Top 10 meeste inversies op een indoor coasters in de wereld

Soms zijn de weergoden ons minder goed gezind, wanneer men een bezoekje brengt aan een pretpark. Gelukkig zijn er heel wat pretparken die overdekte attracties of zones aanbieden waar de bezoekers niet nat worden en waar heel wat attracties terug te vinden zijn, zo ook achtbanen. Wij zochten uit welke 10 overdekte achtbanen ter wereld de meeste inversies hebben en vatten ze samen in deze top 10. Vorige week bespraken we de top 10 van langste indoor achtbanen in de wereld.

Een inversie is een element waardoor je overkop gaat (zoals een looping of een kurkentrekker). Onderaan het artikel vind je een lijst met uitleg over de verschillende soorten inversies die in dit artikel te vinden zijn.

Aangezien een aantal achtbanen gedeelde plaatsen hebben, is deze top 10 een beetje meer samengevat dan we normaal doen.

 

#10-4: Mindbender, Space Mountain, Rock ‘n’ Roller Coaster, Predator (3 inversies)

Er zijn 8 achtbanen die overdekt zijn en 3 inversies hebben. Zij delen allemaal samen de vierde plaats in deze top 10. Hieronder vindt u het overzicht, we starten bij de oudste en gaan zo stilaan naar de jongste nieuwkomer.

 

Mindbender – Galaxyland Amusement Park:

Mindbender werd gebouwd in 1985 door de voormalige Duitse achtbaanbouwer Schwarzkopf in het Canadese pretpark Galaxyland Amusement Park. De achtbaan behaald een snelheid van 96,6 km/u door middel van een 44,2 meter hoge bandenlift. Tijdens de rit van maar liefst 1279,6 meter gaan de bezoekers door 3 klassieke loopings en krijgen ze tot 5,2 G-krachten te verwerken. Mindbender is gelegen in een overdekt pretpark.

 

Space Mountain: Mission 2 – Disneyland Parijs:

Space Mountain: Mission 2 werd geopend in Disneyland Park, een pretpark van het Franse Disneyland Parijs resort. De achtbaan werd gebouwd in 1995 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de track van 1 kilometer lang die volledig in het donker afgelegd wordt gaan de bezoekers 3 keer overkop door de volgende inversies: Sidewinder (1 inversie), Corkscrew (1 inversie) en een Tongue (1 inversie). Space Mountain wordt door middel van een elektrische lier gelanceerd tot een snelheid van 70,8 km/u en bereikt daarmee een hoogte van 32 meter.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Walt Disney World:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Disney’s Hollywood Studios, een pretpark van het Amerikaanse Walt Disney World resort. De achtbaan werd gebouwd in 1999 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie). Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan van 24,4 meter hoog en 1037,2 meter lang is indoor gebouwd en de rit wordt volledig in het donker afgelegd.

 

Rock ‘n’ Roller Coaster – Disneyland Parijs:

Rock ‘n’ Roller Coaster werd geopend in Walt Disney Studios Park, een pretpark van het Franse Disneyland Parijs resort. De achtbaan werd gebouwd in 2002 door de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma en heeft muziek in de achtbaantreintjes. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 3 inversies: Sea Serpent (2 inversies) en een Corkscrew (1 inversie). Rock ‘n’ Roller Coaster wordt door middel van een Lineaire Synchrone Motor (LSM) lancering tot een snelheid van 91,7 km/u gebracht in 2,8 seconden tijd. De achtbaan van 24,4 meter hoog en 1037,2 meter lang is indoor gebouwd en de rit wordt volledig in het donker afgelegd.

