Europa-Park luidt het nieuwe Biergartenseizoen in

Op maandag 1 mei opent Europa-Park het nieuwe Biergarten-seizoen. Traditiegetrouw krijgt de blauw-witte meiboom die dag een plaatsje in de Bayerische Biergarten. Er is nu ook een tweede Biergarten; in het Oostenrijkse themagebied van het park.

 

In verschillende landen en culturen wordt afscheid genomen van de donkere winterperiode. Men viert de lente en gelooft dat rituelen zorgen voor vruchtbaarheid in de komende periode. Een van de tradities is het plaatsen van een meiboom. In Duitslands grootste attractiepark staat dit evenement al jaren op de kalender. De traditie schrijft voor dat de boom louter met spierkracht zonder hulpmiddelen, behalve enkele stangen; de zogeheten Schwaiberln, rechtop gezet moet worden. Op 1 mei klaren sterke mannen uit het Beierse Holzkirchen deze klus. Ze plaatsen de boom in de Bayerische Biergarten. De boom draagt de blauw-witte kleur van hun deelstaat en in de top hangt een groene krans. Het evenement start rond 11.00 uur. Zoals altijd wordt het plaatsen begeleid door Schunkel-muziek van een blaasorkestje en kan er in de Biergarten in de schaduw van kastanjebomen genoten worden van het koele bier. Op de kaart staan ook typische gerechten zoals Riesen-Brezn, Schweinhaxen, Hendl, Spanferkel en echte Münchner Weisswürste. Parkbezoekers zijn van harte welkom om bij het plaatsen van de meiboom aanwezig te zijn.

 

Europa-Park heeft op 1 april de poorten van het 42ste seizoen geopend, maar het fenomeen Biergarten bestaat in Duitsland al meer dan 200 jaar. Deze biertuinen vinden hun oorsprong in München en omgeving. Vroeger mocht er in Duitsland vanwege het gevaar voor brand alleen in de wintermaanden worden gebrouwen. Om het bier langer houdbaar te maken, bewaarde men de vaten in kelders. De gewelven werden bedekt met kiezelstenen om extra verkoeling te bieden. Ook plantte men er schaduwrijke kastanjebomen.

 

De tuinen die op deze manier ontstonden, werden door de brouwmeesters gebruikt om het bier en uiteindelijk ook de daarbij horende maaltijden te verkopen. Dat stuitte op hevig verzet van de lokale herbergiers, wat in 1812 tot een bijzondere Biergartenverordening leidde: wie zijn biertje buiten wilde drinken moest zelf zijn brood meenemen. Tegenwoordig mogen er gelukkig ook weer lekkernijen worden geserveerd onder het schaduwrijke loof van de kastanjes. Ook in Europa-Park zijn de twee Biergartens een geliefde locatie om weer op adem te komen en te genieten van het goede uit de zuidelijke ‘Freistaat’.

 

Het zomerseizoen van Europa-Park duurt nog tot en met 5 november. Het park is dagelijks geopend van 9.00 tot 18.00 uur, maar kan op drukkere dagen langer openblijven. De toegangsprijs voor een volwassene bedraagt 47 Euro, kinderen (4-11 jaar) betalen 40,50 Euro. Een tweedagenkaart kost 88,50 resp. 76 Euro.