Resort en ontving vorig jaar 16.540.000 bezoekers, dat was een daling van 0,4% in de bezoekers aantallen ten opzichte van het jaar er voor. Tokyo Disney Resort heeft naast het Tokyo Disneyland park nog een tweede pretpark, Tokyo Disney Sea. Beide parken kende vorig jaar een daling in bezoekersaantallen.

Tokyo Disneyland heeft 3 achtbanen en verschillende darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Jungle Cruise, Monsters Inc. Ride & Go Seek, Splash Mountain, Pirates of the Caribbean, Pooh’s Hunny Hunt, Big Thunder Mountain, It’s A Small World, Peter Pan’s Flight, Hounted Mansion, Star Tours, Space Mountain en Monsters. Onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Tokyo Disney Resort, zowel Tokyo Disney Sea en Tokyo Disneyland.

 

#2: Disneyland – Anaheim (17,9 M)

Disneyland is gelegen in het Disneyland Resort te Anaheim en is het oudste Disney pretpark ter wereld. Disneyland ontving vorig jaar 17.943.000 bezoekers en had daarmee een daling van 1,8% ten opzichte van het jaar ervoor. In 2015 kende het park nog een stijging van 9% waardoor het 18.278.000 bezoekers over de vloer kreeg. In het Disneyland Resort in Anaheim is er naast het Disneyland Park ook nog een tweede Disney pretpark te vinden, namelijk Disney California Adventure Park dat vorig jaar 9.295.000 bezoekers mocht ontvangen en daarmee het 11de best bezochte pretpark ter wereld is.

Disneyland heeft 5 achtbanen en verschillende grote darkrides. Een aantal grote attracties zijn: Space Mountain, Star Tours, It’s a Small World, Matterhorn Bobsleds, Peter Pan’s Flight, Big Thunder Mountain, Indiana Jones Adventure, Haunted Mansion, Pirates of the Caribbean, Splash Mountain en The Many Adventures of Winnie the Pooh. De onderstaande video laat een aantal attracties zien van het gehele Disneyland Resort, zowel Disneyland Park en Disney California Adventure Park.

 

#1: Magic Kingdom (20,4 M)

Magic Kingdom is het best bezochte pretpark ter wereld en is gelegen in het Walt Disney World Resort te Orlando. In 2015 mocht het park een stijging van 6 % bezoekers optekenen waardoor het park opnieuw over de magische grens van de 20 miljoen bezoekers per jaar dook. In 2016 was er een lichte daling van 0,5% waardoor er nog 20.395.000 bezoeker overbleven. Het Walt Disney World Resort heeft 4 pretparken namelijk: Magic Kingdom, Disney’s Hollywood Studios, Disney’s Animal Kingdom en Epcot.

Magic Kingdom heeft verschillende bekende attracties waardonder 4 achtbanen. Een aantal grote attracties zijn: The Barnstormer, Big Thunder Mountain Railroad, Haunted Mansion, It’s a small world, Jungle Cruise, Monsters Inc. Laugh Floor, Peter Pan’s Flight, Pirates of the Caribbean, Seven Dwarfs Mine Train, Speedway, The Many Adventures of Winnie The Pooh, Space Mountain en Splash Mountain.

 

 

Nawoord:

Opvallend is dat zo goed als alle Disney-pretparken in de wereld vorig jaar moesten afrekenen met slechte resultaten. In 2015 had Disney nog 8 pretparken in de top 10 vertegenwoordigd, in 2016 bleven daar nog maar 7 van over. Universal is dan weer wel met een opmars bezig en kon in 2016 een 3de park in de top 10 krijgen. Ook de andere Universal-parken buiten de top 10 scoorden goed.

Wat ook opvallend is dat na het succesvolle jaar 2015, nu vele parken moesten afrekenen met lichte of zware verliezen. De 25 meest succesvolle pretparken van 2016 ontvingen samen 1,1% minder bezoekers dan de top 25 van 2015, waardoor we kunnen zeggen dat er een algemene dalende trend was in 2016.

Disneyland Park in het Walt Disney Resort te Parijs kende door de grote renovatiewerken, een zwaar verlies in de bezoekersaantallen. In 2016 kwamen er 14,2% minder gasten over de vloer. Hierdoor hield het park nog 8.400.000 bezoekers over en tuimelt zo van de 9de naar de 13de plaats. Hierdoor bezetten Europese pretparken geen plaats meer in de top 10. Disneyland Park was ooit nog het 5de best bezochte pretpark ter wereld.

 

 

Best groeiende parken:

Opvallend is dat de Universal-parken in een serieuze opmars zitten. Zo kreeg Universal Studios Japan in 2009 nog 8.000.000 bezoekers over de vloer, in 2016 werden dat 14.500.000 bezoekers. Universal Studios Florida groeide van 4.530.000 bezoekers in 2009 tot 9.998.000 bezoekers in 2016. Universal Islands of Adventure groeide van 4.627.000 bezoekers in 2009 tot 9.362.000 in 2016. Universal Studios Hollywood groeide dan weer van 4.308.000 bezoekers in 2009 tot 8.086.000 bezoekers in 2016. Daarmee hebben alle Universal-parken hun bezoekersaantallen ongeveer verdubbeld in 2016 ten opzichte van 2009.

Chimelong Ocean Kingdom in China staat net buiten de top 10 op een 12de plaats. Het park werd opgericht in 2014 en mocht in 2015 de grootste stijging in de top 20 noteren. Ook in 2016 mocht het park een grote stijging noteren, de 2de sterkste stijging uit de top 20, goed voor 8.474.000 bezoekers in het afgelopen jaar. Ook Lotte World in Zuid-Korea kent al jaar op jaar goede resultaten. Het park groeide van 4.261.000 bezoekers in 2009 uit tot 8.150.000 bezoekers in 2016, goed voor een 14de plaats op wereldranglijst.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 door Jonathan Sansens aan de hand van het Global Attractions Attendance Report dat gepubliceerd werd op 1 juni 2017 door de Themed Entertainment Association (TEA). Dit rapport werd gebaseerd op de Theme Index van 2016 dat opgesteld werd uit het onderzoekswerk van de economische afdeling van AECOM.