Dodonpa wordt nog sneller en verbreekt 2 wereldrecords

Spectaculair nieuws uit het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. De snelst accelererende achtbaan ter wereld wordt nog sneller, langer en krijgt een looping. De indrukwekkende veranderingen zorgen ook voor 2 nieuwe wereldrecords!

 

Dodonpa is een accelererende achtbaan gebouwd door het Amerikaanse bedrijf S&S Worldwide (tegenwoordig S&S Sansei Technologies genoemd) in het Japanse pretpark Fuji-Q Highland. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat de achtbaan ingrijpende veranderingen zou ondergaan. De 52 meter hoge tophat werd begin dit jaar vervangen door een 49 meter hoge looping! Maar ook de statistieken werden compleet omgegooid en dat levert maar liefst 2 wereldrecords op!

De achtbaan heeft een van de krachtigste lanceringen ter wereld! Bezoekers werden van 0 naar 172 km/u gelanceerd in amper 1,8 seconden tijd. Hiermee bedroeg de gemiddelde versnelling maar liefst 26,54 m/s². Om vlotter door de looping te komen werd de lancering opgeschroefd tot een snelheid van 180 km/u, die eveneens in 1,8 seconden plaats zal vinden. Hiermee wordt de gemiddelde acceleratiesnelheid van 26,54 m/s² verhoogd naar 27,78 m/s². Dodonpa verbreekt hiermee haar eigen record van snelst accelereerde achtbaan.

Om even een mooi vergelijk te geven van hoe indrukwekkend snel dit is, een formule 1 wagen behaald een snelheid van 160 km/u op 3,5 seconden. Dodonpa heeft dus een acceleratie die dubbel zo snel is dan de snelste auto’s die er bestaan op het racecircuit. Met de verhoging van de snelheid schuift Dodonpa van de 5de positie op de wereldranglijst van snelste achtbanen ter wereld, naar een gedeelde 4de plaats samen met de pas geopend Europese snelheidsrecordhouder Red Force in het gloednieuwe pretpark Ferrari Land in het PortAventura World Resort. Een fijn weetje is trouwens dat Red Force 5 seconden nodig heeft om deze zelfde snelheid van 180 km/u te behalen. Hiermee ligt de gemiddelde acceleratiesnelheid op 10 m/s². Dodonpa accelereert dus 2,78 keer sneller dan Red Force, een gigantisch verschil. Voor de lancering van beiden achtbanen wordt er ook een ander systeem gebruikt. De lancering van Red Force gebeurt door middel van een LSM (Lineaire Synchrone Motor), terwijl de lancering van Dodonpa gebeurt door middel van gecompresseerde lucht.

De oude tophat die vervangen werd

 

Maar de snelheid is niet het enige dat verandert. Door het toevoegen van de looping werd de achtbaan 49 meter hoog in plaats van 52 meter hoog en heeft de achtbaan nu een lengte van 1244 meter in plaats van 1189 meter. De verticale looping heeft een diameter van 39,7 meter en is dus 49 meter hoog. Hierdoor krijgt Dodonpa de 2de hoogste verticale looping ter wereld. Alleen de achtbaan Flash in het Chinese pretpark Lewa Adventure heeft een nog hogere looping van 52 meter.

De nieuwe looping die werd toegevoegd

 

Het andere wereldrecord dat verbroken wordt is dat van snelste inversieachtbaan ter wereld. De vorige snelste inversieachtbaan in de wereld was Furius Baco in het Spaanse PortAventura Park. Deze  achtbaan behaalt een snelheid van 135 km/u. Het nieuwe record wordt dus meteen zeer scherp bijgesteld.

Door deze indrukwekkende wijzigingen krijgt de achtbaan ook een nieuwe naam. Dodonpa wordt omgedoopt tot Do-Dodonpa en zal deze zomer heropenen op 15 juli. De naam Dodonpa verwijst naar de naam van een muzikaal geluid gelijkend op “Do Re Mi”, maar dan met percussies.

 

Hieronder nog een video van de oude Dodonpa zonder looping en met tophat:

 

 

Bronnen: nlab, rcdb