 

Supersonic Odyssey – Berjaya Times Square Theme Park:

Supersonic Odyssey werd gebouwd in 2003 door de Zwitserse achtbaanbouwer Intamin Amusement Rides in het Maleisische pretpark Berjaya Times Square Theme Park. De rit start meteen met een Heartline Roll nog voor de trein op de bandenlift is gekomen. Het parcours is in totaal 800 meter lang en bevat ook nog een Looping en Corkscrew, goed voor een totaal van 3 inversies. De achtbaan heeft een hoogte van 38 meter en behaald een snelheid van 70 km/u. Supersonic Odyssey is gelegen in een overdekte hal waar ook de rest van het pretpark te vinden is.

 

Predator – IMG Worlds of Adventure:

Predator werd gebouwd in 2016 door de Duitse achtbaanbouwer Gerstlauer Amusement Rides in het pretpark IMG Worlds of Adventure gelegen in de Verenigde Arabische Emiraten. De achtbaan heeft volgende 3 inversies: Loop (1 inversie), Cutback (1 inversie) en een Heartline Roll (1 inversie). Predator start zijn rit met een verticale lift hill met een hoogte van 22 meter. Hierna volgt de first drop van 97° aan een snelheid van 70 km/u. Op het parcours van 361 meter moeten de bezoekers krachten verwerken tot 4,5 G. Het pretpark is volledig indoor gebouwd en in de grote hal staat eveneens deze achtbaan.

 

Star Ripper – Star Fantasy Port:

Star Ripper werd geopend in 2017 in het Chinese pretpark Star Fantasy Port. Tijden de rit van 550 meter gaan de bezoekers 3 keer overkop en er is 1 lange tunnel, de inversies zijn als volgt: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie), Corkscrew (1 inversie). De achtbaan heeft een snelheid van 72 km/u en een hoogte van 30 meter. Star Ripper is gelegen in een indoor pretpark.

 

Onbekend – Hotgo Spring Paradise:

Deze achtbaan wordt opgebouwd in het nieuwe Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise en moet openen in 2017. De rollercoaster wordt gebouwd door de Chinese achtbaanbouwer Beijing Shibaolai Amusement Equipment en wordt een kopie van de Boomerang achtbaan van de Nederlandse achtbaanbouwer Vekoma. Tijdens de rit gaan de bezoekers door volgende 3 inversies: Cobra Roll (2 inversies) en een Loop (1 inversie). Deze 3 inversies worden zowel voorwaarts als achterwaarts doorlopen waardoor de bezoekers in totaal 3 keer overkop gaan.

 

 

#3-1: Canyon Blaster, Flight of Fear & Flight of Fear (4 inversies)

Canyon Blaster in Adventuredome, Flight of Fear in Kings Island en Flight of Fear in Kings Dominion hebben allemaal 4 inversies en delen daarom samen de 1ste plaats in deze top 10.

 

Canyon Blaster – Adventuredome:

Canyon Blaster is gebouwd in 1993 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Arrow Dynamics in het Amerikaanse pretpark Adventuredome. De achtbaan is 738,5 meter lang en heeft volgende 4 inversies: Loop (1 inversie), Loop (1 inversie) en een Double Corkscrew (2 inversies). Canyon Blaster wordt via een kabellift omhooggetrokken tot een hoogte van 28,7 meter en heeft een snelheid van 66 km/u. De achtbaan is gelegen in een overdekte hal samen met de rest van het pretpark waar ook nog een andere achtbaan staat die eveneens in deze lijst terugkomt.

 

Flight of Fear – Kings Island:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Island. De rollercoaster heeft volgende 4 inversies: Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de rit met een track van 824,5 meter krijgen de bezoekers tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

Flight of Fear – Kings Dominion:

Flight of Fear werd gebouwd in 1996 door de Amerikaanse achtbaanbouwer Premier Rides in het Amerikaanse pretpark Kings Dominion. De rollercoaster heeft volgende 4 inversies: Cobra Roll (2 inversies), Sidewinder (1 inversie) en een Corkscrew (1 inversie). De achtbaan wordt door middel van een Lineaire Inductie Motor (LIM) lancering tot een snelheid gebracht van 86,9 km/u en bereikt een maximale hoogte van 22,6 meter. Tijdens de rit met een track van 824,5 meter krijgen de bezoekers tot wel 4,5 G-krachten te verwerken. Flight of Fear is gebouwd in een bijzonder compact gebouw en heeft een hoge capaciteit van 2000 personen per uur, de volledige rit verloopt in het donker.

