Unieke Playmobil collectie van voorzitter in het speelgoedmuseum

Naar aanleiding van de nieuwe afdeling van Playmobil toont het Speelgoedmuseum in Mechelen de privé-collectie  van  de  familie  Stroobants. Bart Stroobants (1975) is conservator van het Museum Hof Van Busleyden en voorzitter van de Raad van Bestuur van het Speelgoedmuseum. Bart, zijn twee broers en hun vader zijn fervente Playmobil verzamelaars. Vanaf de start van Playmobil verzamelden zij zowat elk stukje Playmobil dat op de markt kwam, wat leidde tot deze unieke  collectie.

 

De familie Stroobants heeft een collectie om u tegen te zeggen. “Wat hier in het Speelgoedmuseum staat, is nog maar een deel van de collectie. Tijdens een vakantie in Duitsland hebben mijn ouders mijn eerste Playmobil set gekocht, het begin van deze collectie.” zegt Bart Stroobants.

Af en toe kocht de familie Stroobants losse doosjes bij: een paard met ruiter, een autootje, de caravan, … Na enkele jaren ging het verzamelen systematischer. Sinterklaas en de  paasklokken brachten steevast Playmobil. Zelfs met de verjaardagen vroegen de broers de nieuwste doos. Vanaf dat ogenblik hadden ze de smaak helemaal te pakken.

“We hebben zelfs een gemeenschappelijk Playmobil fonds opgericht om de verzameling aan te vullen waarbij we er, op een uitzondering na, in geslaagd zijn om alle nieuwe Playmobil producten te kopen.” aldus Bart Stroobants.

 

Collectie in het Speelgoedmuseum

De opstelling staat volledig in teken van de zomer. Je ziet voornamelijk nieuwe sets in de expositie. De reden daarvoor is dat er vroeger veel minder werd uitgebracht en er de laatste jaren echt een explosie aan nieuwigheden was. Bart Stroobants, “We hebben ook bewust geselecteerd wat nog niet in het museum te zien was.”

De slagzin van het Speelgoedmuseum is dat speelgoed een spiegel van de wereld is. Niets is zo representatief als Playmobil. Bart Stroobants, “De miniatuurwereld van Playmobil is boeiend en heel gedetailleerd. Ondertussen is de familie uitgebreid met (klein)kinderen die even gefascineerd van Playmobil zijn als wij!”