Achtbaan Tsunami van Schotse pretpark M&D’s staat te koop

De achtbaan uit het Schotse pretpark M&D’s Scotland’s Theme Park zal dan toch niet naar de schroothoop verwezen worden. De achtbaan wordt op de website van de Italiaanse achtbaanbouwer Fabri doodleuk te koop aangeboden.

 

Op de website van Fabri staan heel wat tweedehands attracties te koop, waaronder verschillende achtbanen. Ook de achtbaan Tsunami waar vorig jaar een vreselijk ongeluk op gebeurde in M&D’s Scotland’s Theme Park staat tussen de tweedehands attracties. Opvallend is dat er geen vermelding gemaakt wordt van het keuringsbewijs van de achtbaan terwijl dit bij de meeste andere achtbanen wel het geval is.

Het is niet duidelijk waarom Fabri de achtbaan met hun merk in verband wilt brengen, want de achtbaan werd gebouwd door de voormalige Italiaanse achtbaanbouwer Pinfari en dus niet door Fabri. Verder wordt er ook geen melding gemaakt over een opknapbeurt of flinke renovatie.

 

Vorige zomer op 26 juni 2016 gebeurde er een vreselijk ongeluk op de hangende achtbaan Tsunami in Schotlands grootste pretpark M&D’s Scotland’s Theme Park. De trein van de achtbaan kwam van de track af en viel vanop 10 meter hoogte recht op een andere kinderattractie. Het was een groot wonder dat er geen doden vielen bij het ongeluk. 11 bezoekers raakten gewond tijdens het ongeluk, daarvan waren er 9 kinderen en 2 volwassenen. Drie kinderen raakten zwaargewond.

 

Volgens het pretpark werd Tsunami nog maar enkele weken voor het ongeluk gekeurd door een externe keuringsinstantie en waren alle vergunningen in orde. De controleur werd na het ongeluk meteen op non-actief gezet. Het is nog niet duidelijk hoe het mogelijk was dat de wielen konden afbreken. Het onderzoek naar de oorzaak van het ongeluk is nog steeds aan de gang. Wel opvallend is dat de achtbaan nu zonder keuringsbewijs verkocht wordt.

Ondanks dat de directeur van het pretpark nog eerst verklaard had dat de achtbaan gewoon terug open zou gaan nadat het onderzoek zou afgerond zijn, heeft het pretpark nu toch besloten de attractie dit jaar niet meer te laten heropenen. Ondertussen werd Tsunami afgebroken en de trackdelen werden zorgvuldig opgestapeld op vrachtwagens. Het is niet duidelijk of de achtbaan nu doorverkocht zal worden aan een ander pretpark of kermisexploitant.

 

 

Bron: Fabri