 

 

 

Toekomst:

Eerst en vooral hebben we Star Ripper in het Chinese pretpark Star Fantasy Port die de nieuwkomer van 2017 wordt en die we eerder al in de lijst bespraken. Deze achtbaan komt binnen op een gedeelde 4de plaats.

Een andere nieuwkomer in 2017 is een nieuwe achtbaan in het Chinese pretpark Hotgo Spring Paradise. Daar wordt momenteel gewerkt aan een namaak indoor Boomerang Coaster die eveneens op een gedeelde 4de plaats de lijst zal binnenkomen.

 

Wil je meer en andere top 10’s bekijken? Neem dan zeker hier een kijkje!

 

Verklarende woordenlijst: inversies

Loop (1 inversie): Dit is een klassieke looping zoals we die het beste kennen. Een voorbeeld is de eerste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de inversie van Thunder Loop (Slagharen).

Corkscrew (1 inversie): Dit is een klassieke kurkentrekker. Een voorbeeld is de laatste inversie van Anubis: The Ride (Plopsaland De Panne) en de laatste inversie van Xpress: Platform 13 (Walibi Holland).

Heartline Roll (1 inversie): Dit is gelijkaardig aan een Corkscrew maar de draaias ligt nu bij het hart van de inzittende. Een voorbeeld hiervan is de laatste inversie van de Typhoon (Bobbejaanland) en de laatste inversie van Falcon (Duinrell).

Sidewinder (1 inversie): Dit is een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew. Een voorbeeld hiervan is de 3de inversie van de Vampire (Walibi Belgium) en de 3de inversie van El Condor (Walibi Holland).

Tongue (1 inversie): Deze inversie lijkt zeer veel op een Cutback inversie. De enige achtbaan waar een Tongue inversie in voorkomt is Space Mountain: Mission 2 in Disneyland Parijs.

Cutback (1 inversie): Deze inversie is eigenlijk een bocht die zo veel banking heeft, dat de bezoekers overkop gaan. Je kan het ook vergelijken met twee halve Corkscrews na elkaar die in omgekeerde richting achter elkaar zijn gezet waardoor de trein het element verlaat langs dezelfde kant als waar die erin ging. Een voorbeeld hiervan is de 2de inversie van de Falcon (Duinrell) en de 2de inversie van Rage (Adventure Island).

Cobra Roll (2 inversies): Dit zijn 2 inversies na elkaar. De eerste inversie start met een halve looping gevolgd door een halve Corkscrew, onmiddellijk daarna volgt een Corkscrew in omgekeerde richting, gevolgd door een halve looping. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Cobra (Walibi Belgium) en de eerste twee inversies van de Speed of Sound (Walibi Holland).

Double Corkscrew (2 inversies): Dit zijn twee Corkscrews na elkaar. Een voorbeeld hiervan zijn de twee laatste inversies van de Python (Efteling) en de twee laatste inversies van Big Loop (Heide Park).

Sea Serpent (2 inversies): Deze twee inversies trekken zeer hard op een Cobra Roll, het verschil is dat de twee halve Corkscrews in dezelfde richting meedraaien in plaats van de omgekeerde richting. Een voorbeeld hiervan zijn de eerste twee inversies van de Xpress: Platform 13 (Walibi Holland) en de 9de en 10de inversie van de Smiler (Alton Towers).

 

 

Deze lijst is opgesteld in 2017 aan de hand van de roller coaster database (rcdb.com) die gegevens bijhoudt van meer dan 8000 achtbanen wereldwijd.